Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
6 comentarii

Nu este familie în Galaţi care, într-un fel sau altul, să nu fie legată de activitatea de pe platforma siderurgică. Combinatul este în „vârful lanţului trofic” al economiei gălăţene! Oţelul „made in Galaţi” dă viaţă nu numai industriei autohtone, dar şi tuturor companiilor locale şi naţionale care gravitează în jurul combinatului, începând de la furnizorii de servicii şi materii prime, până la beneficiarii direcţi sau indirecţi ai produselor siderurgice – industria navală, construcţii de maşini, energie etc.

Activitatea combinatului se identifică cu însăşi viaţa comunităţii locale! Numai la nivelul anului 2018, operaţiunile Liberty Galaţi au ajuns la o cifră de afaceri de peste 5,1 miliarde de lei, dar au însemnat şi locuri de muncă pentru 5.200 de salariaţi, la care se adaugă şi angajaţii subcontractorilor. Iar anul 2019 înseamnă, la rândul său, intrarea într-o nouă etapă, odată cu încheierea tranzacţiei dintre ArcelorMittal şi GFG Alliance – Liberty Steel privind preluarea combinatului de către grupul condus de omul de afaceri Sanjeev Gupta.
Pe de altă parte, dacă 2018 a fost un an bun pentru siderurgie, iar combinatul de la Galaţi a obţinut un profit net de aproape 190 milioane de lei, anul 2019 s-a dovedit a fi unul dur pentru piaţa europeană a oţelului. Unii se duc chiar cu gândul la criza din 2008, în condiţiile în care, la fel ca atunci, preţul oţelului a scăzut foarte mult, în timp ce materiile prime s-au scumpit. Peste toate, în cazul Liberty Galaţi, s-a adăugat şi scumpirea extremă a costurilor energetice şi a celor legate de amprenta de carbon.
„Desigur, toți producătorii de oțel europeni au avut de suferit. Aproape toți au luat măsuri aspre: reduceri de producție, opriri de furnale sau a altor echipamente iar în unele unități întreaga activitate a fost stopată temporar. Mulți au fost nevoiți să aplice, încă din prima parte a acestui an, măsuri cu impact social negativ, cum ar fi șomaj tehnic și reduceri de personal. Noi am încercat să evităm toate aceste măsuri și am reușit, cel puțin până acum. Mai mult, Galațiul este unul dintre puținii producători de oțel din Europa care a crescut producția medie în 2019, în principal prin măsuri organizatorice și prin explorarea de piețe noi”, ne-a explicat directorul general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.
După cum v-am relatat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, investiţiile în retehnologizare au dus la creşterea competitivităţii pe piaţă şi implicit la creşterea producţiei combinatului, existând premizele ca în acest an să se ajungă la o producţie de oţel de aproximativ 2,2 milioane de tone.
Ce va fi în 2020, rămâne de văzut. Cert este că nici anul viitor nu va fi uşor pentru siderurgie, dar, după cum ne explica directorul general Bogadan Grecu, tocmai acest lucru arată necesitatea continuării eficientizării costurilor de producţie, de diversificare a produselor şi păstrare a calităţii şi serviciilor oferite de combinat la un nivel înalt şi constant. Iar ambiţiile nu sunt deloc mici, nici la nivelul Liberty Galaţi, nici la nivelul GFG Alliance – Liberty Steel.
“Ambiția noastră este să devenim nava amiral a Liberty Steel Group în Europa în privința producerii de laminate plate de oțel. Desigur, acest lucru înseamnă investiții, o producție diversificată, care să includă oțel cu valoare adăugată mai mare, să devenim mai eficienți și mai rapizi. Toate acestea sunt posibile. Obiectivele despre care v-am vorbit sunt în puterea noastră. Acum, după luni de planificări (acum spre finalizare) suntem aproape de a agrea o viziune coerentă, o strategie și un plan de acțiune. Toate acestea vor fi explicate angajaților noștri și celor interesați, la începutul anului viitor, a arătat directorul general al combinatului Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.
Câteva dintre direcţiile de dezvoltare sunt vizibile încă de pe acum. Unele dintre cele mai importante sunt cele privitoare la forţa de muncă. Intrat în „zodia” Liberty Steel, combinatul şi-a schimbat deja politicile de recrutare de personal, tendinţa fiind de a creşte numărul de angajaţi, pe măsură ce productivitatea unităţii creşte. Şcoala de Ucenici, prin care 150 – 200 de noi angajaţi tineri sunt formaţi anual, dar şi programele de internship şi bursele la nivel universitar sunt modalităţi prin care resursele umane ale combinatului sunt revigorate, în pas cu noile provocări.
În ceea ce priveşte investiţiile ce vor fi făcute în combinat, chiar dacă planul de acţiune va fi făcut public în ianuarie, putem anticipa încă de pe acum că el va fi unul consistent, pe măsura ambiţiilor. De altfel, chiar Sanjeev Gupta, preşedintele GFG Alliance, anunţa încă din septembrie, la ceremonia de preluare oficială a combinatului, că vor fi investite aproximativ 200 milioane de euro, în următorii cinci ani, în dezvoltarea combinatului, ţinta fiind de a creşte producţia de la două la cel puţin trei milioane de tone de oţel pe an.

Combinatul, pilon de bază al economiei gălăţene

Combinatul siderurgic de la Galaţi are o istorie de peste 50 ani. Au fost şi suişuri, şi coborâşuri, dar peste toate, combinatul a găsit de fiecare dată forţa de a rămâne un pilon de bază al economiei locale, a subliniat directorul Liberty Galaţi, Bogdan Grecu: „Specialiștii noştri continuă să facă oțel de calitate, care ajunge în toată lumea. Văd un Combinat care a rezistat unor crize economice majore atunci când alții s-au oprit sau au încetinit. Văd o companie care asigură direct și indirect trei sferturi din exporturile județului, plătește la timp mii de slujbe, văd o echipă care și-a păstrat coeziunea și care este expertă în anumite domenii de producție, văd respect față de mediul înconjurător și comunitate. Dar lucrul care mă bucură cel mai tare este că văd un viitor pentru copiii noștri care vor dori – la fel ca noi – să rămână în Galați și să producă oțel. Mulți tineri, care - atunci când ne vizitează în cadrul numeroaselor programe educaționale pe care le desfășurăm - rămân uimiți de competența oamenilor, de mărimea și complexitatea proceselor”.

Siderurgia şi producţia de „oţel verde”

Liberty Steel Group, din care face parte în prezent şi combinatul de la Galaţi, are ambiţia de a fi în avangarda noilor tehnologii din siderurgie. În acest sens, în centrul activităţii grupului se află conceptul GREENSTEEL, care se bazează pe o producere a oţelului prin reciclarea fierului vechi în cuptoare cu arc electric şi folosind energie regenerabilă, acolo unde este posibil. Metoda folosind cuptoare cu arc electric generează mai puţin de o tremie din emisii în comparaţie cu cea tradiţională. Obiectivul, la nivel de grup, este ca Liberty Steel Group să devină neutru de carbon până în 2030.

Citit 19087 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2019 00:59

6 comentarii

 • postat de Un fost angajat Duminică, 22 Decembrie 2019 21:31 188.24.231.*** Link la comentariu
  1
  4

  Toti tinerii capabili vor pleca din combinat ...asa cum am făcut si eu acum ceva timp....am plecat la o firma cu capital privat mult mai mica.....suntem aproximativ 100 de angajati in Romania.....dar foarte multi la nivel mondial...

  In Combinat nimic nu este sigur..iar faptul ca este pilonul economiei galatene....cred ca demult nu mai e asa ....

  Damen pare sa ii fi luat fata de ani buni, si daca prin 2000 pierderea cpmbinatului putea aduce foarte multe pagube urbei, tind sa cred ca acum inchiderea lui va trece neobservata.

  Raportează
 • postat de siderurgistul Joi, 19 Decembrie 2019 17:28 86.124.200.*** Link la comentariu
  1
  12

  doar minciuni si salarii mari la directori si sefi de departamente iar ucenici nu ramin de ii numeri pe degete

  Raportează
 • postat de Paul Joi, 19 Decembrie 2019 12:20 86.127.209.*** Link la comentariu
  0
  14

  Niciun tanar capabil nu doreste sa se angajeze in Liberty Galati SA in LBC, LBR, LTG 2, OLD 1, TC1, Furnalul 5. acesta este adevarul. Fara varfuri aceasta firma nu are viitor.
  Explicatiile sunt multe:
  - salarizare
  - relatii de munca

  Raportează
 • postat de albert Joi, 19 Decembrie 2019 11:06 93.113.153.*** Link la comentariu
  1
  13

  Pentru HR Liberty Steel: grupul PEC ofera, momentan, 30 calificati datorita reducerilor de personal ( jumatate cu ocazia Craciunului si jumatate la sf. Ion). Avand in vedere cum este manageriat,in curand va dispare: Metchim, inchis, Transpec, insolventa, Menarom pec plateste salariile cu f mare intarziere, clientii trateaza societatea ca neserioasa si nu mai emit comenzi, datorii f mari la furnizori, bugetul de stat, etc, etc.
  In timpul cel mai scurt, si ceilalti 130 calificati. Falimentul va spune ceva? Ce usor era sa faci afaceri cu energie electica ca " baiat destept".

  Raportează
 • postat de florin Joi, 19 Decembrie 2019 10:51 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  16

  ''Ce va fi în 2020, rămâne de văzut"!Cam asa a mers de la privatizare!Nici un plan clar !Am inceput sa realizam investitii la cocserie!Am cumparat utilaje,motoare,piese etc etc!S-au aruncat la fier vechi lucruri noi noute!Idem Aglomerare!Idem furnale!Idem laminoare !Ce sa mai auzit de ideea care cumva a pus LBC-ul pe chituci si anume CENTRU DE EXCCELENTA A TABLEI GROASE ???S-a taiat cel mai nou laminor din combinnat LSF-ul!!!Dupa modernizare!!!!!CINEVA DIN COMBINAT LAUDA TOATE ACESTE DISTRUGERI DIN COMBINAT SI SPUNEA CA REDUCEREA AMPRENTEI INDUSTRIALE A COMBINATULUI ESTE UN LUCRU BENEFIC!!!!UN SEF CARE SI ACUM ESTE LA CONDUCEREA COMBINATULUI!Deci concluzia managementului com binatului:''Ce va fi în 2020, rămâne de văzut"!

  Raportează
 • postat de Satul de propaganda Joi, 19 Decembrie 2019 06:36 5.13.133.*** Link la comentariu
  3
  13

  Metalurgie fara emisie de carbon nu exista.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.