Turbine eoliene, pe platforma combinatului siderurgic

Turbine eoliene, pe platforma combinatului siderurgic
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Unul dintre proiectele strategice avute în vedere de Liberty Steel, parte a GFG Alliance, ca parte a planului de un miliard de euro privind dezvoltarea combinatului siderurgic de la Galaţi, vizează investiţii semnificative în proiecte de energie regenerabilă, valoarea acestora urmând să fie cuprinsă între 50 şi 100 milioane de euro.

Potrivit directorului general al Liberty Galaţi, Bogdan Grecu, scopul acestor investiţii este de a reduce amprenta de carbon a combinatului, dar şi de a asigura resurse energetice la costuri competitive. Un factor important este şi acela că judeţul Galaţi este unul dintre cele mai favorabile - putere a vântului, numărul de zile însorite etc. - din ţară pentru investiţiile în energie verde.

„Vrem să investim în turbine eoliene şi în panouri solare în locaţii din interiorul combinatului şi pe terenurile pe care le avem disponibile, pentru a profita de posibilităţile care există în această zonă. Investiţia necesară este cuprinsă între 0,5 şi 1 milion de euro pe megawatt, în funcţie de tipul de tehnologie, de cât de mare este proiectul şi preţurile ce se vor negocia cu furnizorii de echipamente. Vom implementa proiecte care, etapizat, vor asigura în final cam 20 la sută din necesarul nostru de energie electrică, ceea ce înseamnă peste 100 de megawatti instalaţi”, a explicat directorul general al combinatului Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

Acesta precizat că astfel de proiecte sunt necesare şi din prisma faptului că un alt proiect strategic la nivelul Liberty Galaţi este acela de a construi un nou nou cuptor cu arc electric, ce ar urma, în tandem cu Furnalul nr. 5, să asigure creşterea producţiei de oţel a combinatului la 4 milioane de tone pe an.

„În ceea ce priveşte investiţiile în energie regenerabilă lucrurile deja au început. Am identificat zone, potenţiali furnizori, ştim în mare parte care sunt etapele de proiect, acum intrăm într-o discuţie mai detaliată pentru a găsi părţi interesate în cofinanţarea acestui proiect”, a precizat directorul combinatului.

Parcul eolian ar urma să fie dezvoltat etapizat, pe terenuri din partea de nord a combinatului, spre Smârdan, dar şi pe locaţii din vestul şi estul platformei. Nu în ultimul rând, ecologizarea haldei de zgură va fi însoţită şi de dezvoltarea unor proiecte în energie regenerabilă.

„Halda de zgură este unul dintre obiectivele care se va închide în perioada următoare şi în acest proces vrem introducerea acesteia în circuitul verde. Astfel, o mare parte din această suprafaţă va fi acoperită cu panouri solare. De asemenea, înălţimea haldei de zgură reprezintă o oportunitate pentru instalarea de eoliene”, a arătat directorul general Bogdan Grecu.

Investiţiile în energie regenerabilă de la Galaţi nu ar fi primele la nivelul GFG Alliance. La nivel de grup, prin intermediul subsidiarei SIMEC Energy, GFG Alliance participă la proiecte din domeniul energie din întreaga lume. De exemplu, în Australia, GFG Alliance dezvoltă unul dintre cele mai mari parcuri de panouri solare. De asemenea, un alt proiect important - ce ar putea fi o sursă de inspiraţie şi pentru investiţiile de la Galaţi - este cel de la Glenshero, Scoţia, unde GFG Alliance investeşte mai bine de 158 milioane de lire sterline într-un parc eolian cu 39 de turbine, ce vor asigura o putere instalată de 168 megawatti.

Investiţiile în energie regenerabilă contribuie la atingerea obiectivului asumat la nivel de grup - sub conceptul Greensteel, de a obţine, până în 2030, o producţie de oţel neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

 

Citit 23816 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2020 19:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.