Cât ne costă alimentele. Ușoare creșteri de preț, dar nu și penurie de produse

Cât ne costă alimentele. Ușoare creșteri de preț, dar nu și penurie de produse
"Mercurial"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O vizită virtuală prin super și hipermarketurile gălățene, "efectuată" prin aplicația lansată de Consiliul Concurenței, monitorulpreturilor.info, ne poate oferi o imagine cât mai aproape de realitate asupra evoluției unor prețuri la produsele alimentare, dar și cu privire la lipsa unora dintre acestea, în actualul context. Există destule instituții abilitate să facă monitorizarea acestora și care trebuie să prevină specula.

Mai exact, ne-am propus să prezentăm un coș ceva mai extins, adaptat nevoilor de consum, fără cantități excesive, dar am analizat o paletă destul de variată, valabilă și în cazul unor consumatori ceva mai pretențioși.

Astfel, la capitolul produse lactate, am constatat că un litru de lapte UHT 3,5% grăsime are un preț de 5,29 lei, 900 de mililitri de lapte bătut la PET costă cu un leu mai mult, în timp ce un kilogram de telemea ambalată ajunge până la 38 de lei per kilogram! Dacă tot suntem la micul dejun, să amintim că o baghetă franțuzească de 300 de grame are un preț de 1,59 lei, iar un cofrag cu zece ouă urcă undeva la 10-11 lei, preț superior față de ce găseam în urmă cu o lună la raft. "Bem" o cafea măcinată pentru espressor la zece lei sfertul și ca un moft și un litru de suc natural de portocale, la 8,7 lei. Asta pentru cine nu are timp să și-l prepare singur, că tot stăm acasă.

Carnivorii trebuie să știe că un kilogram de piept de pui dezosat am identificat în jurul valorii de 22 de lei, un ciolan afumat de porc cu os se duce către 15 lei per kilogram, același gramaj de cotlet de porc cu os a ajuns la circa 19 lei, iar pentru cei care se feresc de grăsimi, oferta identificată pentru un kilogram de antricot de mânzat era în jurul a 32 de lei.

În zona de pescărie nu am "stat" prea mult, mai ales că "vizita" a fost după sărbătoarea Bunei Vestiri, dar am fi putut achiziționa caras între șapte și zece lei kilogramul, în funcție de mărime, în timp ce păstrăvul de acvacultură era "evaluat" la 27 de lei/kilogram, preț clar în creștere, cu circa cinci lei, în raport cu alte... vremuri.

"Raionul" de băcănie ne atrage cu pate de porc, 5,15 lei pentru 200 de grame, zacuscă de vinete la circa 13 lei borcanul de 550 de grame, conserve de fileu de macrou în suc de roșii la aproape șapte lei (destul de mult pentru 170 de grame) și conserve de roșii decojite (400 de grame) la 4,49 lei. Tot de aici cumpărăm un litru de ulei de floarea-soarelui la 5,45 lei, 250 de grame de salam săsesc la 13,29 lei, un kilogram de orez cu bob rotund cu 5,69 lei și ne îndreptăm spre zona legume-fructe.

Săculețul de 2,5 kilograme de cartofi roșii este prețuit la 10 lei, ceapa uscată galbenă la trei lei kilogramul, roșiile de import (în principiu turcești) la 6,99 lei, un kilogram de varză costă 2,49 lei, unul de fasole albă circa zece lei, iar usturoiul este "regina" din galantar, la nu mai puțin de 16 lei/kilogram. Aceeași cantitate, dar de mere roșii (din soiul Idared) l-am găsit la 3,35 lei, iar cele Golden costă ceva mai mult, ajungând la aproape cinci lei.

Dacă nu vi s-a acrit de atâtea prețuri, luați și un kilogram de lămâi la zece lei. Să notăm că un "pet" de 1,5 litri de apă minerală carbogazoasă este undeva la 2,35 lei, iar unul de cinci litri de apă plată poate fi cumpărat cu circa cinci lei. La alte licori, mai ales cu caracter bahic nu ne "băgăm".

Poftă bună și multă sănătate!

Citit 1388 ori Ultima modificare Luni, 30 Martie 2020 04:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.