Modelul de formular pentru indemnizaţia de şomaj tehnic

Modelul de formular pentru indemnizaţia de şomaj tehnic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Modelele de cerere şi de declaraţie pe proprie răspundere pentru angajatorii care solicită indemnizaţia de şomaj tehnic pentru angajaţi au fost publicate în Monitorul Oficial, a anunţat pe Facebook ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a postat şi modelele de formulare necesare angajatorilor.

"Angajatorii afectaţi de actuala perioadă de criză generată de epidemia de Covid-19 (companii private, ONG etc.) cu angajaţi prin contracte individuale de muncă vor depune, de mâine (miercuri, 1 aprilie - n. r.), la AJOFM-uri, cerere şi declaraţie pe proprie răspundere pentru a beneficia de sprijinul financiar oferit de Guvern pentru perioada de criză. Primele solicitări vor fi pentru 16-31 martie. Suntem aici pentru orice aveţi nevoie. Formularele sunt în Monitorul Oficial. Se trimit prin e-mail la adrese dedicate acestei măsuri", a transmis Violeta Alexandru.

De asemenea, ministrul Muncii a publicat şi formularele necesare obţinerii indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru persoanele care lucrează cu alte forme de muncă. "Cerere şi declaraţie pentru a fi completate şi depuse, începând de mâine (miercuri, 1 aprilie - n. r.), la AJPIS-uri, de către toţi cei care lucrează cu forme de muncă altele decât contractele individuale de muncă şi care au nevoie de sprijinul financiar oferit de Guvern pentru perioada de criză. Primele solicitări vor fi pentru 16-31 martie. Cei a căror activitate a fost afectată de actuala criză generată de epidemia de Covid-19 vor selecta cererea/declaraţia potrivită cu situaţia lor (de muncă). Formularele sunt în Monitorul Oficial. Se trimit prin e-mail la adrese dedicate acestei măsuri", a scris ea.

Ordinele ministrului Muncii privind aprobarea modelelor de cerere şi de declaraţie pe proprie răspundere pentru angajatorii care îşi plasează angajaţii în şomaj tehnic au fost publicate marţi seară, în Monitorul Oficial.

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, firmele românești care se confruntă cu dificultăți cauzate de pandemia de coronavirus pot depune la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă documentele necesare pentru trimiterea unor angajați în șomaj tehnic sau concedieri colective. Pentru aceștia, statul român acoperă 75 la sută din salariul de bază, nu mai mult de 75 la sută din 5.429 de lei, cât este salariul mediu brut pe economie.

Conform primelor date centralizate de AJOFM Galaţi, aproximativ 500 de persoane urmau fi incluse în concedieri colective, iar peste 550 de persoane vor intra în şomaj tehnic.

Fonduri europene pentru plata şomajului tehnic

Autoritatea de Management pentru PO Capital Uman (AMPOCU) din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică ghidul "Sprijin pentru persoanele angajate în cadrul întreprinderilor al căror domeniu de activitate este afectat direct ca urmare a declarării situaţiilor de epidemii", se menţionează într-un comunicat remis miercuri de MFE.

Apelul va finanţa măsuri din domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precizează Ministerul Fondurilor Europene. Practic, apelul va finanţa acordarea de subvenţii persoanelor care se află în şomaj şi care au fost angajate ale unor companii afectate direct de pandemia COVID-19. Solicitanţii eligibili sunt Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale/SPO, respectiv, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), inclusiv prin unităţile subordonate.

Proiectele vor putea fi depuse de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi de ANOFM, iar ulterior firmele cu angajaţi trimişi în şomaj tehnic vor putea solicita acestor instituţii plata sumelor, urmând ca MFE să deconteze cheltuielile din fondurile alocate.

Citit 3897 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2020 20:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.