Irigații pe anumite suprafețe și plăți la fermele de suine

Irigații pe anumite suprafețe și plăți la fermele de suine
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La început de aprilie, în cultura grâului de toamnă conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova și Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local în nordul și nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul și izolat în centrul Transilvaniei, conform datelor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Doar în Maramureș, Crișana și Oltenia, local în nord-estul și vestul Banatului, nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul și sud-vestul Munteniei, rezerva de apă a solului prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim. În acest context, în județul vecin Brăila, la solicitarea fermierilor, a fost constituită o comisie la nivelul Instituției Prefectului, pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse, în urma fenomenelor meteo periculoase. Mai concret, aceasta se va deplasa în UAT-urile care au semnalat pagube, iar rapoartele de evaluare vor fi centralizate la nivelul Direcției Agricole din județ, autoritate responsabilă cu elaborarea regulamentului de de gestionare a situației de urgență specifice tipului de risc secetă pedologică, măsuri ce ne dorim a fi implementate și în Galați.

Irigațiile asigurate de ANIF se fac acolo unde există infrastructura 

În ceea ce privește campania de irigații, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) anunță că a demarat-o în acest an mai devreme, încă de la începutul lunii martie, pe fondul deficitului de apă din sol mărit din cauza lipsei precipitațiilor. Astfel, începând cu data de 4 martie și până în prezent, au fost pornite stații de pompare din șase județe: Botoșani, Brăila, Buzău, Ialomița, Galați și Tulcea. Mai concret,în județul nostru au început irigațiile în amenajarea Câmpia Covurlui, unde este contractată o suprafață de 80.994 ha. În urma comenzilor primite de la Federația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Câmpia Covurlui, până la această dată, s-a irigat efectiv o suprafața de 1.878 ha de culturi de păioase și legume. Totodată, în amenajarea Terasa Tecuci Nicorești Movileni, la solicitarea OUAI Tecuci, s-a introdus în aceste zile apa pe canalele de aducțiune, iar pe măsura asigurării nivelului optim de funcționare se vor iriga culturile de sfeclă de zahar, păioase și legume. La această dată, s-a introdus apă în județul Galați pe o lungime de 75 km canale de aducțiune. Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va continua să pună în funcțiune noi aducțiuni, pe măsură ce se primesc solicitări de apă de la beneficiarii cu care ANIF are încheiate contracte de irigații sau se vor încheia noi contracte.

Plăți APIA pentru crescătorii de suine

Începând din data de 1 aprilie, Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că a demarat efectuarea plăților aferente Măsurii M215 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor, pentru cererile depuse în anul 2019. Suma totală autorizată la plată este 8.136.856,76 euro, respectiv 37.946.231,46 lei pentru beneficiarii care au accesat această formă de plată compensatorie în conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi naţionale în vigoare. Valoarea în lei este calculată la cursul de schimb de 4,6635 lei/euro stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 1 ianuarie 2019.

Citit 1049 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2020 22:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.