Ordin pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă!

Ordin pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă!
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Într-un briefing de presă, prezentat ieri, 15 aprilie, on-line pe pagina de Facebook a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul Adrian Oros a anunțat adoptarea unui ordin comun al MADR, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, care are drept scop despăgubirea fermierilor afectați de seceta extremă din ultimele luni. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în ultimii zece ani, conform precizărilor ministrului agriculturii.

”Chiar dacă au fost și vor mai fi precipitații, datele de la ANM (Administrația Națională de Meteorologie – n.n) nu sunt încurajatoare, pentru că este vorba de doar circa cinci litri pe metrul pătrat. Și precipitațiile prognozate pentru perioada 20-27 aprilie vor fi tot în jumătatea vestică a țării. Seceta extremă instalată în Moldova și în Dobrogea a compromis în mare parte culturile de toamnă pe suprafețele unde nu s-a putut iriga. Vor exista, la nivel județean și local, echipe constituite prin comitetele de situații de urgență care să constate aceste pagube, lucru ce a început deja în unele județe. La finalizarea constatărilor, acestea vor fi evaluate și toți fermierii afectați vor fi despăgubiți”, a declarat Adrian Oros.

Tot din datele prezentate de ministrul agriculturii, suprafața totală însămânțată în toamnă cu culturi cerealiere ar fi de 2,9 milioane de hectare, iar cea irigată în prezent, per total, în baza celor 766 de contracte încheiate la Agenția Națională de îmbunătățiri Funciare, de circa 830 de mii de hectare. Există, de asemenea, o marjă suplimentară care ar putea fi irigată, de peste 200 de mii de hectare, deocamdată necontractată.

Citit 3028 ori Ultima modificare Sâmbătă, 18 Aprilie 2020 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.