Cum deosebim un pesticid bun de unul dăunător

Cum deosebim un pesticid bun de unul dăunător
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Contrafacerea produselor de protecție a plantelor reprezintă o modalitate tot mai des întâlnită în practicile unor așa-zis afaceriști care comercializează astfel de substanțe, chipurile pentru a-i ajuta pe fermieri să obțină culturi bune. Poliția îi avertizează pe cei care achiziționează și folosesc produse de protecție a culturilor să fie atenți la o serie de detalii, chiar dacă li se pare că le găsesc la prețuri mai convenabile, care le ușurează eforturile financiare în această perioadă de criză  provocată de secetă și pandemie.

O campanie inițiată de Poliția Română prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase în colaborare cu Asociația Industriei de Protecție a Plantelor din România îi vizează nemijlocit pe fermierii care trebuie să utilizeze produse pentru a-și proteja culturile. Produsele contrafăcute sunt frecvent întâlnite pe piața de profil, la prețuri ceva mai accesibile, fapt care îi determină pe mulți să facă rabat de la calitate și să ignore calitatea. Pericolele sunt însă imense, folosirea substanțelor falsificate făcând mai mult rău și provocând pagube nu doar în culturi, dar și în buzunarele fermierilor. În plus, pot afecta sănătatea oamenilor și mediul înconjurător, susțin specialiștii, care vin cu o serie de precizări în privința a cum trebuie să nu fie produsele cumpărate de fermieri. 

Substanță puțină și ambalaje vechi 

”Riscurile reprezentate de folosirea produselor contrafăcute sunt reprezentate în primul rând de producții mai mici, atunci când eficiența produsului achiziționat este mai redusă decât cea a originalului, dar și de pierderea totală a culturilor înființate. Analiza produselor contrafăcute a relevat doze mai mici de substanță activă decât cele specificate pe etichetă, precum și o substanță activă diferită de cea declarată pe etichetă.  De asemenea, au fost identificați coformulanți cunoscuţi şi necunoscuţi care depăşesc limitele stabilite în documentaţiile ONU cu privire la Alimentaţie şi Agricultură (FAO)”, explică speviliaștii din cadrul Poliției române, care au identiicat, în cursul controalelor, astfel de produse puse în vânzare sau folosite pe teritoriul României. 

Alte metode de contrafacere vizează reutilizarea ambalajelor sau a recipientelor originale după folosirea conţinutului pentru a fi reumplute cu produse contrafăcute, precum și importul produselor în Uniunea Europeană prin diferite mijloace de transport, fără autorizaţie de comercializare şi vânzarea ulterioară sub numele producătorului original.

Recomandări 

Pentru a evita să aruncați banii pe fereastră, obținând în schimb culturi mai mici, pierderea acestora sau, mai rău, să riscați o intoxicare, Poliția Română vă recomandă să: cumpărați produsele de la furnizori autorizați, să solicitați factură și bon fiscal la orice achiziție, să verificați termenul de valabilitate al produselor, să cumpărați produse care conțin etichete scrise și în limba română,  să colectați și să predați ambalajele produselor de protecția plantelor prin programul SCAPA al A.I.P.R.O.M., să verificați dacă ambalajele sunt sigilate în mod corespunzător, să nu lăsați pesticidele la îndemâna copiilor, să utilizați produsele conform instrucțiunilor de pe ambalaj și să verificați situația operatorilor economici autorizați pentru comercializarea produselor de protecția plantelor pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

”Produsele de protecția plantelor lăsate nesupravegheate sau depozitate necorespunzător pot fi ținte pentru hoți. Depozitați-le într-un dulap sau o încăpere securizată, amplasată în zone bine luminate și permiteți accesul numai personalului autorizat și instruit. Personalul neinstruit nu trebuie să intre în contact cu produsele de protecția plantelor. De asemenea, este important să efectuați periodic inventarierea produselor de protecția plantelor din fermă și să mențineți zonele de depozitare îngrijite și bine organizate”, adaugă reprezentanții poliției.

Citit 1440 ori Ultima modificare Duminică, 03 Mai 2020 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.