Piaţa bancară, în ”zodia” coronavirusului. Recul de 14 milioane de lei în creditarea acordată gălăţenilor

Piaţa bancară, în ”zodia” coronavirusului. Recul de 14 milioane de lei în creditarea acordată gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe piaţa bancară gălăţeană încep să fie contabilizate efectele şocului pe care pandemia de COVID-19 le-a indus în economie. Procesul de creditare a înregistrat un recul - doar în luna martie, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR), volumul împrumuturilor acordate gălăţenilor a scăzut cu aproape 14 milioane de lei!

Până la izbucnirea pandemiei şi extinderea restricţiilor necesare stopării răspândirii coronavirusului, piaţa bancară era pe un trend ascendent, iar apetitul pentru creditare era destul de ridicat şi la nivelul populaţiei, şi la nivelul agenţilor economici.

Criza a schimbat abrupt regulile jocului. Aşa se face că, la sfârşitul lui martie, prima lună sub "zodia" coronavirusului, creditele contractate de gălăţeni aveau o valoare de 4.220,2 milioane de lei, faţă de 4.234 milioane de lei la sfârşitul lunii februarie. Spre comparaţie, la sfârşitul lunii ianuarie, la Galaţi erau credite de 4.198,2 milioane de lei.

Pe categorii de credite, se remarcă, totuşi, unele diferenţe între creditele în moneda naţională şi creditele în valută. Astfel, dacă în ianuarie creditele în moneda naţională erau de 3.143,4 milioane de lei, iar în februarie au ajuns la 3.170,5 milioane de lei (creştere de 27,1 milioane de lei), luna martie a fost, practic, o lună de stagnare - 3.170,6 milioane de lei, cu o creştere de doar… 0,1 milioane de lei!

Unda de şoc pare a se fi transmis spre zona de creditare în valută, de altfel cea mai expusă riscurilor fluctuaţiilor de curs, în situaţii de criză. Aşa se face că, deşi în luna ianuarie erau împrumuturi în valută în echivalentul a 1.054,8 milioane de lei, iar până în februarie s-a crescut cu 8,7 milioane de lei (la 1.063,5 milioane de lei) în doar o singură lună, în martie, împrumuturile în valută au scăzut cu 13,9 milioane de lei, la 1.049,6 milioane de lei.

Un alt indicator care dă o imagine a evoluţiei pieţei bancare gălăţene sub semnul coronavirusului este cel al creditelor restante. Chiar şi în condiţiile în care au fost acordate o serie de facilităţi constând în amânarea unor rate pentru clienţii aflaţi în dificultate, restanţele revin pe un trend ascendent. Astfel, la sfârşitul lunii martie, volumul împrumuturilor neonorate era de 101,3 milioane de lei, faţă de 97,5 milioane de lei în februarie şi 99,8 milioane de lei în ianuarie. Pe categorii de credite, pe parcursul lunii martie, restanţele la creditele în moneda naţională au crescut de la 52,9 milioane de lei la 54,7 milioane de lei, iar restanţele la creditele în valută au crescut de la echivalentul a 44,6 milioane de lei la 46,6 milioane de lei.

Citit 1148 ori Ultima modificare Joi, 07 Mai 2020 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.