Proiecte de dezvoltare din fonduri structurale, la Galaţi

Proiecte de dezvoltare din fonduri structurale, la Galaţi
Locul 5 din 6 în regiune
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În era SARS-CoV-2, bazele de tip open-data oferă utilizatorilor posibilitatea de a extrage esențialul, fără a se pierde în amănunte. O astfel de aplicație a fost realizată la nivelul Ministerului Fondurilor Europene (My SMIS 2014) privind lista proiectelor contractate, inclusiv la nivel județean, în materie de fonduri europene structurale și de investiții. Aceasta poate fi studiată la adresa fonduri-ue.ro/statistici.

La nivelul județului Galați, în actualul exercițiu financiar ce se încheie în 2020, există 178 de proiecte contractate, cu un buget total eligibil de puțin peste 352 milioane de euro.

Așa cum era de așteptat, cele mai consistente finanțări sunt în zona Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, cu 127 de proiecte contractate, de peste 269,3 milioane de euro (circa 76 la sută din total). O importanță ridicată din punct de vedere al valorii o au și cele trei proiecte depuse în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), de aproape 41 milioane de euro. Celelalte 48 de contracte sunt în zona de integrare a nevoilor de dezvoltare a resurselor umane (POCU), competitivitate (POC), pescuit și afaceri maritime (POPAM) și capacitate administrativă (POCA), dar au dimensiuni mai reduse. Facem, totodată, mențiunea că în acest "grupaj" nu sunt incluse decât proiectele derulate în județul Galați, inclusiv de către operatorii economici privați, nu și cele regionale.

Cele mai voluminoase două proiecte contractate, de peste 25 milioane de euro, sunt cel al Consiliului Județean de extindere și modernizare a variantei ocolitoare a municipiului Galați, semnat la începutul lunii aprilie 2019, și proiectul POIM al RA AFDJ Galați de achiziție a patru remorchere cu clasă de gheață, depus la finele lui iulie 2018.

În "categoria" 15-20 milioane de euro se află două proiecte de infrastructură: modernizarea liniilor de tramvai și a carosabilului pe străzile Siderurgiștilor și 1 Decembrie 1918, cel similar din zona străzilor Traian Vuia, Henri Coandă, George Coșbuc, tronson Henri Coandă - strada Alexandru Măcelaru, ambele de peste 18 milioane de euro fiecare. Tot aici se încadrează și cel de achiziție a unui număr de zece tramvaie cu lungimea de 18 metri (însumând 17 milioane de euro), toate trei aparținând UAT Municipiul Galați.

Alte trei investiții cu valori în zona a 14 milioane de euro fiecare sunt în gestiunea Consiliului Județean și se referă la reabilitarea și modernizarea DJ 242 între Vârlezi și Foltești, a DJ 251 între Matca și Smârdan și a DJ 255 între Pechea și DN 26. La rândul său, CNAIR derulează și nu prea proiectul POIM de construcție a variantei de ocolire a Tecuciului, în valoare de 13 milioane de euro.

În mare, cam acestea sunt datele, cu mențiunea că dacă ne comparăm cu celelalte cinci județe ce aparțin aceleiași regiuni de dezvoltare, Sud-Est, suntem în Top 3 doar la numărul de proiecte contractate, iar în ceea ce privește valoarea totală a acestora îi depășim doar pe vecinii din Brăila.

Citit 1918 ori Ultima modificare Vineri, 08 Mai 2020 02:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.