Se irigă doar un sfert din suprafața contractată

Se irigă doar un sfert din suprafața contractată
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Conform datelor publicate în urmă cu o săptămână, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) ne înfățișează un tablou nu foarte fericit al modului de utilizare a irigațiilor în județul Galați, într-o perioadă marcată de pandemia COVID-19, dar și de o puternică secetă pedologică.

Astfel, deși la nivelul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (IF) Galați suprafața agricolă contractată pentru udare este de peste 101.000 hectare, efectiv se irigă pe doar 27.118 dintre acestea, nici măcar 27 la sută din total. La fel de adevărat este că cele 126 de kilometri de canale de irigații umplute ar putea deservi în Galați aproape 61.000 de hectare, exact suprafața declarată ca fiind compromisă de secetă pentru culturile de toamnă, conform unor recente precizări ale ministrului agriculturii, Adrian Oros.

Practic, beneficiari ai sistemului de irigații în luna de grație mai 2020 sunt 22 de organizații ale utilizatorilor de apă (OUAI), aceștia dispunând de șase stații de bază și de repompare pornite, 21 de stații de punere sub presiune (SPP) în funcțiune și de 37 de motopompe pe canal. De departe, grosul utilizatorilor de apă se regăsește în Amenajarea 1 Câmpia Covurlui, unde se irigă 21.751 de hectare pentru un număr de 18 OAUI, 13 dintre acestea fiind organizate la nivel federativ în FOUAI Câmpia Covurlui. Alte suprafețe irigate, dar de mai mici dimensiuni, sunt la nivelul FOUAI Vameș-Siret (cu funcționare independentă) - 2.295 de hectare, Amenajarea 3 Tecuci-Nicorești - 1.320 de hectare, FOUAI Foltești (cu funcționare independentă) - 979 de hectare și în Amenajarea 2 Brateșul de Sus - 773 de hectare.

În weekend, directorul Filialei Teritoriale IF Galați, Iulia Hîrleșteanu a afirmat pe pagina de Facebook că "infrastructura aflată în administrarea și exploatarea ANIF Galați este parțial funcțională, dată fiind reabilitarea, pe anumite sectoare, cu fonduri de la Banca Mondială. Vom continua, de asemenea, lucrările de refacere pentru restul sistemului, prin Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România (PNRIPIR). ANIF Galați este pregătită, în acest moment, să deservească o parte a terenurilor afectate de secetă. Din păcate, însă, agricultorii nu dispun de echipamente de captare şi pompare a apei pentru terenurile pe care le dețin".

Citit 1638 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2020 20:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.