Ajutor de stat pentru combinatul siderurgic din Galaţi

Ajutor de stat pentru combinatul siderurgic din Galaţi
Guvernul a primit aprobarea Comisiei Europene
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie din 15 domenii de activitate, prin intermediul certificatelor de emisii de CO2. De această schemă vor beneficia, aproximativ 170 de unităţi industriale, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi.

Guvernul a aprobat instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali de energie încă din decembrie 2019, prin OUG 81/2019, însă acest mecanism financiar avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Aprobarea a fost dată pe 8 mai 2020, pentru un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane de euro, pentru perioada 2019-2020. Potrivit Comisiei, vor beneficia de ajutor companiile active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională.

În ultima şedinţă de Guvern a fost operată o actualizare a OUG 81/2019, în conformitate cu toate detaliile de ordin tehnic ale instituţiei europene. "Aprobarea acestei ordonanțe vine în contextul în care, de la instituirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, consumatorii finali de energie electrică din România s-au confruntat cu costuri în creștere ale consumului de energie electrică cauzat de transferul costului dioxidului de carbon în prețul electricității. Consecințele acestor creșteri ale costurilor au fost resimțite în special de consumatorii industriali energointensivi, cărora le-a fost periclitată în mod semnificativ competitivitatea pe piața internă europeană și le-a fost afectată poziția pe piața concurențială mondială, riscul iminent fiind relocarea acestora", potrivit unei informări a Ministerului Energiei.

Energia, miză pentru păstrarea locurilor de muncă

Referindu-se la măsura Guvernului, deputatul gălăţean Victor Paul Dobre a precizat că ordonanța vizează susţinerea unor producători, care, direct sau indirect, asigură zeci de mii de locuri de muncă, unităţi a căror competitivitate a fost afectată de celebra OUG 114, "care a aruncat în aer piaţa de energie şi gaze naturale".

"OUG 114 a pus în situaţii foarte dificile companii mari, precum combinatul siderurgic de la Galați sau Alro Slatina, ce nu-și mai permiteau prețurile la energie electrică. Pentru aceste companii exista pericolul ridicat de relocare, respectiv ca aceste companii să nu mai facă afaceri în România, deoarece produsele de aici nu mai erau competitive ca preț cu cele din alte țări europene. Guvernul a eliminat astfel orice posibilitate de relocare și păstrăm în România, în siguranță, peste 200.000 de locuri de muncă doar în sectorul energetic.

În continuarea acestei măsuri, Guvernul Orban a decis să scoată la licitație certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene. Aprobarea acestei ordonanțe vine în contextul în care, de la instituirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, consumatorii finali de energie electrică din România s-au confruntat cu costuri tot mai mari ale consumului de energie electrică cauzat de transferul costului dioxidului de carbon în prețul electricității. OUG 114 lovea în industria românească, lovea în piața de energie și în piața gazelor naturale și avea ca efect producerea de șomaj și de sărăcie. Guvernul PNL a înlăturat această decizie sinucigașă, care printre altele făcea România din ce în ce mai dependentă de gazul rusesc. De altfel, după adoptarea OUG 114, importul de gaz rusesc în România a crescut de trei ori", a explicat Victor Paul Dobre.

În cazul combinatului Liberty Galaţi, miza era cu atât mai mare cu cât în planurile de investiţii strategice se află realizarea unui cuptor cu arc electric, în scopul reducerii emisiilor de carbon. Iar acest lucru înseamnă şi consum mai mare de energie electrică.

Citit 5859 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2020 21:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.