PIB scăzut pe cap de locuitor. Lipsa noilor investiții ține Galațiul pe poziții neonorante

PIB scăzut pe cap de locuitor. Lipsa noilor investiții ține Galațiul pe poziții neonorante
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

PIB-ul județean pe cap de locuitor al județului Galați, de doar 7.550 de euro, ne situează pe locul 31, din 42, la nivel național, o poziție deloc de invidiat.

La începutul anului 2020, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a calculat un Produs Intern Brut (PIB) cumulat al județelor din România (inclusiv municipiul București) de circa 219 miliarde de euro pentru anul anterior, mai exact de circa 1.050 miliarde de lei, la cursul mediu leu/euro calculat de Banca Națională a României pentru luna decembrie 2019.

Totodată, estimările inițiale prevedeau o creștere a PIB pentru anul 2020 până la aproximativ 238 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta circa 1.151 miliarde de lei, dacă ne raportăm la cursul mediu leu/euro al lunii mai 2020.

În acest context, trebuie menționat că județul nostru a realizat în 2019 un PIB de circa 3,787 miliarde de euro în anul 2019, valoare absolută ce ne plasează pe locul 18 la nivel național. Cu toate acestea, la o populație de circa 501.590 de locuitori, PIB-ul județean pe cap de locuitor al județului Galați, de doar 7.550 de euro, ne situează pe o poziție deloc onorantă, locul 31, din 42.

Pentru anul 2020, calculele din ianuarie ale CNSP, când epidemia de coronavirus era la mii de kilometri depărtare de România, arătau o creștere a PIB-ului gălățean până la incidența valorii de 4,122 miliarde de euro, plus 0,9 la sută față de 2019. Aceasta ar fi însemnat un loc mai sus în clasamentul general, dar aceeași poziție mai puțin agreabilă în topul întocmit pe cap de locuitor, cu 8.293 de euro, în condițiile unei estimări a scăderii populației județului nostru cu aproximativ 4.500 de locuitori.

Tot lucrul cu "materialul clientului", respectiv datele CNSP, ne arată că realizările economice gălățene sunt cu circa o treime sub media națională, acolo unde județe precum Cluj, Timiș sau Constanța se duc binișor către zece miliarde de euro și peste această valoare.

Între timp, deși România a înregistrat creștere economică în primul trimestru, prognozele internaționale privind evoluția economiei naționale în anul 2020 nu sunt deloc roz. Comisia Europeană vede o contracție masivă, de șase procente, FMI - de cinci la sută, iar Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare - de patru la sută. Doar Banca Mondială este ceva mai optimistă și apreciază că România va avea, totuși, o creștere economică timidă, de 0,3 la sută.

De la economia gălățeană, dependentă de vechile ramuri industriale și cu puțini investitori noi, greu de atras având în vedere infrastructura precară de transport, nu ne așteptăm decât să se mențină, cumva, pe linia de plutire.

Citit 4705 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.