PIB scăzut pe cap de locuitor. Lipsa noilor investiții ține Galațiul pe poziții neonorante

PIB scăzut pe cap de locuitor. Lipsa noilor investiții ține Galațiul pe poziții neonorante
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

PIB-ul județean pe cap de locuitor al județului Galați, de doar 7.550 de euro, ne situează pe locul 31, din 42, la nivel național, o poziție deloc de invidiat.

La începutul anului 2020, Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a calculat un Produs Intern Brut (PIB) cumulat al județelor din România (inclusiv municipiul București) de circa 219 miliarde de euro pentru anul anterior, mai exact de circa 1.050 miliarde de lei, la cursul mediu leu/euro calculat de Banca Națională a României pentru luna decembrie 2019.
Totodată, estimările inițiale prevedeau o creștere a PIB pentru anul 2020 până la aproximativ 238 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta circa 1.151 miliarde de lei, dacă ne raportăm la cursul mediu leu/euro al lunii mai 2020.
În acest context, trebuie menționat că județul nostru a realizat în 2019 un PIB de circa 3,787 miliarde de euro în anul 2019, valoare absolută ce ne plasează pe locul 18 la nivel național. Cu toate acestea, la o populație de circa 501.590 de locuitori, PIB-ul județean pe cap de locuitor al județului Galați, de doar 7.550 de euro, ne situează pe o poziție deloc onorantă, locul 31, din 42.
Pentru anul 2020, calculele din ianuarie ale CNSP, când epidemia de coronavirus era la mii de kilometri depărtare de România, arătau o creștere a PIB-ului gălățean până la incidența valorii de 4,122 miliarde de euro, plus 0,9 la sută față de 2019. Aceasta ar fi însemnat un loc mai sus în clasamentul general, dar aceeași poziție mai puțin agreabilă în topul întocmit pe cap de locuitor, cu 8.293 de euro, în condițiile unei estimări a scăderii populației județului nostru cu aproximativ 4.500 de locuitori.
Tot lucrul cu "materialul clientului", respectiv datele CNSP, ne arată că realizările economice gălățene sunt cu circa o treime sub media națională, acolo unde județe precum Cluj, Timiș sau Constanța se duc binișor către zece miliarde de euro și peste această valoare.
Între timp, deși România a înregistrat creștere economică în primul trimestru, prognozele internaționale privind evoluția economiei naționale în anul 2020 nu sunt deloc roz. Comisia Europeană vede o contracție masivă, de șase procente, FMI - de cinci la sută, iar Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare - de patru la sută. Doar Banca Mondială este ceva mai optimistă și apreciază că România va avea, totuși, o creștere economică timidă, de 0,3 la sută.
De la economia gălățeană, dependentă de vechile ramuri industriale și cu puțini investitori noi, greu de atras având în vedere infrastructura precară de transport, nu ne așteptăm decât să se mențină, cumva, pe linia de plutire.

Citit 4238 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:12

10 comentarii

 • postat de corneliu
  Marți, 09 Iunie 2020 21:19
  92.85.13.***
  Galatii, traditional-istoric a avut scoli bune spre foarte bune. Inainte de marele razboi avea o puternica scoala de dascali! Astazi centrul universitar cu o parte din specialitati e viabil si poate relansa speranta locala. Combinatul este exact zero, salarii de rahat(metalurgie pt. otel slab aliat poate face orice necalificat).Orasul mai mult pierde datorita costurilor mari generate de prafosu' cu sanatatea! Nivelul de calificare,cunostinte, cultura ... pentru siderurgie este f. f. scazut si afecteaza perceptia locala despre succes social si modele.Galatii trebuie si poate sa produca copii exceptionali!Doar atat si restul vine de la sine.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Terente...din Galati
  Marți, 09 Iunie 2020 17:25
  89.137.231.***
  Am spus si repet: cu psd-istii la butoane, ne vom duce de rapa, iar cu pnl-istii ajungem in curul gol....
  USR, singura varianta de ales, altfel in zece ani, aici va fi prapad!
  6
  8
  Raportează
 • postat de stoica
  Marți, 09 Iunie 2020 15:48
  178.138.99.***
  offf galatiul un oras mono industrial,,cred ca inainte de 1989 era al 2 dupa bucuresti la cifra de afaceri si ce exporturi avea,,imi trebuie 1 luna sa scriu ce a fost galatiul si ce a ajuns,nustiu si nu cred ca isi va mai reveni vriodata,,defapt nici rominica nu isi va mai reveni datoria creste etc etc,,,atit imi doresc,sa se mai nasca inca odata un patriot ca ceausescu
  10
  11
  Raportează
 • postat de papura voda
  Marți, 09 Iunie 2020 15:02
  84.243.108.***
  cine sa auda de situatia dezastruoasa a judetului? Are cineva timp sa asculte si balivernele noastre, a galatenilor care inca mai locuim in acest catun fost resedinta de judet? Bataia de joc este generalizata, asa ca sa nu ne miram daca ne va depasi si Vasluiul sau Mehedintiul...
  0
  20
  Raportează
 • postat de Marian
  Marți, 09 Iunie 2020 11:27
  89.39.81.***
  In sfarsit vor intelege mai multi acum dupa acest articol, faptul ca fara investitii orasul nu are viitor. Daca nu adunam sumele generate de santier si combinat locul nostru ar fi la mare concurenta cu utimii clasati. Prea tarziu acum sa se mai schimbe ceva in acest oras trist.
  0
  22
  Raportează
 • postat de Valea nene.......
  Marți, 09 Iunie 2020 06:35
  108.245.201.***
  Plecati si-n urma nu va mai uitati...
  5
  18
  Raportează
 • postat de marius
  Marți, 09 Iunie 2020 06:28
  5.13.192.***
  Din 89 avem primar Psd, consiliu majoritar Psd si am ajuns aici. Investitii in Galati borduri, flori si ozn-uri. Gândire strategică 0. Dacă tot se gândește aducerea de fabrici si producții din Asia in Europa, edilii ăștia au si ei ceva strategie? Gandesc si ei cum ar putea face ceva pentru oras?
  0
  22
  Raportează
 • postat de Laur
  Marți, 09 Iunie 2020 06:26
  188.24.198.***
  Lipsa de infrastructura este una din cauzele ce ne-a adus în stadiul acesta. Dar și noi ca gălățeni avem o parte de vina. Votam cu picioarele, refuzam sa gândim un pic și pentru ziua de poimâine și astfel avem toate fosilele ce ne reprezinta interesele mai sus în instituțiile statului. Ce viziune sa ceri celor care începeau sa rupă din parcuri, grădini pentru a face loc cutiilor din tabla, consignațiilor și altor constructii hidoase. Prietenii știu de ce. În spatele lor stau noua generație de,, oameni de bine", lupii tineri cum le place lor să-și spună, căci ei vor trebui sa aibă grija de ceea ce au cultivat înaintașii lor. Relațiile și cumetriile politice păguboase, de ocazie. Acum ce sa mai faci când încă mai auzi oameni trecuți de mult de prima tinerețe că ce bine era pe timpuri când aproba și semna primarul de toate, pe capota mașinii.... De aici au început toate. În rest, ingramadeala la abonamentele de transport în comun și povestiri ca ce bine era odată, cum te lua de pe strada și aveai un loc de munca și altele. Dar vezi bine ca în timp ce se mai taie o panglica ici pe colo, pe undeva, mai apare un domn de oriunde, din orice partid prin ziare sa se spună doua vorbe ca să nu uite lumea de el, mai punem de un asfalt și de o bordură,ei bine în acest timp câteva sute de tineri fac planuri de viitor pentru a pleca definitiv din acest oraș minunat.
  1
  13
  Raportează
 • postat de Daniel
  Marți, 09 Iunie 2020 00:30
  5.13.235.***
  De unde pib daca hotii de la conducere nu stiu sa atraga investitii iar cand e cineva care vrea sa investeasca li se cer spagi de fug la Braila sau in alte parti.
  7
  48
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 09 Iunie 2020 00:08
  5.13.218.***
  Catunul Galati!??? Pai nu a inceput dinozaurul cu benzinarii, consignatii la negru si alte marlanii imputite turcesti! A vazut si el la turcaleti hai sa copii... minte putina, relatii mari...

  Ce pot sa zic... eu visez candva ca statul rumenit sa crape in chinuri, sa ceara o cana cu apa si sa-i dai cu cana peste capastru! PENTRU CA MERITA!

  Acest comentariu nu instiga la ura... statul rumenit este destul de criminal... reprezinta o metafora... si trebuie tratat ca atare! Adica evitati cat mai mult darile catre stat! NU MERITA PENTRU CA ORICUM LE FURA!
  7
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.