Triajul doritorilor de credite este mult mai dur

Triajul doritorilor de credite este mult mai dur
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O realitate incontestabilă a impactului asupra economiei produse de pandemie o reprezintă încetinirea serioasă a creditării persoanelor fizice în zona negarantată. După cum am aflat din surse credibile ale pieței bancare gălățene, lipsa de clienți este oarecum întrecută de unele furci caudine puse de instituțiile bancare. Triajul doritorilor se face mult mai dur, existând situații în care, chiar și cu virament salarial constant, banca depozitară nu aprobă produse de creditare clientului și discutăm aici chiar de firme multinaționale. Ce să mai vorbim despre persoanele intrate în șomaj tehnic... Indemnizația virată de stat nu este luată în considerare în scopuri de creditare, pe undeva logic, având în vedere că este greu de știut cu certitudine ce se va întâmpla la finele perioadei. De altfel, cel mai recent raport economic elaborat de Banca Națională a României utilizează deosebit de frecvent cuvântul "incertitudine", fenomen ce pare a fi definitoriu pentru economie în semestrul al doilea al anului în curs.

Pentru a oferi, totuși, câteva informații practice cititorilor noștri, am trecut succint în revistă oferta de creditare pentru persoane fizice a celor mai importante șapte bănci prezente în România, după criterii ce țin de valoarea activelor și de cota de piață. Menționăm și faptul că exemplele iau considerare perioada maximă de creditare de 60 de luni.

Astfel, la CEC Bank, singura bancă cu capital autohton, dobânzile prezentate variau între 8,64 și 9,64 la sută pe an, iar în cazul unui credit în valoare de 90.000 de lei, maximul, se pare, în prezent, rata lunară afișată de un calculator virtual era de 1.950 de lei, incluzând comisionul de analiză. Totodată, am descoperit opțiunea de credit rapid de maxim 20.000 de lei, cu o dobândă de 11 procente și cu o rată de 445 de lei. De asemenea, CEC Bank anunță că începând cu data de 9 aprilie, produsele de creditare destinate populației au asigurare de viață și de șomaj gratuite.

La rândul lor, "italienii" de la Unicredit Bank par ceva mai generoși, oferta studiată pe site vorbind despre un maxim ce poate fi acordat de 100.000 de lei, cu o dobândă de 8,99 la sută pe an. În acest caz, rata lunară ar fi de 2.252 de lei, calculul nostru luând în considerare virament salarial, dar nu și alte produse ce ar putea fi oferite "la pachet", gen asigurare de viață și card de cumpărături.

Banca cu capital olandez ING Bank numai ce a anunțat reducerea plafonului maxim în cazul creditelor garantate doar cu venitul la 60.000 de lei. Dobânda anuală oferită potențialilor clienți ar fi de 7,91 la sută, iar rata lunară constantă ce include o asigurare de viață cu valoare descrescătoare este în acest caz de 1.216 lei.

Noul lider de piață din punct de vedere al valorii activelor, Banca Transilvania, prezintă în continuare o ofertă maximă de 100.000 de lei, iar în cazul în care clientul are venit "domiciliat", rata lunară a unui astfel de produs ar fi de 2.100 de lei, la un DAE de 11,27 la sută pe an.

"Francezii" de la BRD - GSG par a fi, la rândul lor, lideri în materia sumei ce o acordă drept credit negarantat, 130.000 de lei, dacă și datele de pe propriul website sunt actualizate. Pentru a avea termen de comparație, am luat în considerare un împrumut în valoare de 100.000 de lei, caz în care conform ofertei băncii pentru clienții cu virament salarial, rata lunară ar fi de 2.089 de lei, la o dobândă de 7,4 la sută pe an, respectiv DAE 9,01 la sută.

Raiffeisen Bank a limitat cel mai drastic suma acordată cu titlu de împrumut negarantat. Valoarea maximă ce poate fi obținută în prezent este de 10.000 de euro, echivalent lei, informație neactualizată în calculatoarele virtuale. Dobânda minimă ce poate fi accesată în prezent este de 9,55 la sută pe an, iar pentru asta clienții trebuie să-și transfere veniturile și să acceseze o variantă de finanțare on-line. Luând în calcul toate acestea, un credit pe 60 de luni cu valoarea de 49.000 de lei, ar prezenta o rată lunară de 1.035 de lei, cu toate costurile incluse.

Ceilalți "colegi austrieci" de la BCR, membri ai Grupului Erste, merg în continuare pe calcule cu suma maximă de 100.000 de lei, caz în care dobânda anuală efectivă ar fi de 11,41 la sută pe an. Oferta virtuală prezentată este cu o rată lunară la această sumă de 2.051 de lei, în cazul în care clientul băncii nu optează și pentru asigurarea aferentă. Tot la BCR, am observat și o ușoară diferență de rată la aceeași sumă maximă de 100.000 de lei, pentru situația în care clientul intră și într-o procedură de refinanțare, caz în care rata lunară ar fi de 2.027 de lei.

În final și câteva considerații legate de amânarea ratelor la credite, conform faimoasei de acum OUG 37. Băncile au analizat și au aprobat acolo unde situația a impus-o. Pe de altă parte, clienți ce dețineau și alte produse de creditare gen descoperit de cont sau card de cumpărături (de credit, mai corect spus) s-au trezit că nu le mai pot folosi în contextul amânării ratelor, pe perioada de păsuire, sau că datoriile la aceste produse nu intră în opțiunea de amânare. Zis și făcut, fără alte explicații, sau cu unele vagi, care aruncă problema în curtea legiuitorului, Ministerul de Finanțe.

Citit 1215 ori Ultima modificare Duminică, 14 Iunie 2020 21:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.