Finanţare de peste 100 milioane de euro pentru gestionarea deșeurilor Galaţiului

Finanţare de peste 100 milioane de euro pentru gestionarea deșeurilor Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Miercuri, 17 iunie, este data semnării celui mai mare proiect cu finanțare europeană al Consiliului Județean (CJ) Galaţi. După cum a precizat Costel Fotea, președintele instituției, semnatar electronic al investiției, contractul de finanţare pentru Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor (SMID) în judeţul Galaţi are o valoare de 104 milioane de euro, fondurile europene fiind asigurate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
"Este un proiect matur și complex, așteptat de foarte mulți ani și care corespunde în totalitate legislației europene în materie de mediu", a precizat Costel Fotea. Președintele CJ a menționat, totodată, că de această investiție integrată vor beneficia toate UAT-urile din județ, inclusiv municipiul Galați, care generează, doar el, 70 la sută din cele peste 140.000 de tone de deșeuri menajere produse anual în județul nostru.
Proiectul are practic patru mari componente, cu stație de tratare mecano-biologică în municipiul Galați, stații de compostare și de transfer la Tecuci și la Târgu-Bujor, iar depozitul de deșeuri menajere va fi amplasat în comuna Valea Mărului. Acesta urmează să dispună de o capacitate de un milion de metri cubi, ceea ce echivalează, în opinia și după calculele autorității contractante, cu o durată estimată de viață de 30 de ani. La toate acestea, se adaugă căile de acces către toate obiectivele investiției, procedură de achiziții publice separată în cadrul proiectului, potrivit declarațiilor lui Costel Fotea.
"În plus, vom avea inclusiv instalaţie de producere a energiei electrice din deşeuri, iar acest proiect va schimba imaginea societăţii asupra a ceea ce înseamnă un depozit de deşeuri, precum şi a modului în care trebuie gestionat acest aspect. Aceasta și pentru că investiția prevede achiziţionarea pentru tot județul a echipamentelor necesare pentru colectarea şi transportul deşeurilor. Practic, fiecare proprietar de locuință individuală va dispune de propriile pubele", a mai precizat președintele CJ Galați.
Vom reveni cu detalii.

Citit 3542 ori Ultima modificare Joi, 18 Iunie 2020 17:10

3 comentarii

 • postat de Terente...din Galati
  Joi, 18 Iunie 2020 14:21
  86.34.180.***
  De banii astia , n-ar mai trebui sa vezi fir de gunoi pe nicaieri, iar malurile Dunarii la Galati artrebui sa fie curate tipla!
  Dar , ma astept ca in buna traditie locala, sa nu se vada nimic , nicaieri. Banii se vor duce aiurea.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Simona
  Joi, 18 Iunie 2020 10:36
  81.12.149.***
  Dacă legislaţia în domeniul mediului nu se va înnăspri, vom avea mereu probleme cu poluarea api, aerului şi solului, precum şi cu colectarea selectivă a deşeurilor.
  Ar trebui să fie amenzile exact ca afară pentru a ne civiliza!
  1
  8
  Raportează
 • Joi, 18 Iunie 2020 01:40
  89.144.202.***
  Instalația de producere a energiei electrice de la Valea Mărului, este pentru consum intern. A nu se înțelege că livrează energie în Sistemul Energetic Național.
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.