Un miliard de euro intră în economie. Bani europeni pentru circa 130.000 de IMM-uri

Un miliard de euro intră în economie. Bani europeni pentru circa 130.000 de IMM-uri
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 935 milioane de euro pentru acordarea de granturi IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19, sprijin ce va fi finanțat prin intermediul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020. Valoarea totală a granturilor ce vor fi acordate este de un miliard de euro, sumă ce include și contribuția de la bugetul de stat și cofinanțarea asigurată de beneficiari.

Granturile acordate le vor asigura întreprinderilor mici și mijlocii lichiditățile necesare continuării activității, păstrării locurilor de muncă și încurajării investițiilor în viitor.

Ajutorul de stat se va acorda prin intermediul următoarelor măsuri: 100 milioane de euro pentru microgranturi (IMM-uri fără niciun angajat, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică în domeniile cultural-artistic și cinematografie, cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților infectați cu COVID-19). Valoarea unui microgrant va fi de 2.000 de euro, iar numărul estimat al beneficiarilor este de maximum 50.000. Totodată, vor fi acordate granturi pentru capital de lucru în cuantum de 350 milioane de euro pentru IMM-uri din domenii de activitate precum HoReCa, transporturi, industria de evenimente, edituri și biblioteci. De aceste finanțări vor beneficia aproximativ 65.000 de firme din România. Numărul estimat al beneficiarilor este de maximum 100.500. În fine, 550 milioane de euro reprezintă granturi de investiții pentru IMM din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparații și întreținere, turism, hoteluri, confecții etc. Valoarea acestora va fi între 50.000 și 200.000 de euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse pentru contractarea de finanțări. Numărul estimat al beneficiarilor este de maximum 15.000.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Fondurilor Europene, fondurile prevăzute în schema de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană vor ajunge la IMM-urile din România până la sfârșitul acestui an.

Citit 1320 ori Ultima modificare Luni, 31 August 2020 01:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.