În lucru, o ordonanță de urgență. Credite și pentru fermieri, prin programul IMM INVEST

În lucru, o ordonanță de urgență. Credite și pentru fermieri, prin programul IMM INVEST
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG 110/2017 privind Programul de sustinere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, IMM INVEST România, precum și pentru modificarea și completarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19.

Astfel, în cadrul Programului IMM INVEST se va aproba Subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, AGRO IMM INVEST.

Administratorul Programului este Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM. Practic, se aplică în linii mari aceleași condiții ca și în Programul IMM INVEST România, dar apare oportunitatea de acordare a unui grant de maximum 10 la sută din valoarea creditului solicitat.

Grantul acordat în sectorul agricol include și o componentă nerambursabilă de cel mult 10 la sută din valoarea finanțării garantate. Condiția este reprezentată de încadrarea în plafonul de 120.000 de euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii,100.000 de euro pentru întreprinderile din domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 de euro pentru cele care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, la începutul perioadei de creditare, instituţiile de credit pot acorda, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 24 de luni pentru rambursarea principalului, iar achitarea creditelor se efectuează în cel puțin două rate pe an.

Până la obţinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene, continuă să se aplice condiţiile în vigoare, iar prin implementarea Schemei de Ajutor de Stat se estimează acordarea acestuia pentru un număr de maximum 58.987 de beneficiari.

Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST se suportă din bugetul de stat prin Ministerul Finanţelor Publice, în timp ce procedura de acordare a garanţiilor de stat în proporţie de maximum 80 la sută sau 90 la sută aferente creditelor, a grantului şi plata ajutoarelor de stat va fi prevăzută prin Hotărâre de Guvern.

Citit 1211 ori Ultima modificare Vineri, 04 Decembrie 2020 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.