Amânări, dar niciun leu în conturile fermierilor afectați. Odiseea despăgubirilor pentru culturile de primăvară
Foto: Marian Calestru

Amânări, dar niciun leu în conturile fermierilor afectați. Odiseea despăgubirilor pentru culturile de primăvară
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În ciuda promisiunilor mult trâmbițate din campania electorală, fermierii ai căror culturi de primăvară au fost afectate de seceta pandemică nu au văzut deocamdată niciun leu despăgubire. Potrivit declarațiilor oficiale, ordonanța necesară este scrisă, dar, momentan, sumele de care este nevoie nu au fost cuprinse în buget. 

Seceta pandemică a lovit agricultura gălățeană (și nu numai) în anul 2020, afectând inclusiv culturile înființate în primăvară și încă din luna august a anului trecut se punea problema declarării județului ca fiind calamitat. Două luni mai târziu, fostul secretar de stat gălățean în Ministerul Agriculturii, George Scarlat, actualmente senator și președintele al Comisiei pentru agricultură din Senatul României, declara că fermierii români vor fi despăgubiți pentru pierderile pricinuite de secetă culturilor de primăvară. La Galați, conform datelor Direcției pentru Agricultură Județene (DAJ), aproape 88 de procente din suprafața totală a județului însămânțată cu culturi de primăvară a fost declarată calamitată, mai exact peste 136 de mii de hectare dintr-un total de peste 155 de mii, aparținând unui număr de 13.356 de fermieri. Este vorba, în special, despre culturile de porumb, floarea-soarelui, lucernă și mazăre.

Din nou, alte termene pentru plata despăgubirilor

Cu toate acestea, până la finele lunii ianuarie 2021, niciun leu nu a ajuns în conturile fermierilor. Recent, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că ”am achitat undeva la 88-89 la sută, peste 850 de milioane de lei pentru culturile de toamnă. În ceea ce priveşte plata despăgubirilor pentru culturile de primăvară, noi avem ordonanţa scrisă, procedurile sunt aceleaşi, dar e nevoie să fie prinsă în buget. În momentul în care e prinsă în buget o putem face şi să notificăm Comisia. Până nu avem buget, nu putem face nimic. În cazul culturilor cu porumb şi floarea-soarelui avem o suprafaţă de 1,21 milioane de hectare afectată de secetă, iar suma de care avem nevoie este de peste un miliard de lei. (…) Dacă eu primesc banii în buget, ordonanţa e scrisă, trebuie doar să o notificăm la Bruxelles. Dacă facem o comparaţie cu ce s-a întâmplat anul trecut pe despăgubiri, este posibil ca din trimestrul II, din aprilie, să începem plăţile către fermieri”, în cadrul unui interviu acordat Agerpres. Asta după ce la începutul lunii decembrie, în campania electorală, același Adrian Oros le promitea fermierilor, pe pagina de Facebook, că banii de despăgubiri vor veni în lunile ianuarie-februarie 2021.

Plățile efectuate în aprilie sunt tardive pentru fermieri 

La rândul său, fermierul gălățean Petre Grigore, președinte al filialei gălăţene a Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT), ne-a declarat că toate cele patru mari asociații de profil din agricultură au o întâlnire cu conducerea Ministerului Agriculturii și concluzia este una singură. Până când nu va fi votat bugetul, nu va exista nicio despăgubire. ”De altfel, mai sunt, încă, ceva procente de achitat la despăgubirile pentru culturile înființate în toamna anului 2019, iar dacă acum domnul ministru avansează ca și termen luna aprilie pentru plăți la culturile de primăvară afectate de secetă, eu vă spun că este prea târziu. Ce mai semeni în aprilie, când tu ai nevoie să procuri din timp semințe, îngrășăminte, pesticide și trebuie bani pentru motorină?”, se întreabă, retoric, fermierul gălățean. Acesta a adăugat că o mare problemă va fi achiziționarea acestor inputuri necesare agricultorilor, în condițiile în care, din cauza pierderilor masive de anul trecut există furnizori neachitați pentru livrări efectuate tocmai în 2019. 

Pe de altă parte, important este și ce buget va primi Ministerul Agriculturii, într-un an în care este limpede că restricțiile în zona cheltuielilor publice vor fi extrem de severe, cu ”sabia” menținerii deficitului de șapte la sută din PIB deasupra capului Guvernului Cîțu. Asta nu înseamnă că necazurile fermierilor, cam duși cu zăhărelul în ultima perioadă, nu vor continua, dimpotrivă.

 

Citit 1976 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021 02:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.