În sprijinul fermierilor. O singură cerere de plată la APIA, cu depunere online

În sprijinul fermierilor. O singură cerere de plată la APIA, cu depunere online
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deoarece siguranța în contextul pandemiei de Covid-19 este extrem de importantă, fermierii vor putea să-și înregistreze Cererile unice de plată în anul 2021 fără a se prezenta la Centrele județene/ locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în perioada 1 martie - 15 mai. Totodată, se va completa o singură cerere, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Fermierii își vor actualiza parcelele agricole, elementele ZIE (zone de interes ecologic) și toate informațiile din cerere, prin accesarea aplicației IPA Online. De asemenea, fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința.

În cazul în care fermierii deţin animale în exploataţie, aceștia au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate în Registrul Naţional al Exploataţiilor și să se adreseze Centrului județean/ local al APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată, înainte de accesarea IPA Online.

APIA reamintește că, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ ajutoarelor naționale tranzitorii ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, respectiv:

- schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic;

- măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10-Agro-mediu şi climă, Măsura 11-Agricultura ecologică, Măsura 13-Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020);

- ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT), care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.

Informațiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/ măsuri de sprijin, inclusiv hărțile și listele cu UAT eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar și ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate la Centrele APIA și pe site-urile: www.apia.org.ro, www.madr.ro și www.pndr.ro.

Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia.

În județul Galați, numărul fermierilor care vor fi programați la APIA este de 17.952.

Citit 932 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Februarie 2021 00:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.