* 866 de evenimente înregistrate la ITM, în perioada 2005-2009 * Lăcătuşii mecanici, cei mai expuşi accidentărilor * Astăzi este Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă – prilej marcat de Inspectoratul Teritorial de Muncă printr-o serie de 15 acţiuni * O parte dintre acestea au avut loc ieri, altele se vor desfăşura astăzi, pe platforma combinatului ArcelorMittal *
Potrivit statisticilor prezentate, ieri, de directorul-coordonator al ITM, Ionel Petrea, numărul de accidente de muncă a fost variabil, în ultimii patru ani.
Astfel, dacă în 2005 judeţul Galaţi înregistra 173 de accidente de muncă, dintre care 16 mortale, în 2009 au fost raportate 120 de accidente, dintre care 9 s-au soldat cu pierderea vieţii accidentatului.
Nu vorbim, însă, despre o scădere continuă a cifrelor care descriu accidentele. Spre exemplu, în 2008, numărul acestora a crescut la 180, cu 22 de victime care şi-au pierdut viaţa.
Per total, în intervalul 2005-2009, ITM a înregistrat 866 de accidente de muncă.
Ziua de astăzi le este destinată, în mod deosebit, celor 87 de gălăţeni care şi-au pierdut viaţa în perioada de timp menţionată, în accidente de muncă.
Personalul ITM însărcinat cu întocmirea statisticilor a constatat că, în medie, lunea se produc cele mai multe accidente de muncă.
Unde s-au produs evenimentele?
Cele mai multe accidente de muncă (158) s-au produs în zone de producţie, cum ar fi fabricile sau atelierele.
Urmează depozitele de încărcare şi descărcare, unde au avut loc 44 de astfel de evenimente.
Cele mai puţine accidente de muncă au fost înregistrate de ITM pe şantierele de construcţii clădiri sau în ariile unde se executau demolări, reparaţii şi lucrări de întreţinere.
De ce?
„31 la sută dintre accidente au avut drept cauză tolerarea abaterilor de la respectarea normelor de securitatea muncii (atitudine a şefilor de echipă, de secţii – etc)”, a precizat Ionel Petrea.
Alte motive care au stat la baza producerii incidentelor au fost: erori în prestabilirea operaţiilor de muncă, repartizarea executanţilor cu instruire incompletă în protecţia muncii etc.
Cei mai expuşi dintre gălăţeni
Tot potrivit directorului-coordonator al ITM, cele mai multe victime ale accidentelor de muncă lucrau ca lăcătuşi mecanici (59 de persoane), lăcătuşi în construcţii metalice şi navale (33 de persoane) şi sudori manuali cu arc electric (33 de persoane).
La polul opus al topului se află electricienii de întreţinere şi reparaţii (16 accidentaţi) şi şoferii de autocamion ( tot 16 persoane accidentate).
Experienţa nu ne fereşte de greşeli!
Statisticile ITM au demonstrat, de asemenea, că experienţa în muncă nu este suficientă pentru a-l feri pe angajat de evenimente neplăcute la serviciu.
Cei mai mulţi dintre gălăţenii care au avut de suferit de pe urma unui accident de muncă aveau vârste de 47, 52 şi 39 de ani.
Nu era vorba, deci, despre începători, ci despre muncitori experimentaţi, care potrivit directorul-coordonator Ionel Petrea (FOTO), şi-au spus „Lasă, că merge şi aşa!”. Rezultatele abordării sunt evidente.
2010 e abia la început
În primul trimestrul al anului în curs, ITM a înregistrat 19 accidente de muncă, dintre care unul mortal.
În aprilie au mai fost deschise anchete în alte şapte cazuri. În două dintre acestea din urmă s-a raportat şi moartea angajatului.