Despre ineficiența agriculturii românești

Despre ineficiența agriculturii românești
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Deși suntem a cincea țară ca suprafață arabilă din Europa, ne aflăm la coada multor clasamente care țin de agricultură.

"La sfeclă de zahăr, nici nu existăm în Europa, importăm aproape tot. La legume stăm în general foarte prost. La mere avem 4,8% din producția europeană, în vreme ce polonezii au 26%. La carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5%, iar la lapte doar 2,6%.

De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială", a explicat Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, la o conferință organizată de cursdeguvernare.ro. El s-a referit și la problemele structurale grave din acest sector.

"Din perspectiva dimensiunii noastre, în zona agricolă ar trebui să fim un jucător foarte mare, în top 5 la nivel european. Avem și o populație care este destul de mult localizată în zona rurală și care se ocupă de agricultură, cam 21,8% din total, însă valoarea adăugată brută a agriculturii e de numai 4 la sută. (...) Înseamnă că avem o ineficiență crasă în zona de utilizare a forței de muncă în agricultură. În același timp, avem problema aceasta a agriculturii de subzistență", a adăugat Ionuț Dumitru.

Citit 1066 ori Ultima modificare Duminică, 14 Martie 2021 23:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.