Despre ineficiența agriculturii românești

Despre ineficiența agriculturii românești
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Deși suntem a cincea țară ca suprafață arabilă din Europa, ne aflăm la coada multor clasamente care țin de agricultură.

"La sfeclă de zahăr, nici nu existăm în Europa, importăm aproape tot. La legume stăm în general foarte prost. La mere avem 4,8% din producția europeană, în vreme ce polonezii au 26%. La carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5%, iar la lapte doar 2,6%.

De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială", a explicat Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, la o conferință organizată de cursdeguvernare.ro. El s-a referit și la problemele structurale grave din acest sector.

"Din perspectiva dimensiunii noastre, în zona agricolă ar trebui să fim un jucător foarte mare, în top 5 la nivel european. Avem și o populație care este destul de mult localizată în zona rurală și care se ocupă de agricultură, cam 21,8% din total, însă valoarea adăugată brută a agriculturii e de numai 4 la sută. (...) Înseamnă că avem o ineficiență crasă în zona de utilizare a forței de muncă în agricultură. În același timp, avem problema aceasta a agriculturii de subzistență", a adăugat Ionuț Dumitru.

Citit 933 ori Ultima modificare Duminică, 14 Martie 2021 23:55

3 comentarii

 • postat de daniel
  Marți, 16 Martie 2021 00:12
  41.58.218.***
  Ineficienta agriculturii romanesti,sau incompetenta tuturor ce au condus Romania din 1990 ? dezvoltam alte economii europene,exportam inteligenta si oameni bine pregatiti.agricultura performanta acum e facuta de firme din strainatate.trimitem bani dar care nu se investesc,se duc doar pe consum. Spania,Italia si Anglia ne multumesc pentru aportul adus la economia lor nationala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Agricultura de formă.
  Luni, 15 Martie 2021 16:03
  213.233.88.***
  Noroc cu ăi d'afară, că cu ai noștri, muream de foame. Agricultura românească, nu conteazâ. Umplutură !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lucratoru Roman
  Luni, 15 Martie 2021 10:55
  89.39.81.***
  In atatia ani de zile ,Sau dat tot felul de ajutoare si subventii.Taranului de rand ,bani de care au beneficiat sefii de asociatii.Ba da nu sa gandit unu macar,hai ma luam si sa le dam cate o motosapartoare,sa scape de sapa ca e grea.Dar sa se ocupe de vie ,livada,gradina si toate parloagele de cativa ari ,lasate asa,cand se pot pune pe ele ,fasole,cartofi,si altele necesare gospodariei.Si care nu se ocupa,sa li se ia si unealta si pamantul,si lasati muritori de foame.Fiindca ei se duc si lucra la cei care au,Cu ziua.dar daca ar avea al lor si cu ce sa munceasca ,nu ar fi mai bine si mai prosperi?
  1
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.