Feriţi-vă de lactate sau citiţi-le din scoarţă-n scoarţă!

Feriţi-vă de lactate sau citiţi-le din scoarţă-n scoarţă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 15 amenzi pentru 15 producători *

De câte ori nu am găsit iaurtul din raft umflat, stând să explodeze alb şi fermentat?

Dar de câte ori nu ne-am lovit de un căpăcel perfect plat - la acelaşi iaurt, dar în alt moment al zilei - şi înţepat inteligent, ca să nu facă poc păhărelul?!

Comisarii Protecţiei Consumatorului Galaţi au dat o raită prin magazinele alimentare, iar rezultatele ne bagă automat în post de lapte şi lactate. Brrrr.

Măsuri la raft şi buzunar

Protecţia Consumatorului Galaţi a verificat şi amendat 15 operatori economici care produc şi vând lapte şi produse lactate. 12 dintre sancţiuni sunt în valoare totală de 23.300 lei, celelalte trei fiind avertismente.

340 de kilograme de produse lactate au fost găsite cu abateri, dintre ele oprindu-se temporar de la comercializare 190 de kilograme în valoare de 1.380 de lei. Definitiv a fost oprită de la vânzare o cantitate de 150 de kilograme, valorând 644 lei.

Alb fără ambalaj

Comisarii au găsit unt, smântâna şi brânză de burduf în ambalaje rupte sau pătate, lapte praf expirat cu fructe, smântână. Unele produse erau greşit prezentate la raft: „Cremino cu unt - grăsime 83 la sută”, „Cremino cu unt - grăsime 60 la sută” şi „Lurpac tartinabil” (amestec de unt şi uleiuri vegetale) erau prezentate la raft pe etichetă de preţ ca fiind unt.

Alte produse, care prin natură lor nu conţin conservanţi, erau prezentate cu menţiunea, redundantă, că „NU CONŢINE CONSERVANTI” - în această situaţie fiind sana de Meridian Agroind SRL Râmnicu Sărat, lapte bătut Profi, iaurt natural Profi, iaurt natural Câmpina, iaurt numai bun de Napolact, kefir, unt de masă 65 la sută grăsime, smântâna Joliju. 

Eticheta, înainte de toate

Gălăţeni, fiţi atenţi când cumpăraţi produse din lapte asupra modului de prezentare a ambalajului - în cazul în care ambalajul este bombat, înseamnă că a început procesul de fermentare.

Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta produsului pentru a analiza compoziţia. Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de etichetare.

Citit 2421 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.