Noutăţi în Regulamentul de vânzare a terenurilor Primăriei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consiliul Local a modificat Regulamentul privind vânzarea unor categorii de terenuri din proprietatea privată a municipiului Galaţi * Noutatea este că gălăţenii care folosesc un teren în baza unui contract de dare în folosinţă pot cumpăra acel teren de la Primărie * Rămâne, însă, interzisă vânzarea terenurilor pe care s-au făcut extinderi la parterul blocurilor *

Gălăţenii sau firmele care şi-au ridicat, legal, construcţii definitive pe domeniul public şi le folosesc în baza unui contract de dare în folosinţă semnat cu Primăria pot cumpăra terenul de sub construcţie, de la municipalitate.

Până acum, achiziţia acestui tip de teren era interzisă, însă Consiliul Local a modificat, marţi seară, în plen, Regulamentul privind vânzarea unor categorii de terenuri aflate în proprietatea privată a municipiului Galaţi.

Persoanele fizice sau juridice care se regăsesc în situaţia de mai sus şi vor să-şi cumpere terenul de sub construcţie trebuie să ştie că, în momentul în care formulează cererea de achiziţie, sunt obligate să îi prezinte Primăriei o expertiză tehnică avizată de Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru cerinţa de calitate A – rezistenţă şi stabilitate privind structuri de rezistenţă în stadiul fizic în care se află construcţia. Această obligaţie este inclusă în raportul de specialitate care a stat la baza adoptării hotărârii adoptate marţi.

Documentul nu a ridicat, însă, interdicţia de a tranzacţiona terenuri pe care s-au făcut extinderi la parterul blocurilor sau în imediata apropiere a acestora.

„Primăria nu va vinde nici de acum încolo terenurile pe care s-au făcut extinderi la parter de bloc sau limitrof acestora către persoanele fizice sau juridice care deţin acele construcţii. Pentru suprafaţa pe care s-a făcut extinderea, deţinătorii vor plăti în continuare o chirie modică către Primărie”, a declarat, ieri, şeful Biroului Concesionări şi Vânzări Terenuri din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, Ionel Burtea.

Conform Regulamentului privind vânzarea unor categorii de terenuri aflate în proprietatea privată a municipiului Galaţi, nu se vând nici terenurile ocupate de construcţii provizorii sau de construcţii ridicate fără respectarea autorizaţiei de construire, precum garaje, chioşcuri, tonete, magazii etc., indiferent de modul de deţinere a terenului (concesionare, închiriere sau dare în folosinţă).

Sunt exceptate de la vânzare şi terenurile pe care se află construcţii sau lucrări în curs de construire – fără forme legale – la data depunerii cererii de cumpărare.

Nu se vând nici terenurile revendicate sau care figurează pe lista bunurilor imobile disponibile în scopul atribuirii în compensare foştilor proprietari, terenurile aflate în litigiu pe rolul unei instanţe judecătoreşti, terenurile aflate în proprietatea publică a municipiului Galaţi şi terenurile afectate de reţelele edilitare aflate în proprietatea publică sau privată a municipiului sau a statului.

În schimb, se pot vinde prin licitaţie publică terenurile libere de construcţii, în vederea construirii, şi prin atribuire directă terenurile concesionate pe care sunt ridicate construcţii conform autorizaţiei de construire sau concesionarul face dovada proprietăţii asupra construcţiilor, terenurile scoase la vânzare printr-o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă, terenurile situate în incinta imobilelor unde cetăţenii deţin în proprietate apartamente cumpărate în baza Legii 112 din 1995 (Legea caselor naţionalizate) şi terenurile aferente acestora, terenurile cotă indiviză (persoanelor fizice sau juridice ce deţin spaţii comerciale ori sedii de firmă într-un bloc de locuinţe).

Terenurile pe care sunt ridicate construcţii definitive, autorizate, pentru care sunt încheiate contracte de închiriere şi care provin de la foste societăţi cu capital majoritar de stat, de la societăţi comerciale aflate în subordinea Consiliului Local sau de la cooperaţii de consum, de credit sau meşteşugăreşti şi, nu în ultimul rând, se pot vinde terenurile cu suprafeţe improprii realizării de construcţii noi, luate în chirie de la Primărie şi situate în continuarea unor imobile aflate în proprietatea solicitanţilor.

Gâlceavă pe Regulament

Marţi seară, chiar înainte de a fi supus votului Consiliului Local, Regulamentul privind vânzarea unor categorii de terenuri aflate în proprietatea privată a municipiului Galaţi, în formula modificată, a stârnit gâlceavă în plen.

Consilierul local PDL Constantin Olaru a propus ca documentul să fie votat într-o şedinţă viitoare şi, până atunci, să fie îmbunătăţit. Olaru dorea, de fapt, eliminarea din Regulament a interdicţiei de vinde terenurile pe care s-au făcut extinderi la parterul blocurilor.

„Nu vreau să facem separaţie între o categorie de cumpărători şi alta”, a spus consilierul local democrat-liberal. Şeful Biroului Concesionări şi Vânzări Terenuri din Primărie, Ionel Burtea, şi preşedintele Comisiei de urbanism a Consiliului Local, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, au încercat să-i explice lui OIaru că ceea ce doreşte el este imposibil de aprobat; Primăria nu va vinde terenurile pe care proprietarii de locuinţe au făcut extinderi la parterul blocurilor.

În schimb, primarul Dumitru Nicolae n-a stat la discuţii şi i-a tăiat-o scurt consilierului local portocaliu. „Cumva aveţi şi dvs. vreo extindere la parter şi vreţi s-o rezolvaţi?”, l-a întrebat edilul-şef pe Constantin Olaru.

Citit 1566 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.