De la an la an, costuri tot mai mari cu masa de Paște. Aglomerație și prețuri pe măsură

De la an la an, costuri tot mai mari cu masa de Paște. Aglomerație și prețuri pe măsură
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Aglomerația în creștere din piețe și magazine, specifică aprovizionării de Paște, este întrecută, în acest an, de explozia prețurilor. Cel puțin "piesa de rezistență", carnea de miel, a ajuns să bată toate recordurile.

În Piața Centrală din Galați, marți, 19 aprilie, opțiunile nu erau extrem de variate, iar prețurile, pe măsură: între 48 și 57 de lei/kilogram. "Peste stradă", în supermarket, pulpele de miel se vindeau cu sume între 40 și 55 de lei. Cei care au "pile" la țară pot achiziționa direct de la stână, acolo unde prețul în carcasă este undeva la 30-35 de lei, dar fără a avea pretenția de a face cumpărături en-detail. Desigur, există și alte variante, mai puțin tradiționale: curcan (între 18 lei - aripi și 37 de lei - piept), mușchiuleț de porc la 25 de lei și chiar o rață grill, la ofertă: 17,5 lei/kilogram. Pentru cei care preferă un grătar în zi de sărbătoare, o tavă de 24 de bucăţi costă în jur de 30 de lei. Altfel, deja pregătit, am identificat și drob de miel, la 48 de lei kilogramul.
Operațiunea MOV continuă cu ouăle; acestea "valorează" în jur de un leu, iar cele ecologice chiar dublu, în vreme ce vopseaua se vinde, în funcție de volum și calitate, între patru și 12 lei. În ceea ce privește lactatele, un kilogram decent de caș de vacă/oaie costă între 30 și 35 de lei, în funcție de producător. În "zona verde", am aflat că o legătură de pătrunjel/leuștean/mărar variază între 1,5 și 2 lei, legătura de ceapă cam la fel, iar spanacul proaspăt, destul de rar, se vindea cu cinci lei per kilogram. În plus, roșiile, în proporție covârșitoare de import, au prețuri începând de la 12 lei. După isteria din urmă cu o lună de zile, prețul uleiului de floarea-soarelui s-a stabilizat la circa 8-9 lei/litru, însă aceeași cantitate de ulei de măsline extra-virgin, de "stropit" salata și chiar friptura, costă peste 40 de lei.
Cum masa de Paște se cuvine a fi acompaniată și cu licori bahice, să spunem că un litru de vin vrac decent are prețuri în zona "plajei" de zece lei. Totuși, pentru o calitate superioară, cunoscătorii sunt nevoiți să scoată din buzunar peste 30 de lei pentru o sticlă de 0,75 litri (alb, roze sau roșu, după preferințe și în funcție de meniul ales). La desert, am găsit cozonac gata făcut, prețurile plecând tot de la peste 30 de lei.
Un avantaj recent îl reprezintă menținerea apetitului comercianților pentru livrările on-line la domiciliu, în condițiile unor cumpărături de o anumită valoare. Noi vă dorim, ca de obicei, multă sănătate, cumpătare și, bineînțeles, poftă bună!

Citit 1902 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2022 23:35

5 comentarii

 • postat de Gavril
  Joi, 21 Aprilie 2022 18:15
  93.122.249.***
  Nu ați vrea voi să vă dea săracu țăranu gratis voi ăștea pituroși de la oraș ar trebui măcar 60lei kg.de miel triplat prețurile la țărana măcar de 3 ori
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adio! si n-am cuvinte!
  Joi, 21 Aprilie 2022 08:00
  78.96.84.***
  Sa vedeti ce se ghiftuiesc marlanii si toapele de parca Pastele numai in asta consta, nu momente de rugaciune si iubire fata de cei aflati in saracie si suferinta, nu putini la numar!!..

  Pe urma navalesc la urgenta unitatilor sanitare sa-i disfunde, infundand canalizarile acestora, lucru manual pentru pompieri si instalatori..

  Nu as dori sa fiu in halat de doctor la urgentele medicale din oras, in aceaste perioade; cea mai stresanta activitate sa repari iresponsabilitatea unora care de Paste si Craciun baga in ei ca la nebuni, de parca se sfarsesc zilele..

  Dupa, fiecare isi spune pateala, dar si mai dureros, se uita la buzunarele goale ca milogii in traista, si nu pricep ce s-a intamlat de au ramas faliti tocmai de Paste, dar si cu unele dureri si afectiuni!!!!!

  Sa mori de ras, nu alta, cum spunea nea Marin!
  0
  2
  Raportează
 • postat de un nimeni
  Miercuri, 20 Aprilie 2022 23:43
  5.13.167.***
  Cineva spunea ca, pretul e ca guma, nu poti trage prea mult ca se rupe, astazi la un suuper markett, cam in 10 minute, nimeni nu a fost interesat de carnea de miel, doar vizitatori care au privit exponatul de tip muzeu.
  Eu voi cumpara doar la pretul de 10 lei carcasa, sau 20 pulpa. In rest traiasca porcul care nu s-a scumpit
  0
  1
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 20 Aprilie 2022 12:21
  93.122.251.***
  Mâncați mai puțin, prin urmare și gata, rezolvată- i problema cât ai clipi
  2
  15
  Raportează
 • postat de Giani
  Miercuri, 20 Aprilie 2022 05:23
  5.13.133.***
  E specula.
  0
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.