Apă-Canal devine operator regional

Apă-Canal devine operator regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apă-Canal SA, unicul furnizor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare din municipiul Galaţi, se pregăteşte să devină furnizor regional * Procesul va dura două luni * După aceea, societatea le va putea da apă de băut şi gălăţenilor din mediul rural * Investiţii necesare, de sute de milioane de euro, vor dura zece ani *

Primii paşi în vederea transformării societăţii Apă-Canal în operator regional au fost făcuţi. Marţi, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Regional APĂ Galaţi” – din care fac parte Consiliul Judeţean şi primăriile localităţilor care vor beneficia de serviciile societăţii – a adoptat trei hotărâri: desemnarea Apă-Canal drept operator regional, majorarea capitalului social al societăţii şi modificarea actului său constitutiv.

Mai sunt, însă, multe etape birocratice pe care Apă-Canal trebuie să le parcurgă până când va putea elibera prima factură în calitate de operator regional. Aceste etape trebuie depăşite până la sfârşitul lunii septembrie.

„Procesul de transformare a Apă-Canal din societate edilitară în operator regional trebuie să fie gata în două luni”, a declarat, ieri, directorul Apă-Canal, Gelu Stan (FOTO).

După aceea, societatea va prelua în operare sistemele de distribuţie a apei potabile şi de evacuare a apelor uzate – acolo unde ele există – din municipiul Tecuci, din oraşele Târgu Bujor şi Bereşti şi din 16 comune: Şendreni, Barcea, Braniştea, Cosmeşti, Cuza-Vodă, Drăgăneşti, Fundeni, Independenţa, Iveşti, Lieşti, Matca, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Tudor Vladimirescu şi Umbrăreşti.

Pentru că, dintre aceste localităţi, puţine au reţele de apă şi de canalizare, Apă-Canal va trebui să le sistematizeze pe cele care nu au. Costurile vor fi suportate de Uniunea Europeană.

„Pentru a pune la punct reţelele de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare din toate aceste localităţi, vom primi 130 de milioane de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, bani pe care va trebui să îi consumăm până în anul 2015”, a spus Gelu Stan.

Vor mai urma alte două etape de finanţare, astfel încât, până în 2020, Apă-Canal să le poată furniza servicii tuturor localităţilor din judeţul nostru.

„Până în 2018 va trebui să tragem conducte de apă şi de canalizare şi în localităţile sub 5.000 de locuitori, iar până în 2020 şi în loalităţile sub 2.000 de locuitori”, a explicat directorul Apă-Canal.

Înainte de a începe să se extindă în judeţ, societatea a modernizat reţelele de distribuţie a apei potabile şi de evacuare a apelor uzate din municipiul Galaţi, tot cu bani de la UE.

Accesând un grant de 60 de milioane de euro din Fonduri ISPA (Instrument for Structural Policies for pre-Accesion, în traducere Instrumente pentru Politici Structurale pentru pre-Aderare), Apă-Canal a extins şi a înnoit sistemele de distribuţie ale apei potabile şi de evacuare a apelor uzate din oraş.

Lucrările, finalizate în proporţie de 70-80 la sută, trebuie să se încheie până la sfârşitul acestui an. De teamă că nu se va încadra în termen şi, conform uzanţelor europene, va trebui să plătească restul lucrărilor de la bugetul local, Apă-Canal i-a cerut Uniunii să prelungească termenul de execuţie cu un an.

Citit 1969 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.