O nouă dezbatere despre secetă, irigații și problemele fermierilor, la ANIF Galați

O nouă dezbatere despre secetă, irigații și problemele fermierilor, la ANIF Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Miercuri, 5 octombrie, Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare (FTIF) Galați din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) și-a prezentat bilanțul de activitate, la un an de la preluarea conducerii instituției de către actualul director, Adrian-Sorin Pîrvu.

Într-o dezbatere cu fermieri și reprezentanți ai organizațiilor utilizatorilor de apă (OUAI) din județ, în prezența prefectului Gabriel Panaitescu și a celor doi subprefecți, discuțiile au plecat de la faptul că, în acest an, a fost contractată pentru activitatea de irigații o suprafață de aproape 88.500 de hectare. În plus, în contextul secetei pedologice, s-au irigat 131.269,65 de hectare, marea majoritate în amenajarea Câmpia Covurlui, apa și energia fiind gratis până la stațiile de punere sub presiune și alte puncte de livrare. Directorul FTIF Galați a menționat și faptul că au fost făcute demersuri pentru decontarea a 49,99% din contravaloarea facturilor de energie electrică consumată la stațiile de punere sub presiune sau cu echipamentele de irigații. Astfel, se vor deconta peste două milioane de lei celor 29 de beneficiari care au depus documentele justificative.

Record de investiții în așteptare

Altfel, fondurile de investiții atrase în acest an reprezintă un record pentru FTIF Galați, cele două proiecte aflate în curs de atribuire a lucrărilor de execuție însumând 41 de milioane de euro. Este vorba despre reabilitarea infrastructurii principale de irigații Câmpia Covurlui, investiție ce privește obiectivele SPA Dunăre, SPA Liești și Canalul Magistral Luncă, în valoare de 18 milioane de euro, dar și reabilitarea infrastructurii principale de aducțiune a apei pentru irigații Sifon Mălina din amenajarea Câmpia Covurlui, în valoare de 23 de milioane euro. Nici nu este de mirare că, în actuala situație, o prioritate o reprezintă predarea infrastructurii principale de irigații înapoi către ANIF, chestiune abordată de reprezentantul OUAI Ivești, Viorel Irimia. Momentan, situația este condiționată de modificări ale legislației aflate în dezbatere la Camera Deputaților, for decizional.

Ce se întâmplă în teren

Până atunci, situația agricolă din acest an a fost descrisă plastic de fermierul Gavrilă Tuchiluș, administratorul Agrimat Matca: "De pe cinci mii de hectare, nu am recoltat niciun bob de porumb, iar rezerva de apă din sol este extrem de redusă, existând riscuri pentru însămânțarea rapiței, la această dată".

Varianta gravitațională de irigare a peste 14.000 de hectare din nordul județului cu apă din Siret este tot în faza de studiu de prefezabilitate, fiind necesară o investiție de circa o sută de milioane de euro. "Dacă ar ajunge în execuție la o firmă privată, lucrarea ar putea fi efectuată în trei luni", este de părere același Gavrilă Tuchiluș.

Citit 1843 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 12:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.