Cățelul, cel mai bun prieten al copilului

Cățelul, cel mai bun prieten al copilului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Majoritatea copiilor își doresc, la un moment dat, să aibă un prieten necuvântător cu care să își împartă timpul liber. Ideea nu este pe deplin acceptată de părinți, care se tem de responsabilitățile suplimentare pe care le impune conviețuirea cu un animal de companie. Fie că este vorba despre o pisică, un cățel, un papagal sau peștișori de acvariu, psihologii spun însă că acest lucru are doar efecte benefice pentru viața și dezvoltarea psihică a micuțului.

"Anul acesta îmi doresc de la Moș Crăciun un cățel cu blana pufoasă!", este dorința unei fetițe de aproximativ 11 ani, aflată cu mama ei la un magazin de profil situat în apropierea casei. Dorința micuței nu a fost primită cu bucurie de familie. Mama acesteia ne-a declarat că fata scâncește de mai bine de jumătate de an după un cățel pufos, care să îi devină prieten. "Nu suntem pregătiți încă să facem acest pas. Eu nu am timp să mă ocup de el, soțul pleacă dimineața și revine seara, iar ea nu este responsabilă nici pentru ea, dar să mai aibă și un cățel în grijă", a adăugat aceasta.

Ce spun psihologii

A avea un animal de companie îi poate ajuta pe cei mici să învețe o serie de lecții despre viață, dar și să își dezvolte mai repede și mai profund unele abilități. Pe de altă parte, a avea un animal de companie și a te îngriji de el vine cu multe responsabilități, dar și posibile riscuri pentru sănătate, dacă nu ne luăm măsuri de precauție",  susțin specialiștii în domeniu.

Dr. veterinar Garofița Hofman explică ce se întâmplă dacă ai un animal de companie și urmează să vină pe lume și un bebe. Aceasta susține că expunerea la părul de animale a unui nou-născut scade riscul de alergii, dacă aceștia au fost expuși la un câine sau la o pisică în primul an de viață. "Cercetătorii din Detroit au concluzionat că majoritatea copiilor care au avut animale de companie în locuința lor în primul an de viață au avut un risc redus de alergii", a explicat dr. Hofman.

Gabriela Stanciu, psiholog canin, își dorește să rezolve dilema părinților copiilor care își doresc un animal de companie. "Câinele este un excelent partener de joacă. Tot timpul disponibil, prezent, activ și atent la nevoile copilului, câinele pare a fi un educator eficient, care știe să se facă înțeles fără a impune reguli rigide. Copiii care cresc alături de un animal de companie sunt mai sănătoși", a concluzionat psihologul.

Citit 42503 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2022 13:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.