Topul IMM-urilor 2009

Topul IMM-urilor 2009
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La întreprinderi mari, Metex Big, Vega 93 şi Romportmet şi-au adjudecat primele locuri * Activitatea din construcţii rămâne rentabilă, cel puţin pentru unii… * Culmea eficienţei: profit fără angajaţi *

Chiar şi în vremuri nu tocmai fericite pentru mediul economic, Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi a păstrat tradiţia de a realiza, în baza profitului brut obţinut de firme în anul precedent, topul pe categorii al celor mai profitabile afaceri.

O condiţie pentru a intra în „Top 2009” a fost şi ca societăţile în cauză să nu aibă datorii la bugetele publice mai mari de 10 la sută din cifra de afaceri. „În acest top au intrat cei care au reuşit să reziste unui an devastator în economie.

Numai la Galaţi, în 2009 au dispărut 5.300 de întreprinderi şi s-au pierdut 30.000 locuri de muncă în mediul privat. Cu atât mai mult, poate, se cuvine să remarcăm rezultatele celor care au reuşit să-şi menţină sau să-şi aducă afacerile în zona performanţei”, a declarat Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.

Categoria grea fără… grei

În ceea ce priveşte marile întreprinderi este notabilă, în acest an, absenţa „greilor” care se remarcau prin forţă economică, precum Combinatul ArcelorMittal, Santierul Naval Damen sau Arabesque, societăţi care fie şi-au diminuat profitul, fie au înregistrat datorii mai mari la bugetul de stat.

În prezent, pe primul loc la întreprinderi mari se află Metex Big SA, societate cu 40 de salariaţi, având ca profil de activitate închirierea şi subînchirierea unor spaţii comerciale, ce a reuşit să obţină în 2009 un profit brut 45,3 milioane lei.

Pe locurile următoare s-au clasat firma de construcţii Vega 93 SRL (1.964 angajaţi, 34,2 milioane lei profit brut) şi Romportmet SA (214 salariaţi, 19,5 milioane lei profit brut).

În topul marilor întreprinderi se mari regăsesc întreprinderi care au confirmat prin profitul brut realizat rezultatele bune obţinute în anii trecuţi – Euro P.E.C. SA (8,1 milioane lei), NAVROM (7,5 milioane lei) Mairon Galaţi SA (5,3 milioane lei), Menarom P.E.C. (4,1 milioane lei), Galmopan SA (4,1 milioane lei) – dar şi noi aspiranţi la vârful profitului, precum Retec SA (7,2 milioane lei). 

La categoria întreprinderilor mijlocii, Arcada Company şi Tancrad SRL, cu activităţi în sfera construcţiilor, şi-au păstrat supremaţia. Mai mult, Arcada Company a înregistrat un salt considerabil al profitului brut, de la 27,9 milioane lei în 2008 la 66 milioane lei în 2009.

Tancrad şi-a înjumătăţit profitul, însă nici cu 10,2 milioane lei nu stă rău. Pe locurile următoare s-au clasat nou intraţii Arex Company SRL (6,6 milioane lei) şi Tiproteh SRL (4,8 milioane lei).

Unul creşte, altul scade

Pe segmentul întreprinderilor mici, D.S.Tofan şi-a dublat în 2009 profitul brut ajungând la 4,7 milioane lei, nivel cu care şi-a adjudecat primul loc în clasament.

În schimb, câştigătoarea de anul trecut Agroport, şi-a diminuat profitul de patru ori, dar a prins un loc şapte în clasament. În zona superioară s-au mai clasat Dutch Marine Trading Design SA (4,2 milioane lei profit brut), Silvano SRL (4 milioane lei) şi Five of Kings SRL (2,5 milioane lei).

Pe segmentul microîntreprinderilor primele locuri au fost ocupate de MartTrade SRL (2,5 milioane lei) şi Spaţii SRL (1,9 milioane lei). Pe locul trei, Oron Trade SRL a obţinut un profit de 1,8 milioane de lei în condiţiile în care nu are nici un angajat, la fel ca Helix Trading SRL, care a obţinut 1,1 milioane lei şi s-a clasat pe locul 7.

„Sunt societăţi la care activitatea a fost desfăşurată de acţionarul sau acţionarii societăţii şi prin urmare n-au avut nici un angajat…”, a explicat această „curiozitate” reprezentantul patronatelor.

Topul IMM-urilor a cuprins şi o secţiune dedicată întreprinderilor nou înfiinţate în perioada 2007 – 2009, vârful clasamentului fiind ocupat de Bureau Veritas Romania Controle International SRL (4,8 milioane lei), Marine Building SRL (1,9 milioane lei) şi Stiborg Prim SRL (1,8 milioane lei).

PIMM Galaţi a acordat şi o serie de premii speciale, unul dintre acestea, la capitolul „Femei manager cu rezultate deosebite”, revenind fostei noastre colege Alina Comşa Durbacă, ce a reuşit să propulseze firma SC TQ Consultanţă şi Recrutare SRL la vârful celor mai performante şi dinamice microîntreprinderi.

Citit 1888 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.