UE alocă 155 de milioane de euro în Regiunea Sud-Est

UE alocă 155 de milioane de euro în Regiunea Sud-Est
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În noul Programul Regional Sud-Est (PR SE) 2021-2027, prezentat de Agenția de Dezvoltare din regiune, sume consistente se îndreaptă către promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și al culturii, al patrimoniului natural, al turismului durabil și al securității în zonele urbane. Practic, dezvoltarea integrată a municipiilor și orașelor din zonă, prin regenerare urbană, conservarea și modernizarea patrimoniului cultural-istoric și dezvoltarea turismului ocupă un loc important în noile oportunități de finanțare, adunând nu mai puțin de 90 de milioane de euro, doar din contribuția exclusivă comunitară, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), unul dintre principalele instrumente financiare ale politicii de coeziune europene.

În plus, municipiile și orașele din zona ITI (Investiții Teritoriale Integrate) a Deltei Dunării beneficiază, în același scop, de 10,56 milioane de euro, în timp ce pentru zonele rurale din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, alocările pentru aceleași obiective de valorificare a potențialului turistic însumează peste 50 de milioane de euro, strict din banii europeni nerambursabili.

Nu în ultimul rând, alte 4,75 milioane de euro sunt rezervate creșterii rolului culturii și al turismului sustenabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială, cu destinație concretă către sprijinirea dezvoltării infrastructurii taberelor școlare și a centrelor de agrement pentru copii și tineri. Din această sumă, 2,75 milioane de euro revin ITI Delta Dunării.

Pe ansamblu, finanțarea europeană se ridică la peste 155 de milioane de euro, iar termenele estimate pentru deschiderea apelurilor de proiecte pe aceste componente de valorificare a potențialului turistic și cultural sunt, conform calendarului publicat de ADR Sud-Est, ultimele două trimestre ale acestui an.

Citit 901 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Iunie 2023 07:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.