Zece milioane de euro în avans, pentru agricultorii gălăţeni

Zece milioane de euro în avans, pentru agricultorii gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 24.000 de fermieri vor primi prin APIA Galaţi bani în contul schemei de plată unică pe suprafaţă din acest an * Avansul va fi de 37 de euro pe hectar, jumătate din suma corespunzătoare în SAPS 2010 * La Galaţi, s-au solicitat subvenţii pentru o suprafaţă de aproape 266.000 de hectare *

Agricultura gălăţeană va fi primi o „gură de oxigen” de peste 10 milioane de euro, odată cu aprobarea pe care Comisia Europeană a dat-o în această săptămână pentru acordarea unui avans în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) pentru cererile depuse pe anul 2010.

„Pentru anul 2010, din datele furnizate de la Ministerul Agriculturii, fermierii vor beneficia de o subvenţie de 74 de euro pe hectar, bani din fonduri europene. Comisia Europeană a aprobat, pentru zece ţări, printre care şi România, acordarea unui avans de 50 la sută la aceste plăţi pe suprafaţă, adică 37 de euro pe hectar”.

„În mod normal, aceste sume se acordau cu începere de la 1 decembrie, dar de această dată, în mod excepţional, plăţile pe 2010 se vor face începând cu 16 octombrie. La nivelul judeţului Galaţi vom avea 24.257 de beneficiari care au depus cereri de plată”, ne-a declarat Dumitru Buţurcă, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi. 

Decizia luată la nivel european vine în contextul prelungirii efectelor crizei economice şi în anul 2010, sectorul agricol fiind printre cele mai afectate. La acestea s-au adăugat efectele inundaţiilor sau ale perioadelor de secetă care au afectat atât culturile, cât şi fermele de animale.

Plăţi cu verificări

La nivelul judeţului Galaţi, suprafaţa agricolă declarată este de 267.470 de hectare, din care s-a solicitat acordarea de subvenţii pentru 265.758 de hectare. Asta înseamnă că fermierilor gălăţeni le-ar reveni cu titlul de avans, pentru plăţile din SAPS 2010, aproape 10 milioane de euro.

„E un ajutor foarte important pentru fermieri, dat fiind faptul că, în agricultură, cheltuielile pentru înfiinţarea culturilor sau pregătirile de iarnă pentru fermele de animale sunt destul de mari. Iar principalele surse financiare pentru fermieri pot fi fondurile europene, împrumuturile de la bănci sau banii proprii”.

„Cum bani proprii nu prea sunt în acest moment, iar împrumuturile sunt destul de scumpe, fondurile europene vin să mai echilibreze situaţia”, a explicat directorul APIA Galaţi.

Pentru ca avansul pe SAPS 2010 să poată demara cu dreptul începând din octombrie, specialiştii APIA Galaţi au accelerat şi verificarea în teren a cererilor depuse de fermieri.

„Mai este de verificat corectitudinea raportării a 30 la sută din suprafaţă. Oricum, ne dorim ca plăţile corespunzătoare acestui avans să fie finalizate pentru toată lumea până la mijlocul lunii decembrie. În decembrie va veni şi tranşa a doua, care se va plăti până la mijlocul anului viitor”, a mai arătat reprezentantul APIA Galaţi.

Citit 762 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.