Zeci de sancțiuni pentru firmele de construcții din Galați

Zeci de sancțiuni pentru firmele de construcții din Galați
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a început cea de-a doua etapă a campaniei de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor. Primele controale s-au soldat cu 80 de sancțiuni, din care 11 amenzi.

Prima etapă s-a desfășurat în lunile februarie - martie și a constat în mediatizarea, informarea și organizarea de dezbateri în cadrul ITM Galați cu principalii dezvoltatori din județ cu activitate în domeniul construcțiilor. Cea de-a doua etapă este programată în perioada aprilie - noiembrie și constă în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor la angajatorii cu activitate în domeniul construcțiilor, prin acțiuni de control la aceștia.

Conform inspectorului-șef al ITM Galați, Bogdan-Marius Trandafir, în perioada 1 aprilie - 30 iunie, inspectorii de muncă gălățeni au verificat 57 de angajatori. Au fost identificate 81 de neconformități, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere, și s-au aplicat 80 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 11 au fost amenzi, cu o valoare totală de 44.000 de lei.

Printre cele mai în neregulă lucruri descoperite de inspectorii de muncă în șantierele temporare de construcții s-au numărat neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție în concordanță cu riscurile existente la locul de muncă, dar și neverificarea de către angajatori a modului în care lucrătorii utilizează echipamentul de protecție acordat. Unele locuri de muncă la înălțime nu erau amenajate corespunzător pentru eliminarea pericolului de cădere în gol, iar schelele folosite nu îndeplineau toate măsurile de securitate. În plus, lucrul la înălțime nu era supravegheat. În alte cazuri, s-a descoperit că sprijinirea malurilor săpăturilor nu era asigurată.

Pe unele șantiere, inspectorii de muncă au identificat cabluri electrice de alimentare cu energie electrică pozate necorespunzător pe calea de acces, existând astfel pericol de accidentare. De asemenea, unele echipamente de muncă folosite nu aveau verificare tehnică ISCIR, iar mai mulți muncitori prestau meserii pentru care nu aveau autorizarea legală necesară.

Pe mai multe șantiere lipseau documentațiile obligatorii cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, iar muncitorii nu beneficiaseră nici de controlul medical periodic prin servicii de medicina muncii, nici de instruirea adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă. Nu în ultimul rând, au fost descoperite cazuri în care nu au fost desemnați și instruiți lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor, prevenirea și stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor în caz de pericol, având în vedere mărimea unității și dispersia teritorială.

Acțiunile de control ale ITM Galați în șantierele temporare de construcții vor continua și în trimestrul al treilea, potrivit inspectorului-șef Bogdan-Marius Trandafir.

Foto: arhiva VL

Citit 2042 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iulie 2023 07:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.