8.362 de societăţi gălăţene scoase din circuitul economic

8.362 de societăţi gălăţene scoase din circuitul economic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După „taxa lui Pogea” la orizont se anunţă impozitul forfetar… *

Firmele gălăţene au scăpat din această lună de povara impozitului minim, cunoscută sub numele de „taxa lui Pogea”, asta după ce din mediul economic, şi aşa afectat de criză, au dispărut mii de firme.

Din datele centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) rezultă că, în perioada ianuarie – august 2010, au fost eliminate din circuitul economic 4.009 firme gălăţene, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut numărul a fost de 3.944.

Aceasta situaţie a fost posibilă în condiţiile în care deşi numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în acest an sau au intrat în dizolvare voluntară a fost de 1.258 şi, respectiv, 255 - adică aproape jumătate faţă de anul trecut - radierile de firme au atins cote record.

Astfel, în primele opt luni ale acestui an au fost radiate 2.496 de societăţi, în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul acestora a fost de doar 565. În total, de la începutul crizei „condimentate” cu taxa lui Pogea, de pe scena economică gălăţeană au ieşit 8.362 de societăţi!

Îngrijorător este şi faptul că gradul de înnoire a mediului economic este mic în comparaţie cu numărul agenţilor economici care dispar. În prezent, la Galaţi sunt 18.502 agenţi economici, în condiţiile în care la începutul anului erau 21.487, iar la începutul crizei erau aproximativ 25.000. 

Astfel, în opinia patronatelor gălăţene, impozitul minim nu numai că nu a adus mai mulţi bani la bugetul de stat, ci a adus chiar pierderi, date fiind efectele pe care pierderea unor locuri de muncă le-a avut asupra bugetelor destinate fondurilor de şomaj sau cel al asigurărilor de sănătate.

Vine forfetarul!

Până la sfârşitul anului, odată eliminat impozitul minim, firmele vor plăti clasicul impozit pe profit, de 16 la sută, însă de la începutul anului viitor urmează să se introducă impozitul forfetar. În ce va consta acesta şi domeniile de aplicare urmează să ne informeze Ministerul Finanţelor în cursul lunii viitoare.

Există deja o variantă de lucru în care sunt cuprinse 28 de domenii, vizate fiind, de exemplu, barurile, cafenelele şi restaurantele, activităţile turistice, taximetriştii, spălătoriile sau sălile de spectacol.

Faţă de această variantă, patronatele CNIPMMR au solicitat Finanţelor să argumenteze modul de alegere al domeniilor în care se va aplica forfetarul, cu detalii privind numărul de societăţi vizate, ponderea acestor activităţi în PIB, contribuţia acestora la bugetul de stat, valoarea activelor gestionate.

În opinia patronatelor, dacă tot se vorbeşte de impozit forfetar, mai potrivit ar fi să fie vizate cu prioritate sectoarele cele mai expuse evaziunii fiscale, precum industria petrochimică, a tutunului, a alcoolului în care, deşi activează societăţi multinaţionale şi mari întreprinderi, se declară un grad de rentabilitate infim, de sub doi la sută.

Nu în ultimul rând, patronatele au atras atenţia că echilibrul la nivelul sistemului bugetar nu poate fi atins prin multiplicarea formelor de impozitare, ci prin încurajarea relansării mediului economic, direcţie în care, deşi suntem în al doilea an de criză, s-au făcut foarte puţine eforturi.

Citit 1078 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.