Ruina, investitorul şi italienii

Ruina, investitorul şi italienii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O ruină din patrimoniul Primăriei Pechea s-ar putea transforma într-o investiţie care să aducă 50 de noi locuri de muncă în comună * Hotărârea s-a împotmolit, deocamdată, în Consiliul Local *

Clădirea respectivă, amplasată chiar în spatele Jandarmeriei, a fost centrala termică a comunei Pechea. Actualmente, ea nu mai este… nimic. Au năpădit-o bălăriile şi mizeria, iar din fosta centrală n-au mai rămas decât stâlpii de susţinere şi nişte cărămizi care doar printr-un miracol nu au ajuns până acum una cu pământul.

Totul s-ar putea însă schimba, în cazul în care Consiliul Local Pechea ar aproba concesionarea sau cumpărarea imobilului şi a terenului aferent acestuia de către un investitor local, care ar crea astfel circa 50 de noi joburi pentru cei din comună.

Problema este că ruina respectivă, prin Legea 213 din 1998, este una din patrimoniul Primăriei, iar articolul 14 din lege interzice schimbarea destinaţiei unei astfel clădiri. Destinaţie care, practic, nu mai există în condiţiile actuale.

Parteneriat româno-italian

Company Med SRL din Pechea a fost înfiinţată în 2007 şi, în urma unui parteneriat cu o firmă italiană, are ca obiect de activitate fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule. În 2009, firma din Pechea a cunoscut o creştere spectaculoasă a cifrei de afaceri, implicit a contribuţiei la bugetul de stat.

Consfinţind acest lucru, Company Med SRL a intrat în topul naţional al firmelor private pe 2009, întocmit de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România: pe locul 1 în clasamentul pe domeniu la întreprinderi nou-înfiinţate, pe locul 4 în clasamentul judeţean al IMM-urilor nou-înfiinţate şi pe locul 21 în funcţie de cifra de afaceri.

„Pentru a dezvolta în continuare acest proiect, societatea are nevoie de spaţiu suplimentar pentru producţie şi depozitare. În acest sens, am depus la primăria comunei Pechea o cerere în vederea alocării spaţiului solicitat (sub o formă agreată de ambele părţi), care ar duce la creşterea economică a comunei prin contribuţia la bugetul local şi cel de stat, precum şi atragerea investiţiilor străine în zonă, dar mai ales la creşterea numărului salariaţilor cu aproximativ 50 de persoane, de la 85 câţi sunt în prezent. Din păcate, Consiliul Local n-a fost de acord cu cererea noastră”, ne-a declarat Mihăiţă Măncilă (FOTO 2), administratorul Company Med.

„Îl aşteptăm în Consiliu cu noi argumente”

Primarul din Pechea, Iancu Boldea, spune că este „un susţinător” al propunerii lui Mihăiţă Măncilă, dar că „stopul” pus de CL se datorează articolului 14 din Legea 213/1998, care interzice schimbarea destinaţiei unei clădiri din patrimoniu.

„Eu cred că s-ar putea găsi o portiţă pentru soluţionarea favorabilă a acestei cereri, mai ales că vorbim despre cineva care va face investiţii în comună. Rămâne să analizăm şi alte variante, inclusiv acordarea unui alt spaţiu din zonă. Eu am susţinut în Consiliu propunerea dlui Măncilă şi rămâne ca, la următoarea şedinţă, să revină cu argumente. Oricum, situaţia trebuie lămurită mai întâi din punct de vedere juridic”, a mai spus primarul Iancu Boldea.

Problema este şi că partenerii italieni ai firmei din Pechea nu pot aştepta la nesfârşit rezolvarea situaţiei. Conform lui Mihăiţă Măncilă, ei mai lucrează cu o firmă din Arad şi o alta din Polonia – alternative valabile pentru înfiinţarea celor 50 de noi locuri de muncă. Situaţie în care comuna Pechea şi oamenii săi nu ar avea decât de pierdut.

Citit 1103 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.