Milionarii din construcţii

Milionarii din construcţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Construcţiile sunt domeniul care a „făcut” cele mai multe milioane de euro în Galaţi în cursul anului trecut, reiese din clasamentul firmelor private, dat publicităţii, ieri, la Teatrul Dramatic, în cadrul unui eveniment organizat de Patronatul IMM-urilor Galaţi.

Altfel spus, această ediţie a Topului firmelor gălăţene (bazat pe rezultatele financiare ale anului 2010) a confirmat încă o dată ceea ce se vedea deja cu ochiul liber de mai mulţi ani, şi anume că navele, siderurgia şi activităţile legate de transportul pe Dunăre nu mai sunt cele mai profitabile afaceri din oraşul nostru, ele fiind înlocuite de construcţii, comerţ cu ridicata, intermedieri, închirieri şi chiar activităţi de creditare.

Descarcă de aici clasamentul judetean al IMM-urilor

60 de milioane de euro profit pentru opt societăţi

Indiscutabil, cele mai profitabile firme gălăţene ale anului trecut au fost Arcada Company şi Arabesque, singurele al căror profit brut pe anul 2010 a depăşit 11 milioane de euro. Arcada Company (cu 47,538 milioane lei profit) se ocupă de construcţii propriu-zise, iar Arabesque (46,994 milioane lei) are ca obiect de activitate comerţul cu materiale de construcţii.

Singura diferenţă notabilă dintre cei doi giganţi gălăţeni ai profitului apare la numărul de salariaţi: Arcada a avut 214 (şi este prima la întreprinderi mijlocii), iar Arabesque de peste zece ori mai mulţi, adică 2.447, fiind pe locul 1 la mari întreprinderi. De notat şi că Arabesque s-a transformat în ultimii ani într-o companie multinaţională, cu afaceri în România, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, dar „cu sediul şi sufletul la Galaţi”.

Doar Vega 93, tot o firmă de construcţii, s-a mai apropiat simţitor de pragul de 10 milioane de euro profit brut, cu un rezultat de 39,237 milioane lei. În urma ei s-au situat, tot la categoria mari întreprinderi, Metex Big (cu obiect de activitate închirieri) – 36,551 milioane lei, Mairon (comerţ cu ridicata produse metalice şi minereuri) – 31,733 milioane lei şi – o, tempora! – Şantierul Naval Damen, cu 25,749 milioane lei profit brut.

Mutându-ne o categorie mai jos, la întreprinderi mijlocii, doar două dintre acestea au avut un profit mai mare de 10 milioane de lei. Este vorba despre Romportmet (portul combinatului ArcelorMittal) – 20,318 milioane lei şi Tancrad (construcţii drumuri) – 10,24 milioane lei.

Trăgând linie şi adunând, cele opt societăţi menţionate mai sus, cele mai performante ale anului trecut din Galaţi, au totalizat un profit brut de 258,363 milioane lei, adică 60 de milioane de euro. Doar pentru  comparaţie, clubul de fotbal Real Madrid a încheiat anul fiscal 2010-2011 cu un profit net de 31,7 milioane de euro.

Nici comerţul nu moare

Există însă viaţă şi în alte domenii de activitate, nu doar în construcţii. În clasamentul întreprinderilor mici, cele mai profitabile firme au fost Bureau Veritas România (5,21 milioane lei), Dutch Marine Trading Design (inginerie şi consultanţă tehnică – 3,281 milioane lei) şi Master Lux (comercializarea pieselor de autovehicule – 3,018 mil. lei).

La microîntreprinderi, cele mai mari profituri brute le-au înregistrat Lubrimet (comerţ cu combustibili – 2,332 mil. lei), Europolis Shipping and Trading (servicii anexe transporturilor – 1,8 mil. lei) şi Cosoti (închirieri – 1,183 milioane lei).

La întreprinderi nou-înfiinţate, „podiumul” a fost ocupat de Diesel Ricambi SRL (intermedieri – 3,638 mil. lei), Phoenix Slag Services (recuperarea materialelor reciclabile – 3,06 mil.) şi Romero 26 IFN (creditări – 1,779 mil. lei). 

Iată şi două curiozităţi: acţionarii italieni de la Diesel Ricambi au fost de negăsit, nici la Galaţi, nici la sediul din Cluj - spune Marian Filimon - parcă au intrat în pământ. Pe de altă parte, Navconsult SRL, situată pe locul 15 la mari întreprinderi şi având ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă, a avut un profit brut de doar 12.233 de lei, mai mic decât oricare altă firmă din top. 

Combinatul, exclus din cauza datoriilor

Un gigant la propriu al economiei Galaţiului, combinatul ArcelorMittal, a fost exclus din acest clasament din cauza datoriilor la bugetele de stat mai mari de 10 la sută din cifra de afaceri, spune Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi. Alt criteriu de excludere l-a reprezentat existenţa unor incidenţe de natură juridică.

Topul gălăţean al IMM-urilor a fost alcătuit pe baza profitului şi a cifrei de afaceri obţinute în cursul anului 2010, pe mai multe categorii: întreprinderi mari, mijlocii, mici, microîntreprinderi şi întreprinderi nou-înfiinţate în ultimii trei ani. Rezultatele au fost contabilizate de o comisie naţională, cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Zece premii speciale

PIMM Galaţi a oferit şi zece premii speciale, pentru: crearea unui mare număr de locuri de muncă în plan local (Virgfan SRL), dinamica deosebită a dezvoltării (Criomec SA), tineri întreprinzători cu rezultate deosebite (Iulian Cazacu – Asociaţia Centrul de Dezvoltare „Smart” Galaţi), femei manager cu rezultate deosebite (Daniela Măncilă – Company Med SRL Pechea), promovarea de noi tehnologii (Mairon SA), calitatea produselor şi servciilor conform normelor ISO (Simongrig SRL), volum ridicat la export (Anghel SRL şi Cozamin SRL), realizarea unui număr mare de investiţii în plan local (Vega 93 SRL), susţinerea structurilor teritoriale CNIPMMR (BRD Sucursala Galaţi), reflectarea competentă în mass-media a mediului de afaceri (Adevărul de Galaţi).

Evenimentul de ieri, organizat în premieră într-o zi lucrătoare, nu a umplut decât pe jumătate parterul Teatrului Dramatic, lucru care nu l-a deranjat deloc pe preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon. „Am vrut să iasă ceva de calitate şi nu am mizat pe cantitate. Prin manifestarea de astăzi am vrut să-i premiem pe cei care au făcut performanţă în ani de criză, să-i scoatem la rampă. Un astfel de eveniment stimulează concurenţa, dar şi spiritul antreprenorial”, a spus Marian Filimon.

Anunţate de preşedintele PIMM, premiile au fost înmânate, pe rând, de preşedintele CJ Eugen Chebac şi prefectul Paul Florea.

Citit 3157 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.