Ce afaceri fac primele firme gălățene finanțate prin Tranziție Justă

Ce afaceri fac primele firme gălățene finanțate prin Tranziție Justă
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Fie că e vorba de dezvoltarea unor hale de producție, de achiziția de echipamente sau dezvoltarea afacerilor, primele 20 de companii din județul Galați și-au văzut în această perioadă proiectele aprobate spre finanțare cu bani europeni prin Programul Tranziție Justă, coordonat la nivel teritorial de Consiliul Județean (CJ) Galați.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", CJ Galați și Agenția de Dezvoltare a Regiunii (ADR) Sud-Est, în prezența reprezentanților Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, au anunțat săptămâna trecută semnarea primului contract de finanțare, pentru un proiect în valoare de peste 10 milioane de euro, depus de fabrica de mobilă SC Socub SRL, din Hanu Conachi.

Prin intermediul Programului Tranziție Justă, județul Galați are la dispoziție peste 387 milioane de euro pentru a facilita reorientarea mediului socio-economic local spre activități cu emisii reduse de carbon.

În cazul de față vorbim de finanțări în valoare totală de 84 milioane de euro, puse la dispoziție prin prioritatea ce vizează "atenuarea impactului socio-economic al tranziţiei de neutralitate climatică". Valoarea granturilor care puteau fi accesate de companii prin această axă de finanțare sunt cuprinse între 200.000 de euro și 8 milioane de euro.

"Pentru aceste fonduri au fost depuse 98 de proiecte din partea companiilor gălățene, pentru o valoare totală aproape dublă față de finanțarea alocată prin această axă (...) În aceste zile vor mai fi semnate contracte și pentru alte companii cărora le-au fost aprobate cererile de finanțare, ce acoperă aproximativ 33 la sută din fondurile disponibile, respectiv în jur de 25 milioane de euro. Desigur, pe măsură ce cererile de finanțare vor fi în continuare aprobate, va urma și semnarea contractelor cu firmele câștigătoare", preciza președintele CJ Galați, Costel Fotea, la momentul semnării primului contract de finanțare pe Programul Tranziție Justă.

În acest context, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat lista proiectelor aprobate pe parcursul lunilor martie, aprilie și mai pe axa de finanțare amintită, în cele șase județe în care se derulează Programul Tranziție Justă, respectiv Galați, Gorj, Dolj, Prahova, Hunedoara şi Mureş.

Trebuie spus că, pentru a câștiga finanțarea, firmele au trecut de o serie de evaluări, fiind obligatorie depășirea unui anumit punctaj stabilit prin criteriile de eligibilitate. Pe lista aferentă județului Galați se regăsesc până în prezent 20 de companii.

Corespunzător lunii martie, alături de SC Socub SRL a mai "spart gheața" trecerii de etapa aprobării proiectelor și SC Șerbănești Livada SRL, specializată în procesarea și conservarea produselor din carne, proiectul câștigător având ca obiect o investiție pentru extinderea și diversificarea producției.

În lotul proiectelor aprobate pe evaluările raportate pe luna aprilie au fost declarate câștigătoare opt companii gălățene. Lista este deschisă de SC Butan Grup SRL, specializată în proiectarea, fabricația și montajul echipamentelor industriale, proiectul depus având ca obiect dezvoltarea durabilă prin realizarea unei investiții productive. Tot spre extinderea capacităților de producție s-au îndreptat și următorii câștigători - SDG LC Auto SRL, firmă specializată în comerțul cu piese auto rezultate din dezmembrări de mașini, precum și Ferfa Cons SRL, societate de construcții.

Urmează Agios SRL, firmă din domeniul construcțiilor, ce și-a propus investiții într-o nouă hală de producție, precum și Aramis 2012 SRL, ce dorește construirea unei unități de prestări servicii de cazare. Proiecte câștigătoare au mai avut Jetta SRL, axată pe fabricarea produselor de uz gospodăresc și sanitar, din hârtie sau carton, ce și-a propus dezvoltarea activității firmei, precum și Timando SRL, din domeniul exploatațiilor forestiere, care a depus un proiect pentru extinderea capacității de producție.

În etapa aprobărilor corespunzătoare lunii mai se regăsesc zece proiecte ale unor companii gălățene. Primul dintre ele aparține firmei de arhitectură și inginerie navală Glo-Marine SRL, care a propus un proiect pentru o ”unitate de prefabricare electromecanică a sistemelor și echipamentelor electrice integrate, complexe și modulare, utilizate în transportul și operarea navelor maritime și fluviale”. În mod particular, demn de remarcat este că firma din domeniul naval a obținut la evaluare 91 de puncte, cel mai mare până prezent dintre toate firmele gălățene cu proiecte aprobate.

Finanțare pentru dotarea și echiparea cu echipamente pentru producție a obținut și Betty-Com SRL, din domeniul panificației și patiseriei, dar și firma Donţu Construct SRL, cu un proiect pentru achiziționarea de echipamente electrice. Pe lista câștigătorilor cu proiecte de dezvoltare se mai află și firmele de construcții Dascon Global Construct și Pelas Company SRL.

Pe lista câștigătorilor se mai regăsește o companie axată pe activități de asistență medicală specializată - Reumavision MSK SRL, dar și o fabrică de mobilă - Mobinal Wood SRL, precum și Medeuroest SRL, ce dorește să dezvolte o unitate de primire turistică tip hotel-apartament. Nu în ultimul rând, interesante se anunță și proiectele cu care au câștigat aprobare pentru finanțare Glemsy Art SRL, ce dorește să investească într-o hală de producție și depozitare mobilier de grădină, precum și Doladela Company SRL, ce dorește, de asemenea, să amenajeze și să doteze o hală de producție, firma fiind activă în domeniul construcțiilor, prin realizarea de profile PVC, tablă, armături etc.

În perioada următoare vor mai fi evaluate și alte proiecte depuse de companiile gălățene și în funcție de punctaje vom avea, cu siguranță, noi investiții în dezvoltarea IMM-urilor. De asemenea, reprezentanții ADR Sud-Est au precizat că, până la sfârșitul acestui an, vor fi lansate noi linii de finanțare, ce vor viza atât companiile, cât și sectorul public și chiar persoanele fizice.

Citit 5926 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2024 23:49

3 comentarii

  • postat de Goe
    Luni, 17 Iunie 2024 05:58
    109.166.128.***
    Pentru Traian cel ce dorește să știe cat va fi salariul . De ce nu va faceți d-vs o societate oferind salarii ireale ca cele de la STAT? Stimabile,economia este susținută de către societățile particulare nu de către cei ce lucrează la statul degeaba !
    0
    0
  • postat de Traian
    Sâmbătă, 15 Iunie 2024 09:15
    86.120.239.***
    Ce salarii oferă aceste firme angajaților lor ? Vorbim de milioane de euro finanțare, dar mai departe salariile nu mai sunt europene, nici exprimate în euro.
    3
    16
  • postat de Magu
    Sâmbătă, 15 Iunie 2024 00:05
    89.137.231.***
    Felicitari...atat pentru noptile nedormite ale titularilor cat si consultantilor de la fianciar la mediu...putin stiu ce inseamna munca! Bravo
    10
    15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.