Taxă pe tranzacţiile financiare?

Taxă pe tranzacţiile financiare?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Se vrea o participare echitabilă la acoperirea costurilor crizei * Taxa nu se va aplica cetăţenilor şi nici societăţilor comerciale

Comisia Europeană a prezentat o propunere de taxă pe tranzacţiile financiare, aplicabilă în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Taxa ar urma să se aplice tuturor tranzacţiilor cu instrumente financiare care au loc între instituţii financiare, atunci când cel puţin una dintre părţile tranzacţiei este situată în UE.

Ar urma să se aplice o taxă de 0,1 la sută în cazul acţiunilor şi al obligaţiunilor şi o taxă de 0,01 la sută în cazul contractelor de instrumente financiare derivate. Prin această măsură, s-ar putea colecta anual aproximativ 57 de miliarde de euro. Comisia a propus ca taxa să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014.

O contribuţie echitabilă la redresarea economică

Conform unui comunicat de presă remis redacţiei, la baza propunerii Comisiei Europene au stat două motive. Primul îl reprezintă necesitatea ca şi sectorul financiar să aibă o contribuţie echitabilă într-un moment în care statele membre sunt obligate la măsuri de consolidare fiscală.

„Sectorul financiar a avut un rol în apariţia crizei economice. Guvernele şi cetăţenii europeni în ansamblu au suportat costul vastelor planuri de salvare vizând sectorul financiar, finanţate din taxele plătite de contribuabili. În plus, sectorul financiar este subimpozitat în comparaţie cu alte sectoare. Prin această propunere s-ar genera importante venituri fiscale suplimentare, cu care sectorul financiar să contribuie la finanţele publice”, se arată în motivarea propunerii CE.

Taxa există deja în zece state UE

În al doilea rând, un cadru coordonat la nivelul UE ar contribui la consolidarea pieţei unice a Uniunii Europene. Astăzi, în zece state membre se aplică o formă de taxă pe tranzacţiile financiare.

Prin această propunere, s-ar introduce noi cote minime ale taxei şi s-ar armoniza diversele taxe pe tranzacţiile financiare existente în UE. Aceste măsuri vor contribui la reducerea denaturărilor concurenţei de pe piaţa unică, vor descuraja tranzacţiile riscante şi vor completa măsurile de reglementare vizând evitarea unor viitoare crize”, se arată în documentul CE.

A fost criză doar pentru unii?

Propunerea Comisiei Europene apare în contextul în care statele membre ale Uniunii Europene au alocat resurse importante, de 4.600 de miliarde de euro, pentru planurile de salvare a sectorului financiar în timpul crizei.

„În plus, sectorul financiar a beneficiat de taxe scăzute în ultimii ani. Sectorul financiar se bucură de un avantaj fiscal de aproximativ 18 miliarde EUR pe an ca urmare a scutirii de la TVA a serviciilor financiare. Prin introducerea unei noi taxe pe sectorul financiar, instituţiile financiare ar participa la acoperirea costului redresării economice şi s-ar descuraja tranzacţiile riscante şi neproductive”, se arată în document.

Doar instituţiile financiare vor fi taxate

Taxa pe tranzacţiile financiare vizează 85 la sută din tranzacţiile financiare care au loc între instituţii financiare. Taxa nu s-ar aplica cetăţenilor şi societăţilor comerciale. Ipotecile imobiliare, împrumuturile bancare, contractele de asigurări şi alte activităţi financiare obişnuite desfăşurate de persoane fizice sau întreprinderi mici nu intră în sfera de aplicare a propunerii.

Propunerea va fi discutată de toate statele membre în Consiliul de Miniştri al UE, iar Comisia o va prezenta în cadrul summitului G20 din noiembrie.

Citit 1045 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.