Cum să pierzi un milion de dolari

Cum să pierzi un milion de dolari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Litigiu pe 790 de hectare şi acuzaţii aduse firmei conduse de fiul primarului din Bălăşeşti * Marian Toniţă este de negăsit * Cât mai tace primarul?

Scandalul dintre firmele Tonitza SRL şi Ice Blink Consulting, care durează de peste doi ani şi îi are în centrul său pe mai mult de 200 de proprietari de terenuri din comuna Bălăşeşti, are ca miză sume impresionante.

Numai ultimul episod, cel de anul acesta, are o valoare ce depăşeşte un milion de dolari, bani pe care Ice Blink susţine că i-a pierdut din cauza firmei SC Tonitza şi a asociatului ei, SC Suintest.

Vă reamintim că scandalul, izbucnit între firma administrată de fiul primarului din Bălăşeşti, SC Tonitza SRL, şi societatea bucureşteană Ice Blink Consulting, se poartă, inclusiv în justiţie, pe circa 800 de hectare de pământ. Majoritatea acuzaţiilor celor peste două sute de proprietari apăraţi de Ice Blink Consulting îl au ca „destinatar” pe primarul Marian Toniţă, acuzat că refuză să înregistreze contractele de arendă ale oamenilor cu firma concurentă fiului său.

Este un război al arendei, al subvenţiilor, al grâului şi cuprinde, aşa cum spuneam într-un articol anterior, toate condimentele necesare unei poveşti cu iz penal: ameninţări şi loviri, lucrări abuzive, modificarea unilaterală a unor contracte, acuzaţii aduse primarului şi poliţiştilor, chiar şi sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, dar neluate în seamă.

„Terenuri lucrate abuziv”

„Avem în litigiu o suprafaţă de 790 de hectare, din care am reuşit să lucrăm 271 de hectare, pe care am înfiinţat cultura de grâu. Investiţia a fost de 813.000 lei. În luna iulie, grâul de pe acest teren a fost recoltat abuziv, prin furt, de către SC Tonitza şi SC Suintest.

Conform estimărilor făcute de evaluatori autorizaţi, producţia la hectar a fost de 6.500 kg/ha. Prin urmare, ni s-au furat 1.761.500 kg de grâu, cu o valoare de 1.144.975 lei. Pentru acest teren, datorită litigiului, nu s-a luat nici subvenţia de la APIA, în valoare de 147.966 lei. Deci, un prim total al pierderilor este de 2.105.941 de lei”, spune Wilhelm Teisi, reprezentant al firmei Ice Blink.

„Restul terenului, de 519 ha din cele 790 aflate în litigiu, nu l-am putut lucra deoarece a fost lucrat abuziv de către SC Tonitza şi păzit cu o firmă de pază. Aşadar, încă o pierdere la subvenţie, în valoare de 283.374 lei. Dacă am fi lucrat terenul, am fi investit 1.557.000 lei. Producţia ar fi fost de 6.500 kg/ha, adica 3.373.500 kg grâu x 0.65 lei/kg = 2.192.775 lei. Datorită faptului că SC Tonitza nu a eliberat terenul, noi nu am putut lucra, pierderea fiind în valoare de 635.775 lei. Deci, încă 919.149 de lei - pierdere pentru noi.

Vreau să subliniez că, deşi nu am beneficiat de niciun bob de grâu din terenul ce ni se cuvenea de drept, noi le-am plătit în acest an arendatorilor, conform contractelor de arendă, o sumă totală de 221.915 lei. Trăgând linie şi adunând, pierderea totală pe care am suferit-o pentru cele 790 de hectare s-a ridicat la 3.247.005 lei, adică peste un milion de dolari”, a încheiat Wilhelm Teisi.

O „recoltă” de dolari la hectar deloc de neglijat, am putea adăuga noi.

Primarul Toniţă, de negăsit

Miercuri, 28 septembrie, „Viaţa liberă” anunţa că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Galaţi a decis să blocheze plata tuturor subvenţiilor cerute de Tonitza SRL şi Ice Blink, în valoare totală de aproximativ 400.000 de euro, până la lămurirea situaţiei de la Bălăşeşti.

Şi Prefectura Galaţiului a demarat o serie de verificări ale situaţiei existente, însă deocamdată fără niciun rezultat concret.

Încercăm şi noi să descifrăm, prin metode jurnalistice, iţele acestui scandal, dar, cel puţin până acum, una dintre părţile implicate în conflict se încăpăţânează să rămână mută. Toate eforturile noastre de a-l contacta pe primarul din Bălăşeşti, Marian Toniţă (cel care a fost primul administrator al firmei Tonitza şi care i-a predat apoi ştafeta fiului său), au fost până acum sortite eşecului; primarul nu e niciodată în birou atunci când îl căutăm noi sau, dacă este, „e prins într-o discuţie importantă şi vă va contacta dumnealui mai târziu”.

Lucru care, până acum, nici gând să se întâmple, conform unei metode devenite, se pare, „marcă înregistrată”. Îl anunţăm pe domnul primar, pe această cale, că niciodată nu e prea târziu. Iar „Viaţa liberă” rămâne deschisă oricând dialogului.

Citit 2073 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.