Negocierile salariale din Combinat încep după 15 noiembrie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Negocierile salariale din Combinat încep după 15 noiembrie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Piaţa scăzută a oţelului şi neclarităţile din noua Lege a dialogului social creează un cadru tulbure de discuţii pentru patronat şi sindicate *

Negocierea lefurilor care se vor da anul viitor în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi stă să înceapă. Atmosfera este, însă, destul de tensionată pe platformă. Pe de o parte, managementul vorbeşte de pierderi în al treilea an consecutiv. De partea cealaltă, sindicatele, năucite de noua Lege a dialogului social, îşi cântăresc reprezentativitatea şi se întreabă care dintre ele vor avea loc la masa tratativelor. La mijloc sunt peste 8.000 de angajaţi care nu vor decât salarii mai mari într-un 2012 ce se anunţă mai dificil decât au fost anii din urmă.

Contextul economic, nefavorabil unei indexări substanţiale
Contractul colectiv de muncă în vigoare, care le-a adus siderurgiştilor gălăţeni creşteri salariale de până la opt la sută în acest an, expiră la 31 decembrie. Documentul, primul care a inclus indexări după doi ani de îngheţ, urmează să fie supus negocierii dintre patronat şi sindicate în perioada imediat următoare. Startul tratativelor va avea loc, cel mai probabil, după 15 noiembrie. Cât vor cere liderii sindicali şi cât va putea oferi managementul vor fi cunoscute atunci. Deocamdată, informaţiile venite şi dintr-o tabără, şi din cealaltă indică faptul că majorările salariale aşteptate în 2012, dacă vor exista, nu vor fi spectaculoase.
Compania se apropie de finalul celui de-al treilea an consecutiv cu pierderi. Şi, dacă în 2010 a reuşit să reducă de patru ori gaura uriaşă apărută în 2009, care a depăşit lejer pragul de 300 de milioane de euro, combinatul siderurgic şi-a cam pierdut avântul anul acesta, când pierderea se prefigurează a fi mai mare decât cea de anul trecut, susţin surse sindicale. Reprezentanţii companiei refuză să comenteze.
În aceste condiţii, pentru cei mai realişti dintre sindicalişti, obţinerea unei creşteri salariale în două cifre pentru 2012, deşi necesară, este aproape imposibilă. Să ne amimtim că ArcelorMittal Galaţi nu a operat indexări în două cifre decât în 2007, când făcea profituri record şi economia era încă în expansiune. Compania a mărit atunci lefurile cu 12 la sută. Acum, după doi ani consecutivi de pierderi şi de criză, liderii sindicali speră să obţină măcar o creştere salarială într-o cifră, care să acopere inflaţia şi să conserve puterea de cumpărare a siderurgiştilor.

Managementul le cere înţelegere sindicatelor
Solicitarea a fost exprimară ieri, în cadrul unei întâlniri pe care noul director general de la ArcelorMittal Galaţi, Eric Remisz, a avut-o cu liderii sindicatelor din combinatul siderurgic. „Domnul Remisz le-a spus colegilor mei că la această oră nu prea sunt comenzi, ele se situează la nivelul anului 2008, compania e pe pierderi şi, în aceste condiţii, liderii sindicali trebuie să fie înţelegători la negocierile salariale care vor începe în curând”, a declarat, ieri, după întâlnirea bilaterală, preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Sindicatele, preocupate să intre la negocieri
Până la startul tratativelor, fiecare dintre organizaţiile sindicale din combinatul gălăţean se întreabă, pe bună dreptate, dacă va primi invitaţia patronatului. Asta pentru că legislaţia privind dialogul social a fost modificată anul acesta, eliminând sindicatele mici de la negocieri. Astfel, noua Lege a dialogului social (62/2011) prevede că, pentru a putea participa la negocierea contractului colectiv de muncă al întreprinderii, un sindicat trebuie să înglobeze jumătate plus unu din numărul de angajaţi. La ora actuală, niciunul dintre sindicatele din Combinat nu are atâţia membri. Cele afiliate federaţiei FSS-Metarom, şapte la număr, încearcă să creeze un sindicat reprezentativ, Siderurgistul, prin comasare, dar dosarul este încă pe rolul instanţei. Nici celelalte organizaţii sindicale de pe platformă – Sindicatul Naţional Solidaritatea condus de Gheorghe Tiber, Sindicatul Liber al Siderurgiştilor fondat de Ilinca Diaconu, Uniunea Sindicală Forum şi Uniunea Teritorială a Sindicatelor Libere – nu au reprezentativitate, dar speră să poată intra la negocieri împrumutând din reprezentativitatea federaţiilor la care sunt afiliate. Reţeta nu le garantează, însă, accesul la masa tratativelor. „Legea nu e foarte clară. Aşteptăm să vedem care sunt intenţiile angajatorului, care poate negocia cu federaţiile sau chiar cu reprezentanţii muncitorilor”, a afirmat, ieri, Costică Harnagea, preşedintele US Forum. Sindicatul său, care a putut participa la sesiunile anterioare de negociere, are doar 280 de membri.

Citit 1969 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Noiembrie 2011 23:38

2 comentarii

 • postat de M.M
  Vineri, 04 Noiembrie 2011 16:15
  Strict matematic au fost cresteri salariale,realitatea este ca nu au fost niciodata cresteri salariale pentru prostime,dimpotriva au fost salarii regresive. un euro in 2008 era de 3,4ron,in2011 este de 4,3ron....adica cu aproximativ 21 la suta mai mult. Asa zisele cresteri salariale de 7 la suta . nu acopera nici macar acest lucru.Sa va fie rusine sclavilor.Nivelul de trai a scazut cu 40 la suta.....NISTE GOOOO ........NI
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 03 Noiembrie 2011 19:40
  cu regret marturisesc ca imi lipseste publicitatea online si postarile cititorilor care vad ca sant putine,chiar deloc.se mai afla cate ceva,se mai schimbau pareri ,mai aflati si domniile voastre reporterii parerile oamenilor si multe adevaruri altfel nespuse nicaieri.aceeasi chestie si la monitorul de galati.pacat.despre articol,ca intotdeauna,se intarzie voit orice activitate sindicala ,pentru ca negocierea sa nu aiba loc.salariile noastre la ora actuala ar trebui sa fie de trei ori cel putin mai mari decat sant acuma,dar cred ca-si da seama fiecare ca asa ceva este de domeniul fantasticului.marirea prognozata,tocmai am pomenit-o astanoapte colegului mei de sevici.era si este previzibile .am dus in spate o epoca de aur ,o perioada postrevolutionara.o perioada nesfarsita de tranzitie,mereu cu speranta ca vine occidentul peste noi si ne va fi bine.a trecut,au venit,am vazut.galatiul si romania in general sant tinuturi uitate de timp,unde nu se intampla nimic.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.