Negocierile de la ArcelorMittal Galați - Solidaritatea cere 18 la sută!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Negocierile de la ArcelorMittal Galați - Solidaritatea cere 18 la sută!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia ArcelorMittal Galaţi nu dă mai mult, iar federaţiile sindicale nu cer mai puţin. În acest stadiu se află, de mai bine de o săptămână, negocierile salariale din combinatul siderurgic. Miercuri, în timpul celei de-a zecea şedinţe de la startul tratativelor, patronatul a venit în faţa liderilor sindicali, pentru a patra oară consecutiv, cu oferta pe care le-a făcut-o pe 20 decembrie.

Pachetul conţine două bonusuri pentru cei peste 8.200 de siderurgişti: unul de 2 la sută din venitul anual, care să le fie plătit în iulie 2012, şi altul de 2,5 la sută, care să le fie acordat în decembrie 2012, dacă unitatea nu va fi atunci pe minus. „Administraţia a rămas pe aceeaşi ofertă şi ne-a spus că nu poate susţine o creştere de venit mai mare în anul următor”, a declarat, la finalul rundei de negocieri de miercuri, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Vasile Crişan. „Practic, după trei ani de austeritate, patronatul ne cere să mai suportăm încă un an, ceea ce este imposibil”, a spus Crişan.

În aceste condiţii, nici liderii sindicali nu au lăsat de la ei, deşi unii dintre ei erau pregătiţi să-şi diminueze revendicările salariale, dacă administraţia venea cu o ofertă îmbunătăţită. Este vorba de FSS Metarom, care, alături de Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal, a cerut ultima dată indexarea salariilor cu 10 la sută şi acordarea unui bonus de 5 la sută.

Șoc la Solidaritatea Virgil Săhleanu

Una dintre cele dintre cele trei federaţii din combinat şi-a mărit pretenţiile salariale, după runda de negocieri de miercuri. Este vorba de Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, care a organizat o adunare generală cu membrii de sindicat după întâlnirea cu patronatul. Adunarea s-a desfăşurat la Poarta Est între orele 14.30 şi 15.30, când în combinat are loc schimbul de tură, şi a atras mai puţin de 200 de salariaţi. Concluziile consultării au fost uluitoare.

„Le-am cerut siderurgiştilor un nou mandat de negociere şi ne aşteptam ca aceştia să ne permită să coborâm de la 15 la sută indexare a fondului de salarii, atât cât am solicitat din startul negocierilor, undeva la 10 la sută. Oamenii ne-au spus, însă, să cerem o mărire de 18 la sută, dar nu mai puţin de 15 la sută, care să fie aplicată la salariul fiecărui angajat, nu la fondul de salarii. Dacă patronatul nu va accepta această revendicare, să nu semnăm Contractul”, a anunţat liderul Solidaritatea Virgil Săhleanu, Gheorghe Tiber.

L-am rugat pe Tiber să comenteze reprezentativitatea siderurgiştilor care au nimerit la o adunare generală de sindicat la ieşirea din tură şi i-au dat un nou mandat de negociere înainte de a se urca în autobuz. „Nu sunt mai puţin reprezentativi decât acei siderurgişti care nici măcar nu s-au oprit preţ de câteva minute ca să afle ce se întâmplă la negocieri”, a răspuns liderul Solidaritatea Virgil Săhleanu. „Cu acest nou mandat, de 18 la sută, mergem la şedinţa de mâine (joi, n.r.)”, a adăugat Tiber.

Întâlnirea de joi dintre administraţia ArcelorMittal Galaţi şi federaţiile sindicale este programată să înceapă la ora 9.30 şi să dureze toată ziua. În afară de salariile siderurgiştilor, părţile trebuie să mai stabilească locurile de muncă din combinat în care se poate face grevă şi să reanalizeze câteva articole din Contractul Colectiv de Muncă.

Citit 4734 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2011 23:52

4 comentarii

 • postat de porumbelu
  Sâmbătă, 31 Decembrie 2011 12:19
  mai nici 200 dar nici 20 sa spunem ca au fost vreo 60-70 dar daca veti fi in continuare dobitoci atunci stati mai si pupativa sefii in poponet si spuneti-le copiilor vostri cat de dobitoci sunteti ,ca nu aveti bani sa le dati sau sa le asigurati un viitor mai bun ptr. ca taticul sau mamica le place asa sa isi bata astia joc de ei sau lasa tata ca poate castig la loto si am sa-ti asigur atunci viitoru . Ati fost , sunte-ti , si veti ramane niste LASI niste oameni fara caracter , asa ca macar aveti un pic de decente si nu mai scrieti pe aici porcarii asta daca nu cumva sunte-ti chiar aia care ne-ati vandut cu ani in urma sau sunte-ti pusi de jegosii aia de la FSS
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ryky
  Joi, 29 Decembrie 2011 21:51
  Mai fratilor,v-ati trezit cam tarziu.Marile pierderi salariale, s-au produs atunci ,cand erau sefi la sindicat,lingaii lui Bors(Oancea si Ghiocel Constantinescu).Au fost vreo trei ,patru ani cand inflatia era de 30-40 la suta si nu s-a obtinut nici o crestere salariala.Daca atunci ,astia nu puneau botul,alta era situatia acum,daca salariile ar fi crescut patru ani cu 10-15 la suta,deci salariile ar fi putut fi acum si cu 60 la suta mai mari.Acum ,e ridicol sa ceri mariri ,cand combinatul este in pierdere de vreo trei ani.Tiber poate cere si suta la suta crestere,ca si asa nu-i intreg,la minte si nu-l mai baga nimeni in seama,el fiind campion cu reclamatiile si procesele,pe el il intereseaza sa iasa in fata fraierilor, care-i platesc salariu din cotizatii,si dupa zvonuri si-a mai insusit si cate ceva pe deasupra.Sa nu uitam ca la anterioara greva condusa de Tiber s-a inchis cocseria ,si daca insista acum ,poate sa inchida si fluxul cald(furnale si otelarii).Lui nu-i pasa ,reclamatii sa iasa,dar astia de inghitim toxinele pe flux stim ,cat de chinuit se obtin si banii astia.Asta ne mai trebuie,sa ramanem pe drumuri,macar acolo sa ne ajute sindicatul ,sa nu plecam cu mana goala,in caz de Doamne fereste.80 la suta din muncitorime stie ca nu o sa se obtina nimic,dar faptul ca suntem de trei ani in pierdere,asta se datoreaza si managerilor papagali, numiti pe criterii de limbi si nepotism cat,si mult luudatului ARC 2012, cu zecisi sute de de criterii si imbunatatiri anuntate cu turle si trambite,si care de fapt s-a dovedit un rahat cu perje.Investitii facute aiurea ,fara ca nimeni sa fie tras la raspundere,scoatere proasta ,calitate ioc si muritorul de jos trebuie sa sufere,pt ca ei si-au facut salarii frumusele,si rezultate canci,fara sa le pese de nimic.Vorba aia "Foaie verde de urzici,noi avem salarii...mari" si "Da-i nainte mai flacau,c-o s-o ducem si mai ..bine"
  0
  0
  Raportează
 • postat de un om
  Joi, 29 Decembrie 2011 17:19
  esti un siderurgist prost !s-au poate ca abia ai revenit de la munte trimis de stapan !nu numai tu esti prost!prosti saunt miile de siderurgisti care in loc sa isi ceara drepturile au bagat capul in nisip si au lasat balta cei cativa oameni care mai au curaj sa arate realitatea din aceasta fosta intreprindere!nu-mi vine sa cred ca siderurgistii au ajuns niste iepuri !jigariti!niste lasi ordinari!vreti salarii?la sfantul -asteapta fraierilor!nu stiti decat sa mancati rahat pe la colturi siu sa pupati in cur prostalaii care profita de pe urma voastrta!ar trebui sa fiti scuipati in fata de copiii vostri pt.ce viitor le asigurati !imi este rusine ca va vad atat de prosti !cand o sa ajunga cutitul la os osa va fie prea tirziu! sidexul nu osa mai fie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de SIDERURGIST
  Joi, 29 Decembrie 2011 14:12
  Tiber nu a avut decat aprox. 20 de persoane , majoritatea autodisponibilizati , gen....Chitica , care stateau pe scuarul din mijloc......iar ceilalti salariati asteptau conventiile sa plece spre casa satui de latraul de Tiber care nu lupta decat pt buzunarul lui si al feciorasului sau.....avocatelul.....Nu a primit nici un mandat de la nimeni.......Numai minciuni......minte si el.....dar si presa fabuleaza......unde or fi fost cei 200 de siderurgisti......ca eu personal nu i-am vazut......decat pe cei care urcau in conventii ....NUMAI MINCIUNI!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.