Combinatul a rămas fără contract colectiv de muncă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Combinatul a rămas fără contract colectiv de muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă ArcelorMittal Galaţi ar face mâine concedieri colective, siderurgiştii ar primi doar trei salarii compensatorii. La atât ar avea dreptul, potrivit contractului colectiv de muncă al ramurii metalurgice, care s-ar aplica în combinat în lipsa contractului colectiv de muncă al unităţii, ce a expirat pe 31 decembrie 2011.

Acesta din urmă conţinea compensaţii financiare net superioare pentru angajaţii disponibilizaţi - 16.000, 18.000 sau 20.000 de lei şi 6, 9 sau 12 salarii, în funcţie de vechime - care nu mai sunt valabile acum. Ele vor fi incluse, cu siguranţă, în contractul colectiv de muncă al combinatului pentru anul în curs, dar deocamdată acest document nu există. Conţinutul său este încă negociat de patronat şi de federaţiile sindicale.

Siderurgiştii gălăţeni ar avea de pierdut la multe alte capitole, dacă administraţia ar respecta contractele superioare, de la nivel de ramură sau de la nivel naţional, pentru că acestea din urmă conţin drepturi net inferioare celor incluse în contractul de la nivel de unitate. „Salariile, sporurile sunt incluse în contractele individuale de muncă ale salariaţilor şi nu pot fi pierdute. Dar lucrurile nu stau la fel cu celelalte drepturi, cum sunt zilele libere plătite, protecţia socială etc”, a declarat liderul Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Mircea Scîntei. Or, tocmai la aceste capitole excelează contractul combinatului, în comparaţie cu cel al ramurii. „Pe partea socială, noi stăm foarte bine. Avem, cred, unul dintre cele mai bune contracte din ţară”, au spus surse sindicale.

Petrică strigă „Lupul!”

Managementul ArcelorMittal Galaţi a comunicat deja pe canale neoficiale că, dacă nu va semna la termen contractul pe 2012 cu federaţiile sindicale, va aplica prevederile contractelor superioare. Liderii sindicali sunt, însă, calmi şi spun că această ameninţare, lansată anual de patronat, face parte din strategia sa de negociere. „Conducerea combinatului a ameninţat totdeauna că, dacă nu se semnează contractul colectiv de muncă al unităţii în perioada legală de negociere, aplică contractul de la nivelul ramurii metalurgice. A fost şi este un instrument de presiune folosit împotriva liderilor sindicali, în timpul negocierilor salariale”, a afirmat liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber.

Perioada legală de negociere a contractului este de 60 de zile şi, în cazul de faţă, ea se încheie în a doua decadă a lunii ianuarie. „Negocierea noului contract al combinatului trebuie să ia sfârşit până la data de 19 ianuarie, dar noi sperăm să definitivăm această problemă mai devreme, pe 9 ianuarie, la următoarea întâlnire cu patronul”, a afirmat, optimist, purtătorul de cuvânt al filialei locale FSS Metarom, Vasile Crişan.

Un optimism mai rezervat afişează reprezentanţii celei de-a treia federaţii sindicale active în combinat, Solidaritatea Metal. Deşi apreciază la rândul lor că ameninţarea patronatului nu este decât un instrument de negociere, aceştia admit că lipsa unui contract colectiv de muncă la nivel de unitate este o labilitate. „Indiferent în ce situaţie ne-am aflat, ArcelorMittal nu a aplicat niciodată contractul de la nivel de ramură, ci pe cel de la nivel de unitate. Sperăm că, în sărăcia de acum, administraţia va ţine cont de faptul că suntem încă în discuţii libere pe noul contract şi, până la semnarea acestuia, va respecta clauzele contractului anterior. Asta deşi Codul Muncii este în detrimentul nostru şi patronatul ar putea aplica contractul de la nivelul ramurii”, a spus Ilinca Diaconu, de la Solidaritatea Metal.

Ameninţarea a devenit oficială

Administraţia ArcelorMittal Galaţi a vorbit şi într-o declaraţie oficială despre scenariul aplicării în combinat a contractului de la nivelul ramurii metalurgice. „În conformitate cu legea, atunci când un contract colectiv de muncă expiră - situaţie în care suntem acum - atât drepturile angajaţilor cât şi cele ale angajatorul sunt protejate deopotrivă de către contractele colective superioare cât şi de către contractele individuale”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al companiei, Dorian Dumitrescu. „Suntem în dialog permanent cu partenerii sociali şi facem eforturi în vederea încheierii unui nou contract care să protejeze slujbele, salariile, drepturile financiare şi nonfinanciare ale angajaţilor şi pentru a creşte veniturile prin bonusuri financiare, soluţie despre care credem că este singura posibilă în actualul context economic”, a adăugat acesta.

Bonusurile menţionate de companie reprezintă, de fapt, cheia acestui caz. Deoarece nu vrea să crească salariile de bază din combinat în 2012, patronatul a propus două bonusuri şi, înainte de Revelion, chiar le-a sugerat liderilor sindicali să-şi reconstruiască strategia de negocieri în jurul acestora.

Între timp, sindicaliştii au început să vorbească de greve spontane, dacă negocierile vor eşua, iar managementul va aplica contractul de la nivel de ramură. „Nu cred că administraţia este într-atât de cinică, încât să aplice contractul de la ramură. Dacă, dacă o va face, în combinat va fi o grevă spontană şi foarte violentă”, au apreciat surse sindicale.

Citit 4471 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2012 23:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.