AGA va desemna administrator special la ICMRS
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

AGA va desemna administrator special la ICMRS
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ICMRS SA, întreprinderea care a construit combinatul siderurgic de la Galaţi în anii ’60 şi care se află acum în insolvenţă, îşi va cunoaşte noul manager pe 23 ianuarie. Adunarea Generală a Acţionarilor va desemna atunci administratorul special - persoana care, alături de administratorul judiciar, va gestiona procesul de redresare financiară a societăţii.

Adunarea Generală a Acţionarilor de la ICMRS a fost convocată de Cabinetul Individual de Practician în Insolvenţă Creţu Laura, pe care Tribunalul Galaţi l-a desemnat administratorul judiciar al ICMRS pe 29 noiembrie 2011, atunci când a dispus începerea procedurii generale de insolvenţă la această societate. Potrivit convocării, AGA va avea loc pe 23 ianuarie, la ora 13.00, la sediul ICMRS de pe platforma siderurgică din vestul oraşului. Două puncte se află pe ordinea de zi a şedinţei. „1. Desemnarea administratorului special la SC ICMRS SA Galaţi, în conformitate cu dispoziţiile stabilite de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, şi stabilirea remuneraţiei acestuia. 2. Stabilirea datei de 10.02.2012 ca dată de înregistrare conform art. 238 alin.1 din Legea 297/2004”, se arată în convocarea semnată de Laura Creţu.

Până la declanşarea procedurii insolvenţei, ICMRS a fost condusă de Anton Coman. Locul său va fi luat de administratorul special, care va gospodări întreprinderea şi, sub supravegherea administratorului judiciar, va gestiona procesul de redresare financiară, prin punerea în aplicare a planului de reorganizare. Planul, care la ICMRS nu a fost întocmit încă, se face pe trei ani. Dacă la finalul acestei perioade, societatea nu este viabilă, intră în faliment. Administratorul special va fi ales de acţionari. „În AGA, [acţionarii] îşi desemnează un reprezentant, fără concursul administratorului judiciar”, a declarat, dminică, Laura Creţu.

PAS, acţionarul majoritar

Asociaţia PAS ICMRS ’96 Galaţi deţine pachetul majoritar de acţiuni al societăţii (84,68 la sută), având 52.708.231 de acţiuni din totalul de 62.242.194, conform Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Restul de 9.533.963 de acţiuni (15,31 la sută) este împărţit între alţi acţionari. Ultimul raport de gestiune publicat de societate, de la 31 decembrie 2010, relevă că între acţionarii minoritari s-ar număra Mairon Holding LTD, firma care, împreună cu PAS şi cu Amerom (retrasă din 2005), a cumpărat de la stat, în iunie 2004, pachetul majoritar de acţiuni al întreprinderii. La finele lui 2010, Mairon nu mai deţinea decât un pachet rezidual: 536.945 de acţiuni (0,86 la sută) din total.

Acum, acţiunile ICMRS sunt suspendate de la tranzacţionare, pe BVB. Bursa a aplicat această măsură pe 30 noiembrie 2011, la doar o zi după ce Tribunalul Galaţi a aprobat deschiderea procedurii insolvenţei la societate.

După AGA, adunarea creditorilor

Adunarea Generală a Acţionarilor din 23 ianuarie, în cadrul căreia va fi desemnat administratorul special al ICMRS, va fi urmată, la interval de câteva zile, de adunarea creditorilor. Toate entităţile de stat sau private care au bani de recuperat de la societate trebuie să se înscrie între timp la masa credală. Termenul de depunere a cererilor de creanţe este 13 ianuarie 2012, iar adunarea creditorilor se va desfăşura pe 28 februarie 2012 la sala 11, a decis Tribunalul prin sentinţa civilă din 29 noiembrie 2011, aceeaşi prin care a desemnat şi administratorul judiciar.

Statul i-a acordat societăţii înlesniri la plată

În noiembrie 2010, ICMRS era cât pe ce să rămână fără obiectivele sale emblematice - bazele sportive din Ţiglina - deoarece Fiscul îi scosese la vânzare o parte din active pentru a recupera creanţele care atunci se cifrau la 11,44 de milioane de lei. Un an mai târziu, datoriile societăţii către stat erau aproape duble, însă relaţia cu finanţiştii era mai caldă. Astfel, obligaţiile întreprinderii către stat însumau 18,75 de milioane de lei la 30 septembrie 2011, potrivit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, dar în tabloul datoriilor era menţionat faptul că s-au acordat înlesniri la plată. Statul i-a oferit întreprinderii posibilitatea de a plăti restanţele eşalonat.

Lucrări puţine

Societatea, care execută reparaţii siderurgice şi construcţii civile şi industriale, o duce foarte greu acum, în sezonul rece, când comenzile sunt puţine. „Nu prea mai avem lucrări: foarte puţine în Combinat, câteva pe infrastructura de apă-canal şi rutieră din Valea Oraşului, câteva alimentări cu apă în judeţ, o lucrare la gospodăria Spitalului Judeţean, încă ceva la Comvex Constanţa. Bine, e şi iarnă, iar acum sectorul construcţiilor este la pământ”, a declarat vicepreşedintele Sindicatului ICMRS, Toader Ţebreanu. Deşi admite că soarta întreprinderii depinde de numărul de lucrări contractate, viceliderul îşi păstrează optimismul. „Am mai avut perioade din astea, când toată lumea ne cânta prohodul. Dacă avem lucrări, ne salvăm”, a spus Toader Ţebreanu.

E încă mult prea devreme să vorbim despre rezultatul financiar al ICMRS în 2011, dar este foarte probabil ca el să fie negativ. Societatea nu a dus-o bine anul trecut, venind după doi ani consecutivi cu pierderi. Pe acest fond, nici negocierile salariale din ultimul trimestru al lui 2011 nu s-au încheiat cu un rezultat pozitiv. Salariaţii întreprinderii, sub 300 la număr acum, au păşit în 2012 cu aceleaşi lefuri pe care le-au încasat anul trecut.

Citit 5613 ori Ultima modificare Duminică, 08 Ianuarie 2012 23:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.