Pe principiul ”poluatorul plăteşte” - De vineri, taxă la comercializarea autovehiculelor

Pe principiul ”poluatorul plăteşte” - De vineri, taxă la comercializarea autovehiculelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Instituind atât noi valori ale taxei pe emisiile poluante, cât şi un nou standard de depoluare exclus de la taxare, respectiv norma Euro 6, legea se aplică în funcţie de mai multe criterii. Acestea sunt vechimea autovehiculului, cilindreea şi clasa de emisii a motorului acestuia, gramajul dioxidului de carbon produs pe kilometru şi transcrierea dreptului de proprietate.

Astfel, pentru un autoturism din 2005, cu motor Disel de 1,9 litri, Euro 3 şi doar 150 de grame de CO2 eliminate pe km, se va plăti peste 3000 de euro la prima schimbare de proprietar, chiar dacă la achiziţionarea respectivului autoturism s-a plătit taxă vamală. Conform aceleiaşi legi, pentru un autoturism din 1980, cu motor non-euro, de 1,3 litri  (cum ar fi Dacia 1300) sau 2,6 litri (Aro  L-27), taxa de poluare va fi de 3063, respectiv de 18.894 de euro. Indiferent însă de gramajul CO2 eliminat pe kilometru, taxa de poluare plătită va fi de 0 euro dacă autovehiculul nu-şi schimbă proprietarul.

Largă consultare publică la promovarea noii legi

Conform articolului 14 din lege, în termen de 15 zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial, Ministerul Mediului şi Pădurilor, dimpreună cu cele ale Administraţiei şi Internelor, Finanţelor Publice şi Transporturilor şi Infrastructurii au obligaţia elaborării normelor metodologice de aplicare şi aprobarea acestora prin hotărâre de Guvern.

Normele de aplicare a noului sistem privind taxa de poluare auto au fost aprobate de Guvern miercuri, 11 ianuarie, după o dezbatere publică începută luni, 9 ianuarie. Conform anunţului postat pe site-ul Ministerului Mediului, cetăţenii şi instituţiile au fost anunţaţi că pot trimite opinii, sugestii şi propuneri timp de 10 zile, respectiv până pe 19 ianuarie. Astfel, iniţiatorii noilor reglementări s-au asigurat de respectarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, ce prevede că anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţa publicului, cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea acestuia spre analiză, avizare şi adoptare.

Ministrul Mediului şi-a respectat obligaţiile

Dat fiind termenul impus pentru elaborarea şi adoptarea normelor de aplicare, respectiv 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Ministrul Mediului, Laszlo Borbely consideră Guvernul nu mai putea prelungi apariţia normelor. "Noi aveam obligaţia să venim astăzi cu aceste norme”, a declarat ministrul la briefingul de presă de după şedinţa de Guvern de miercuri.

De asemenea, referitor la asigurarea dezbaterii publice în condiţiile specificate de Legea 52/2003, Borbely a precizat că „nu este nici un fel de problemă, dacă vor fi observaţii sau comentarii pertinente, vom putea veni, eventual, cu o modificare de hotărâre de guvern". Nu a fost precizat însă vreun termen limită pentru punerea în practică, printr-o nouă hotărâre de guvern, a opiniilor, sugestiilor sau propunerilor primite de la cetăţeni.

Citit 4650 ori Ultima modificare Duminică, 15 Ianuarie 2012 21:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.