Parc eolian în satul Măcişeni

Parc eolian în satul Măcişeni
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Se vor produce 70 de megawaţi, adică de 70 de ori consumul de curent electric al localităţii unde va fi construit * Producţia poate acoperi, practic, consumul tuturor localităţilor legate la linia de înaltă tensiune Smârdan-Cudalbi * După toate probabilităţile, investiţia va începe în primăvară

În ultimii ani, la Galaţi s-a vorbit intens despre parcuri eoline: întinderi de mori de vânt care să producă energia electrică necesară populaţiei judeţului. După cum constatam într-un articol apărut în „Viaţa liberă” în urmă cu câteva săptămâni, distanţa dintre vorbă şi faptă s-a dovedit, în privinţa eolienelor, mai mare decât se anticipa. Din cele vreo 30 anunţuri de intenţie în a investi, foarte puţine - se pot număra pe degetele de la o mână - au trecut de faza vorbelor. Însă există speranţă.

Nu-i ca-n Dobrogea, dar e bine

Ne-a fost dat să ajungem la primăria din Corni, de care ţine satul Măcişeni, exact în ziua şi la ora la care pe uşa biroului primarului intra reprezentantul firme Eximprod Buzău: inginerul Ştefan Ionaşcu. Omul venise să pună la punct ultimele detalii pentru demararea lucrărilor la ceea ce pare să fie una dintre cele mai mari investiţii din România în captarea energiei vântului. Discuţia s-a legat uşor.

Inginerul Ionaşcu ne-a mărturisit că se mândreşte cu proiectul de la Măcişeni. „De un an pregătim începerea lucrărilor. Vântul nu este aici chiar ca în Dobrogea (firma menţionată are instalaţii deja funcţionale în judeţul Constanţa - n.r.), dar e foarte eficient. Aici, în judeţul Galaţi, lucrurile se mişcă mai bine decât în Dobrogea, în special pe partea de avize. Acolo, peste tot sunt zone şi arii protejate, în care se interzic orice fel de activităţi industriale, aşa cum sunt încadrate instalaţiile eoliene”, ne-a declarat buzoianul.

O capacitate de invidiat: 70 megawaţi oră!

Construcţia parcului eolian Măcişeni ar putea începe chiar din primăvară, dacă toate detaliile contractului vor fi aprobate de părţi şi de autorităţile statului. Întâmplător sau nu, Măcişeniul este „buricul judeţului”, fiind situat exact la jumătate distanţei dintre limitele de nord şi sud şi cele de est şi vest ale judeţului. Ei bine, aici va fi nu doar un „buric” geografic, ci şi unul energetic.

Din câte spune Ştefan Ionaşcu, capacitatea parcului va fi de 70 de megawaţi, adică de 70 de ori mai mult decât consumă toată comuna Corni. „Am putea acoperi circa un sfert din consumul casnic din judeţul Galaţi. Este vorba de aproximativ 90 la sută din capacitatea liniei de înaltă tensiune Smârdan-Cudalbi”, spune, cu vizibilă mândrie, inginerul.

Primarul Cornilor, Vasile Prodan, este la fel de încântat de investiţie. „Eu, personal, dar şi consilierii locali, am dat tot sprijinul pentru realizarea parcului eolian. Nu poate fi decât o afacere foarte bună pentru noi, căci vom avea curent produs aici, la un preţ sperăm mai mic decât cel pe care-l cumpărăm acum. Însă sunt şi alte avantaje: zona se va dezvolta, vor apărea locuri de muncă”, declară primarul.

Proiectul s-ar putea extinde

După câte ne-a mărturisit Ştefan Ionaşcu, proiectul de la Măcişeni s-ar putea extinde şi în alte sate din apropiere. „Am făcut măsurători ale vântului şi la Rediu şi Băleni, iar rezultatele sunt foarte bune. Ne gândim să investim, dar rămâne de văzut dacă vom găsi resursele financiare necesare”, ne-a spus inginerul. El a mai precizat că un astfel de parc eolian se poate amortiza în 9-10 ani, dar că este o problemă să obţii bani la dobânzi rezonabile pentru acest interval.

Una peste alta, aşteptăm cu mare interes momentul când la prima fundaţie de eoliană de la Măcişeni va fi turnată prima lopată de ciment. Anticipăm că va fi un moment memorabil pentru istoria energetică a judeţului.

Explicaţie foto: Primarul Vasile Prodan (în dreapta) şi inginerul Ştefan Ionaşcu, studiind ultimele detalii ale proiectului parcului eolian Măcişeni

Citit 4002 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.