Criza loveşte investiţiile în şcoli

Criza loveşte investiţiile în şcoli
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe fondul crizei economice, zeci de lucrări începute în judeţul Galaţi ar putea rămâne neterminate şi s-ar putea transforma în ruine. Cheltuielile pentru terminarea tuturor obiectivelor începute se ridică la câteva sute de miliarde de lei vechi. Directorii de şcoli sunt îngrijoraţi că actuala criza îi va lăsa cu ochii-n soare ani buni de-acum încolo.

Nu există o situaţie clară

La ora actuală, nu se cunoaşte cu exactitate câte şcoli au intrat în reparaţii şi nu sunt terminate şi nici care este suma estimată pentru finalizarea lucrărilor. De ce? Pentru că s-a lucrat pe mai multe fronturi.

La început, banii pentru investiţii trimişi prin ordonanţe de guvern au venit doar prin primării, apoi prin primării şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Ca urmare, o centralizare a tuturor unităţilor nu există. Mai ales că destul de multe unităţi care au primit fonduri în 2006, nu s-au mai regăsit pe lista bugetelor din 2007 şi 2008, iar firmele care au lucrat la ele nu şi-au primit banii nici în prezent.

La fel s-a întâmplat şi cu unităţile începute în 2007. Sunt suficiente cazuri în care, pentru lucrările începute în acest an, nu s-a mai primit nici un ban pe 2008, reparaţiile fiind sistate. Nici pentru lucrările neterminate şi începute în 2006 şi nici pentru cele din 2007 nu există o situaţie clară, cu datorii şi sume necesare pentru finalizare.

Aproape 50 de miliarde de lei vechi, datorii pentru lucrări din 2008

Abia la începutul acestui an ministerul s-a interesat de datoriile pe care le are la firmele de construcţii cu lucrări executate în 2008. Numai lucrările efectuate deja se ridică la suma de 42 de miliarde de lei vechi, dintre care 27  de miliarde reprezintă lucrări executate şi facturate deja, iar 15 sunt lucrări efectuate şi recepţionate, dar pentru care firmele nu au mai tăiat factură.

„Şi aşa suntem în criză. Dacă oamenii ar fi tăiat facturile, ar fi trebuit să vireze impozitul şi TVA-ul, chiar dacă nu şi-au primit banii. Şi nu aveau de unde”, ne spune contabilul-şef al ISJ, Gheorghe Dumitru.

Sumelor pentru lucrările executate li se adaugă şi cele necesare terminării investiţiilor propuse. Cum, timp de trei ani, s-au tot început investiţii noi, fără ca cele vechi să fie terminate, sumele necesare ar ajunge la câteva sute de miliarde de lei vechi. Numai cele trei campusuri liceale, din Galaţi, Tg. Bujor şi Tecuci, şi Şcoala de Arte şi Meserii din Tecuci mai au nevoie de aproximativ 200 de miliarde de lei vechi pentru a fi finalizate! Va mai aloca Guvernul aceste fonduri în condiţii de criză?

„S-au dat bani pe criterii politice”

Una dintre comunele care are cel mai mult de suferit de pe urma acestui fenomen este Slobozia Conachi. Am discutat cu primarul Ion Neculau – profesor de limba română şi fost director al şcolii. „E grav ce se întâmplă la noi. Banii au fost în mod clar distribuiţi pe criterii politice. După ce am bătut de multe ori la uşa doamnei inspectoare generale Bogdan, m-a prins la investiţii pe 2007, dar pe 2008, până la sfârşitul anului, nu am văzut niciun ban. Am o firmă care a lucrat la extinderea şi repararea şcolii. Patronul a fost de bună credinţă, mi-a făcut toată lucrarea în valoare de 4 miliarde de lei şi n-a primit niciun ban. L-am adus pe om la sapă de lemn. A intrat în faliment, pentru că nici la ora actuală nu şi-a primit banii. Abia după multe insistenţe, abia pe la sfârşitul lui noiembrie, a primit 700 de milioane de lei vechi. Nu ştiu nici acum când îi vor fi daţi restul de 3,3 miliarde”, spune supărat primarul de la Slobozia Conachi.

Ion Neculau susţine că povestea nu se opreşte aici. Copiii preşcolari din comuna sa învaţă în condiţii foarte proaste, în timp ce o grădiniţă cu patru grupe a început să fie construită, dar a fost lăsată de izbelişte din cauza lipsei de fonduri.

„Văzând ce a păţit firma  care a lucrat la şcoală, patronul a renunţat să mai lucreze, pentru că îi e frică. Deja are lucrări neachitate pentru că pe 2008 inspectoarea generală Bogdan nu ne-a dat nici un leu. Pentru că sunt primar PSD, iar dumneaei a trimis fonduri la directorii şi primarii PNL. Şi am exemple concrete”, spune foarte supărat Ion Nicolau.

Cei 120 de preşcolari din Slobozia Conachi sunt împărţiţi în trei localuri: „O grupă învaţă într-o încăpere improvizată pe holul şcolii, două grupe în fostele magazii ale şcolii şi altă grupă în localul grădiniţei care le cade în cap – o clădire din lut veche de 115 ani”, ne povesteşte amărât primarul, care susţine că, dacă nu se vor da bani pentru finalizarea lucrării, aceasta se va deteriora.

„A fost un refuz categoric”

Un alt primar care susţine că tot din motive politice şcoala din comuna lui stă nefinalizată, deşi avea  termen de execuţie în 2008, este Gheorghe Bute din Scânteieşti.

„La şcoala din comună s-au început reparaţiile în 2007. Pe 2008, nu s-a dat nimic. A fost un refuz categoric. Abia pe ultima sută de metri, în decembrie, după ce s-a schimbat fosta conducere ISJ, am reuşit să luăm din disponibilul altor inspectorate şcolare din ţară şi să achităm facturi de 1,5 miliarde. Dar patronul mai are altele, în valoare de 2 miliarde. În condiţii de criză vă daţi seama ce fericire pe capul bietului om”, ne spune primarul susţinând că şi el a fost marginalizat de fosta conducere ISJ pe motiv că face parte din PSD. Gheorghe Bute mai spune că, în afară de cele 2 miliarde, ar mai fi necesare alte 4 pentru finalizarea lucrărilor. În prezent, elevii învaţă în condiţii improprii, nu au o toaletă cum trebuie şi o grămadă de alte lucruri necesare şi prinse în proiect.

Grădiniţa de la Brăhăşeşti, la voia intemperiilor

La Brăhăşeşti s-au alocat,  în 2007, 3,5 miliarde prin hotărâre de guvern pentru o grădiniţă nouă. Din ciclul "statul a dat, statul a luat", numai 1,8 miliarde au putut fi cheltuiţi, restul de 1,7 s-au întors înapoi la bugetul de stat. S-a lucrat bine. S-au ridicat pereţii din cărămidă, iar clădirea e mare şi frumoasă. Însă, păcat de ea. Nu are decât un acoperiş din lemne cu despărţituri de bagi mâna prin ele.

„Nu s-a făcut nimic pentru protejarea lucrării. Toată iarna a nins şi a plouat. Păcat de construcţie. Dacă mai prinde o iarnă, se  alege praful de ea”, ne spune directoarea coordonatoare de la Şcoala din Brăhăşeşti, Liliana Malache, care ne-a mai informat că ar mai fi nevoie de peste 3 miliarde pentru finalizarea lucrărilor. 

Situaţii asemănătoare mai sunt în foarte multe comune. Directorii de la aceste şcoli au un început de an destul de înfrigurat. Care va fi soarta instituţiilor pe care le conduc? Vor fi fonduri pentru terminarea lucrărilor? Trebuie să-şi schimbe culoarea politică sau chiar să se înscrie în vreun partid, ca să fie siguri că vor primi bani?

Valoarea totală, numai pentru judeţul Galaţi, ar ajunge la trei-patru sute de miliarde de lei vechi. Dacă se va aloca învăţământului, în mod real, 6 la sută din PIB, ar fi şanse. Însă nici anul trecut, când nu se vorbea de criză mondială, minunea nu s-a întâmplat. S-a votat 6 la sută, dar în realitate în şcoli a ajuns doar 4 la sută.

Pe doamna Tania Bogdan nu am reuşit să o găsim pentru a completa aceste informaţii. Dar aşteptăm orice precizări asupra situaţiilor prezentate. 

Explicaţie foto: Grădiniţa de la Brăhăşeşti va rămâne doar ruine dacă nu se primesc bani

Citit 1416 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.