Asigurările antifurt, mai tari ca dezastrele
Foto: Foto: Sorin Pană

Asigurările antifurt, mai tari ca dezastrele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Poliţele de asigurare a locuinţelor pentru riscuri extinse sunt mai scumpe, dar mai populare decât poliţele obligatorii împotriva dezastrelor

Instituirea obligativităţii asigurării locuinţelor împotriva dezastrelor naturale a mărit vigilenţa proprietarilor. Dacă tot trebuie să-şi asigure locuinţele în caz de cutremure, alunecări de teren sau inundaţii, oamenii aleg să se pună la adăpost şi de furturi, de explozii sau de inundaţii cauzate de defecţiuni ale instalaţiilor. Aşa se face că poliţele cu riscuri extinse, pe care asigurătorii le numesc poliţe facultative, au devenit foarte populare, deşi sunt mai scumpe decât cele obligatorii.

Dai un ban, dar stai în... casă

Pe acest principiu merg, se pare, proprietarii care preferă o poliţă facultativă celei obligatorii. Şi nu sunt puţini. „În România sunt 8,4 milioane de locuinţe. Mai bine de jumătate dintre acestea au poliţe facultative. Astfel, la sfârşitul lui 2011 în România erau 4,4 milioane de astfel de contracte, în condiţiile în care în urmă cu un an şi jumătate numărul acestora nu depăşea pragul de două milioane! Vânzările de asigurări de locuin­ţe au fost impulsionate de lansarea sistemului de asigurare obligatorie în iulie 2010, unii asigurători venind cu ofer­te proprii similare poliţei obligatorii”, declară Daniela Damian, broker de asigurări pentru Societatea Română de Brokeraj în Asigurări (SRBA).

Poliţele obligatorii - mai accesibile, dar care oferă protecţie doar împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor - nu sunt nici pe departe la fel de populare. După un maxim atins în vara anului trecut, adică la un an de la lansarea sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, numărul acestor poliţe a scăzut vertiginos, în principal pentru că foarte puţini proprietari le-au reînnoit. Acum, doar şase la sută dintre locuinţe au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale! „În februarie, la nivel naţional erau 504.000 de contracte în vigoare, numărul fiind într-o scădere continuă în ultima jumătate de an, după ce în august 2011 a fost atins un maxim de aproape 830.000 de poliţe de asigurare împotriva dezastrelor. De la începutul acestui an, doar opt la sută din aceste poliţe au fost reînnoite. Probabil că oamenii nu au înţeles încă faptul că această poliţă se menţine prin reînnoire anuală”, spune Daniela Damian. „Şi în Galaţi am avut o rată foarte scăzută de reînnoire a poliţelor obligatorii şi m-am străduit să conving clienţii să încheie o poliţă facultativă”, precizează brokerul.

10.000 de euro sau 40.000 de euro?

Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor costă 10 euro pe an pentru casele din paiantă sau 20 de euro pe an pentru locuinţele din cărămidă şi oferă o sumă asigurată de 10.000 sau de 20.000 de euro, după caz. Asigurătorii îşi despăgubesc clienţii în limita acestor sume, dacă locuinţele lor sunt afectate de cutremure, alunecări de teren sau inundaţii.

Proprietarii care vor să doarmă liniştiţi se protejează şi de altfel de inundaţii - cele provocate de o conductă spartă - şi de alte riscuri, încheind o poliţă facultativă. Aceasta este mai scumpă decât poliţa obligatorie, dar oferă o sumă de asigurare pe măsură. „Una dintre cele mai bune oferte existente acum pe piaţa asigurărilor de locuinţe conţine o sumă asigurată de 40.000 de euro pentru locuinţă şi încă 4.000 de euro pentru bunuri, la preţul de 55-60 de euro pe an. Poliţa oferă protecţie atât în cazul cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, cât şi în cazul unor riscuri extinse: toate celelalte fenomene naturale, explozie, inundaţie de la defecţiuni ale instalaţiilor, furt, vandalism etc”, afirmă brokerul Daniela Damian.

Dubla asigurare a casei a fost eliminată

În forma iniţială, Legea 260 din 2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor permitea ceea ce experţii numeau dubla asigurare a unui bun. Proprietarii de locuinţe erau obligaţi să încheie poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale şi, dacă voiau să-şi asigure casa şi de incendii, furturi, acte de vandalism etc., erau nevoiţi să încheie şi o poliţă facultativă care să acopere aceste riscuri. Dubla asigurare a bunului, care contravine principiilor din piaţa asigurărilor, a fost eliminată ulterior, când Legea 260 şi normele sale de aplicare au fost modificate.

Republicarea actelor normative după modificare a condus, însă, şi la extinderea termenului până la care toate locuinţele din România trebuie asigurate. „Legea 260 prevede că obligativitatea asigurării locuinţelor intervine la 90 de zile de la aprobarea normelor metodologice de aplicare. Aceste norme au fost emise prima dată în 2010, după care au fost refăcute, fiind aprobate a doua oară pe 6 mai 2011. Adăugăm 90 de zile şi rezultă că obligativitatea intervenea pe 6 august 2011, termen de la care persoanele fizice şi juridice din România au la dispoziţie un an pentru a-şi asigura locuinţa. Vorbim, deci, de 6 august 2012”, relatează brokerul Daniela Damian.

Abia după 6 august 2012 autorităţile îi vor putea amenda pe cei care nu şi-au asigurat casa. Amenda este cuprinsă între 100 şi 500 de lei.


Asigurările de locuinţe s-ar putea scumpi

În piaţa asigurărilor de locuinţe se vorbeşte tot mai mult despre scumpirea poliţelor cu riscuri extinse, în contextul mondial vizavi de cataclisme. Dacă va fi operată de toţi asigurătorii, scumpirea poliţelor facultative ar putea genera şi o scumpire a poliţelor obligatorii, apreciază jucătorii din piaţă.

Citit 2176 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2012 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.