Atenţie, angajatori! Amenzi mai mari la fuga de controalele ITM
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Atenţie, angajatori! Amenzi mai mari la fuga de controalele ITM
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statul a mărit cu 500 până la 1.000 de lei amenzile pe care le riscă patronii şi salariaţii care obstrucţionează activitatea inspectorilor de muncă. Sancţiunile pornesc acum de la 5.000 de lei şi ajung până la 10.000 de lei. Sunt pasibile de aceste amenzi persoanele fizice sau juridice controlate care nu pun la dispoziţia lucrătorilor Inspecţiei Muncii documentele şi informaţiile solicitate de către aceştia, necesare controlului ori cercetării accidentelor de muncă. Cu aceleaşi amenzi se sancţionează şi împiedicarea în orice mod a inspectorilor de muncă să exercite, total sau parţial, controlul ori să efectueze cercetarea evenimentelor. Sancţiuni cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei riscă şi personalul găsit la locul de muncă ce refuză să completeze fişa de identificare sau să dea informaţii despre evenimentul cercetat, dar şi firmele care nu îndeplinesc măsurile dispuse de către inspectorii de muncă, la termenele stabilite de către aceştia.

Cei sancţionaţi pot achita jumătate din minimul amenzii pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia.

Să mai spunem că noile cuantumuri ale amenzilor pe care inspectorii de muncă le pot aplica celor care nu se supun controlului sunt incluse în Legea 51 din 2012, care modifică Legea 108 din 1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii. Modificările vizează îmbunătăţirea organizării şi desfăşurării activităţii Inspecţiei Muncii, prin prevederea cu mai multă claritate a funcţiei, atribuţiilor generale şi specifice ale instituţiei, a atribuţiilor şi drepturilor inspectorilor de muncă, precum şi a obligaţiilor angajatorilor controlaţi. Actul normativ a intrat deja în vigoare.

Citit 1868 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2012 23:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.