12 milioane de euro pentru comunele din judeţul Galaţi

12 milioane de euro pentru comunele din judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

* După GAL „Tecuci”, încă trei Grupuri de Acţiune Locală s-au format în judeţul Galaţi pentru a accesa fondurile europene puse la dispoziţie prin Axa LEADER a PNDR *

Trei microregiuni din cadrul judeţului Galaţi vor intra în această săptămână în cursa obţinerii unor finanţării nerambursabile de 2,85 milioane de euro „de căciulă”. Este vorba de fondurile puse la dispoziţie prin intermediul Axei LEADER a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). „Prin intermediul acestei axe se urmăreşte dezvoltarea unui parteneriat public-privat în mediul rural şi derularea unor proiecte plecând chiar de la nevoile identificate la nivelul comunităţii.

Ideea este de a realiza o strategie descentralizată care să plece de jos în sus în stabilirea priorităţilor, de a stimula spiritul de iniţiativă, acest rol revenind în fiecare din aceste sub-regiuni unui Grup de Acţiune Locală (GAL) format din reprezentanţi ai administraţiei publice locale, mediul de afaceri privat şi organizaţii ale societăţii civile. 20 aprilie este termenul până la care aceste GAL-uri trebuie să prezinte un Plan de Dezvoltare Locală, ele urmând să fie evaluate de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Agriculturii. În final, în funcţie de punctajele obţinute, la nivel naţional vor fi autorizate 70 de astfel de GAL-uri şi, implicit, vor avea fiecare 2,85 milioane de euro fonduri nerambursabile la dispoziţie, la care se va adăuga aproximativ un milion de euro, partea de cofinanţare a proiectelor”, ne-a explicat Vasile Berlea, din cadrul Compartimentului de Dezvoltare Rurală Galaţi.

Transfer de experienţă

Trebuie spus că, la sfârşitul anului trecut, 14 comune din judeţul Galaţi şi două comune din judeţul Vaslui au format GAL Tecuci, acesta fiind şi printre primele structuri din ţară care au fost autorizate de Autoritatea de Management a PNDR. „Aşteptările sunt destul de mari, dar încă suntem la început. Mai sunt norme de funcţionare de pus la punct, o parte s-au rezolvat, o parte sperăm să se rezolve în viitor. De exemplu, s-a vorbit de acordarea unui avans din fondurile ce revin unui GAL, dar deocamdată nu s-au pus la punct toate mecanismele de garantare în acordarea acestor sume.

Dincolo de asta, deja s-au lansat primele sesiuni de proiecte în cadrul GAL Tecuci pe măsuri din PNDR, astfel că vom avea şi primele finanţări”, ne-a declarat Cezar Capotă, managerul GAL Tecuci. Experienţa celor din GAL Tecuci a fost de folos şi iniţiatorilor noilor GAL-uri. De exemplu, Fundaţia „Semnal”, care este partener în cadrul GAL Tecuci, a oferit sprijin şi vecinilor din GAL „Covurlui”, care grupează 10 comune din nordul-estul şi centrul judeţului Galaţi, precum şi trei comune din judeţul Vaslui. „Membrii comunităţii locale sunt cei care conştientizează cel mai bine problemele locale şi tot ei sunt cei care pot da cele mai multe soluţii eficiente de rezolvare”, explică iniţiatorii GAL „Covurlui”.

Spre sudul judeţului s-a mai format un grup de acţiune locală, cu o denumire asemănătoare: GAL „Asociaţia pentru Dezvoltare Covurlui”. Din această structură fac parte actori locali din 12 comune gălăţene, iar rolul de iniţiator a revenit Camerei Agricole care funcţionează pe lângă CJ Galaţi. „Am format acest GAL beneficiind de experienţa pe care o aveam deja în formarea unui grup de lucru pentru gestionarea fondului piscicol. Vrem ca GAL-ul să fie o structură complementară, să ajute la dezvoltarea regiunii, una destul de săracă. Avem în vedere proiecte vizând instalarea tinerilor fermieri şi modernizarea exploataţiilor agricole. Dar se anunţă proiecte interesante şi pe mediu sau în dezvoltarea unor servicii non-agricole”, ne-a declarat Floricel Dima, directorul Camerei Agricole Galaţi.

De la ziar la GAL

Nu în ultimul rând, în cursa pentru fonduri europene intră şi GAL „Lunca Joasă a Siretului” ce cuprinde actori locali din opt comune din judeţul Galaţi şi o comună din judeţul Brăila, iniţiatorul acestuia fiind consilierul judeţean Dorin Butunoiu. „Mai întâi am aflat ce au făcut cei din GAL Tecuci în urma unui articol din „Viaţa liberă”. Mi s-a părut o idee foarte bună, am citit articolul de mai multe ori şi apoi am început să mă interesez mai în detaliu ce înseamnă, cu se poate realiza un Grup de Iniţiativă Locală. Am vorbit despre asta şi cu o serie de primari, cu oamenii din comune şi le-a plăcut şi lor ideea. Şi uite aşa, în cele din urmă, s-a ajuns la formarea acest GAL care, sperăm noi, va mai dezgheţa iniţiativa locală”, ne-a mărturisit Dorin Butunoiu. Proiectele precum instalarea tinerilor fermieri sunt la mare preţ şi în planurile GAL „Lunca Joasă a Siretului”, dar oamenii mai au şi alte idei.

Una dintre ele ar fi înfiinţarea unui grup de producători la Lieşti pentru a ajuta la dezvoltarea unei pieţe de desfacere mai avantajoase pentru fermieri. O altă idee este înfiinţarea unor pensiuni care să valorifice potenţialul agroturistic al bălţilor de pe cursul Siretului. Teoretic, toate cele trei GAL-uri gălăţene care intră în cursa pe Axa LEADER pot fi autorizate de Autoritatea de Management a PNDR, dar în fapt marea miză nu sunt atât sumele alocate în exerciţiul bugetar 2007 – 2013, cât fondurile care vor fi alocate pe LEADER din 2014, ce se anunţă mult mai mari decât în prezent. „Acum se desfăşoară un fel de proiecte-pilot, vedem ce merge, ce nu merge, încercăm să îmbunătăţim sistemul. Şi n-ar fi exclus ca, pe lângă măsurile din PNDR, GAL-urile să includă pe viitor şi alte Programe Operaţionale Sectoriale”, a precizat Vasile Berlea, reprezentantul Direcţiei de Dezvoltare Rurală Galaţi.


Structura GAL-urilor din judeţul Galaţi

GAL Tecuci (autorizat în 2011): patru comune gălăţene (Bălăşeşti, Buciumeni, Cosmeşti, Corod, Costache-Negri, Cudalbi, Drăguşeni, Ghidigeni, Gohor, Nicoreşti, Poiana, Priponeşti, Ţepu, Valea Mărului) şi două din judeţul Vasului (Tutova şi Pochidia);

GAL „Covurlui”: zece comune gălăţene (Bălăbăneşti, Bereşti-Meria, Cavadineşti, Corni, Jorăşti, Oancea, Rădeşti, Smulţi, Suceveni, Vârlezi) şi trei din Vasului (Fruntişeni, Griviţa şi Vinderei);

GAL „Asociaţia pentru Dezvoltare Covurlui”: Tg.Bujor şi 11 comune gălăţene (Băleni, Băneasa, Cuca, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Măstăcani, Scânteieşti, Tuluceşti, Vânători, Vlădeşti)

GAL „Lunca Joasă a Siretului”: opt comune gălăţene (Lieşti, Fundeni, Tudor-Vladimirescu, Slobozia-Conachi, Schela, Smârdan, Braniştea, Şendreni) şi comuna brăileană Siliştea


Citit 5668 ori Ultima modificare Marți, 17 Aprilie 2012 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.