„Borşul de putină” rupe gura târgului

„Borşul de putină” rupe gura târgului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cine n-a auzit de borşul de Tecuci, făcut „ca la mama acasă”, de face bucatele mai ceva ca în poveşti? Borşul produs de firma „ABC Tecuci” a trecut demult frontierele judeţului Galaţi şi a ajuns marfă „de export” în magazinele şi chioşcurile din judeţele învecinate – Vrancea, Brăila, Buzău. Patronul firmei, Emil Dicu, ne-a mărturisit că ideea afacerii s-a născut în urmă cu mai bine de 16 ani, la sugestia unui prieten apropiat.

„De pornit, am pornit de la zero, cu o oală de 50 de litri pusă pe aragaz, în 1995. La acel moment, nu auzisem de nimeni care să fi exploatat cumva ideea de a produce, industrial, borş. Dar n-a fost uşor. Spaţiu nu prea aveam, temperatura din încăperea unde ţineam borşul ajungea la 35 sau 40 de grade Celsius. Şi nu întotdeauna produsul ieşea cum trebuie, aşa că eram nevoiţi să o luăm de la capăt. La un moment dat, când m-am mutat la bloc, spaţiul de aici, necesar pentru a produce industrial borş era disponibil. Am abandonat ideea o vreme, dar apoi am zis că e păcat de atâta muncă”, a declarat Emil Dicu.

Afacerea a crescut şi a câştigat încrederea consumatorului

„Am reuşit, de-a lungul anilor, să pătrund pe mai multe pieţe din ţară, cum ar fi cea din Galaţi, Brăila, Focşani sau Buzău. Şi reuşesc să îmi menţin clienţii. Dar piaţa de desfacere pentru borş se formează foarte greu, în trei, patru sau chiar cinci ani. La început, lumea nici nu voia să audă de borş la pungă, considerau că este o glumă. Există şi pieţe pe care borşul nu este de cea mai bună calitate, cum ar fi cea a Iaşiului, dar unde nu am reuşit să pătrundem aşa cum ne-am fi aşteptat”, spune patronul de la ABC Tecuci.

„Borşul de putină” făcut la Tecuci este ambalat în două forme: la pungă sau la pet de un litru. „Nu am avut niciodată un număr foarte mare de angajaţi. Acum lucrez cu 16 persoane şi reuşim să producem circa 15.000 de litri de borş pe zi”, conchide Emil Dicu.

În acest moment, se ia în calcul şi o extindere a producţiei de borş de putină într-un sediu nou, în Munteni.

Citit 11363 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Mai 2012 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.