Calificări la superofertă: Din şomeri făcuţi inspectori!

Calificări la superofertă: Din şomeri făcuţi inspectori!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Şanse de angajare irosite în programe de formare profesională fără căutare pe piaţa muncii * Preţul bate piaţa: în loc de un sudor, trei inspectori de resurse umane! * În numele unor ipotetice promovări, bani de la bugetul asigurărilor de şomaj aruncaţi pe diplome bune de pus în cui * În prezent, nimeni nu caută inspectori de resurse umane, dar cursurile în aceste specializări se fac în continuare

Absolvirea unui curs de calificare desfăşurat prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) sau de firmele ce au ca profil organizarea de cursuri de formare profesională îi poate oferi unui şomer gălăţean o şansă în plus la angajare. Important e ca şomerul să vrea să înveţe şi să se califice într-o meserie cu căutare pe piaţa locală a muncii.

Din păcate, în practică, nu întotdeauna se întâmplă aşa. Mulţi dintre angajatorii gălăţeni au avertizat în repetate rânduri că centrele de formare şi specializare îi instruiesc pe tineri în meserii fără căutare pe piaţa muncii. Poate că, după obţinerea diplomei care îi atestă formarea profesională, un proaspăt agent de pază, ospătar sau contabil va putea să bată la multe uşi pentru a-şi găsi un loc de muncă, deşi poate piaţa ar avea mai degrabă nevoie de strungari, sudori, constructori. Dar ce te faci cu specializările de-a dreptul… exotice? În general, e vorba e specializările în care, teoretic, se umblă mai mult cu mapa şi mai puţin cu sapa. Într-o astfel de situaţie se află, de exemplu, şomerii care devin… inspectori! Pentru că, ei bine da, după un curs intensiv de câteva săptămâni, un şomer se alege cu pompoasa calificare de inspector sau referent de resurse umane!

De unde pleacă toată tărăşenia? Potrivit legii, fiecare firmă trebuie să aibă personal care să gestioneze bazele de date cu angajaţi, să întocmească pontaje, să elibereze adeverinţe, decizii de încetare a contractelor de muncă etc. Şi uite-aşa apare un inspector sau măcar un referent! Din nefericire pentru şomerii absolvenţi ai cursurilor de inspector de resurse umane organizate de AJOFM, firmele gălăţene se descurcă şi fără un număr impresionant de astfel de angajaţi, astfel că, în prezent, nimeni nu caută inspectori şi referenţi.

Cursuri prin sondaj

Desigur, întrebarea este de ce se mai organizează cursuri în activităţi pe care nu le cere mai nimeni? „Cursurile de inspector în resurse umane se organizează la iniţiativa AJOFM. Cu ajutorul unor formulare, desfăşurăm sondaje în rândul şomerilor, pentru a vedea în ce meserii doresc să se specializeze. În paralel, facem sondaje şi în rândul angajatorilor pentru a stabili în ce arii de activitate se caută forţă de muncă. În funcţie de aceste rezultate, identificăm partenerii care pot organiza cursul şi selectăm şomerii care urmează să se specializeze, fără să plătească din buzunar pentru ceea ce învaţă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM, Nicoleta Harţegan.

Totuşi, cum nimic în lume nu e cu adevărat gratis, banii vin de undeva. Vin de la bugetul de stat, vin din fondurile europene, iar unele firme de formare profesională se dovedesc chiar foarte pricepute în a creşte „absorbţia” de fonduri europene. Poate că, în aparenţă, totul pare bine şi frumos, dar să nu uităm, de exemplu, că POS „Dezvoltarea Resurselor Umane” a fost la un moment dat suspendat tocmai din cauza suspiciunilor că multe dintre proiectele pe acest program operaţional sunt, în fapt, apă de ploaie.

Cine angajează inspectori de resurse umane?

Fără a încerca să căutăm nod în papură nici celor care organizează cursuri în specializări năstruşnice, nici celor care urmează astfel de cursuri, nu putem totuşi să nu subliniem un lucru: în acest moment, angajatorii gălăţeni nu au nici măcar un post vacant pentru inspectori sau referenţi de resurse umane! Nici AJOFM, nici site-urile mari de recrutare ca eJobs sau Best Jobs nu au în ofertă prea multe locuri de muncă pentru şomerii cu această calificare. Pe eJobs s-au scos la concurs doar două posturi de inspector de resurse umane în Bucureşti şi câte unul la Miercurea-Ciuc, Paşcani şi Călăraşi. Oferta BestJobs este mai bogată şi include 12 posturi de inspector/referent pe resurse umane. Cel mai apropiat judeţ de noi în care s-a scos la concurs un astfel de post este Brăila, iar cel mai îndepărtat, Timiş. Mai bine de trei sferturi dintre locurile vacante de muncă se găsesc în Capitală.

Un sudor la trei inspectori

Lipsa de cerere pe piaţă pentru inspectorii de resurse umane nu împiedică derularea în continuare a unor cursuri în aceste domenii. De exemplu, potrivit planului AJOFM astfel de cursuri se vor mai organiza în 2012. Şi, apropo de costuri, „nota de plată” pentru instruirea participanţilor la cursurile cu pricina va fi suportat de către Bugetul Asigurărilor de Şomaj şi se va ridica la 5.261 lei pentru o grupă de 20 de cursanţi, potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Galaţi, Nicoleta Harţegan. Pentru fiecare cursant, statul plăteşte, deci, circa 263 lei. Costurile sunt mai mici decât în cazul calificării unui sudor, spre exemplu, în cazul căruia formarea profesională costă 720 lei. Pe de altă parte, poate că nu ar strica să se analizeze dacă nu ar fi mai bine ca, în loc de instruirea a trei sau patru şomeri ca inspectori de resurse umane să avem instruirea unui singur şomer, dar acesta să fie sudor.

La ce foloseşte specializarea?

Chiar şi directorul-executiv al AJOFM, Carmen Hanţaţuc, declară că, în acest moment, nu există ofertă de locuri de muncă, pe plan local, pentru meseria de inspector în resurse umane. Atunci, la ce sunt bune cursurile? „Aceste cursuri pot, totuşi, să le fie de ajutor şomerilor. Nu neapărat la angajarea pe un astfel de post, dat fiind faptul că nu toţi şomerii care au absolvit un curs pentru o anumită specializare ajung să practice respectiva meserie. Odată angajat într-o firmă, însă, fostul şomer poate promova, cu ajutorul acestui curs”, a precizat Carmen Hanţaţuc. Şi uite aşa, nici nu a apucat şomerul să-şi găsească un nou loc de muncă şi ar trebui să se şi gândească la promovare! Şi nu orice, ci ditamai inspectorul!

Citit 8189 ori Ultima modificare Joi, 17 Mai 2012 22:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.