Aurul negru, la „alba-neagra” istoriei

Aurul negru, la „alba-neagra” istoriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Nu ne vindem ţara”, doar ţiţeiul de Marea Neagră * Prospecţiuni din satelit * Ucrainenii ne pot fura orizontal *

Am avut ocazia să discutăm cu un specialist în petrol şi gaze, profesor la Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, pe marginea recentului scandal al victoriei, cu semne de întrebare, a României, asupra zăcămintelor din Marea Neagră. De la dr. ing. Dragoş Zisopol, deputatul Uniunii Elene din România, inginer, economist şi cercetător, poţi afla lucruri fascinante. Ştiaţi de pildă că ţiţeiul migrează subteran, influenţat de rotaţia Pământului?

Victoria cere parteneriate

„Aceste zăcăminte reprezintă o mare oportunitate. Eu cred că, în acest domeniu, o colaborare ar fi benefică, dar nu una care să  fie neapărat bilaterală, ci trilaterală sau mai mult de-atât, astfel încât să putem dezvolta şi industria de utilaj petrolier la noi, adică s-o punem pe roate”.

Am fost definitiv păcăliţi prin contractul cu firma canadiană?  „Eu cred că lucrurile nu sunt închise şi prin mediere se pot găsi soluţii.” Profesorul a nuanţat însă lucrurile: „Imediat  după ´89 făceam practică cu studenţii la «1 Mai» şi-mi aduc aminte că toată lumea spunea: «Noi nu ne vindem ţara!».  Le-am explicat că o colaborare cu un partener străin nu înseamnă că ne vindem ţara. Că murim dacă n-o facem! Încet-încet «nu ne-am vândut ţara», până am ajuns în imposibilitatea de a avea o industrie petrolieră dezvoltată, cum am avut-o altădată, cu tradiţie”.  

Profesorul a dat un exemplu simplu: la  o firmă de automobile, partea română a pretins să păstreze 51 la sută din acţiuni, iar partenerul străin a fost de acord, dar a pretins şi el ca… 51 la sută din cheltuieli să fie suportate de partea română. Care nu avea cu ce… 

„Apoi a urmat situaţia cu Petrom-ul… Orice lucru pe lumea asta are şi o parte bună şi o parte rea. Sigur că înstrăinarea Petrom-ului are foarte multe părţi rele, dar a avut şi părţile bune: s-a mai «curăţat». sistemul. Pentru că la un moment dat erau cinci ingineri pe-un post: unul lucra şi patru jucau table”. 

Chiar o fi ţiţei în Marea Neagră?

„Ştiu că ucrainenii au submarin, şi noi putem face asemenea prospecţiuni… Dar se pot face prospecţiuni şi prin satelit. Trebuie să plăteşti şi se fac”, spune Dragoş Zisopol. Am discutat şi despre opinia unui geolog român, conform căruia în Marea Neagră nu există pungi de ţiţei sau gaze, ci doar roci şi nisipuri impregnate cu gaz.

„Cu siguranţă sunt [depozite] acolo; depinde care vor fi cantităţile de gaz sau de ţiţei... Lucrurile acestea nu pot fi clare până nu se face prospecţiunea. Şi există foarte multe tipuri de nisipuri, cu diferite concentraţii...”  Dar oare alţii n-au şi aflat, tocmai prin satelit?…

Cum ne pot fura vecinii?

I-am prezentat profesorului o supoziţie: am comparat punga cu ţiţei cu un castron în care, oricum ar fi împărţită suprafaţa de lichid din el, doi însetaţi îşi vâră paiele. Ce contează: cine soarbe primul sau cine are paiul mai gros? Căci degeaba au ucrainenii un teritoriu exploatabil mai mic, dacă ei vor începe exploatarea înaintea noastră, nu?…

„Lucrurile acestea sunt mult mai simple. Pentru că mi-a plăcut exemplul dumneavoastră cu paiul, am să vă dau un exemplu de la noi, de la sediul comunităţii [Elenă, din Ploieşti]: pentru că era foarte costisitor să facem separaţie pe partea electrică la fiecare etaj (sus e proprietarul, noi la etajul unu şi jos o firmă germană), am luat un contor monofazat şi l-am pus la mine…

La fel în Marea Neagră: lucrurile nu sunt lăsate în vânt - va fi un protocol, se evaluează punga de ţiţei şi extrage fiecare cât poate, dar cantitatea se negociază de fiecare dată. Deci aceste lucruri se fac înainte de a se extrage. Altfel, se ajunge la război, cum s-a întâmplat cu Irakul şi cu Arabia Saudită…

Să sperăm că nu ajungem până acolo, iar în cazul în care Ucraina va cere şi va intra în UE, lucrurile vor fi şi mai blânde pentru toată lumea, pentru că se vor supune unor legi comune şi atunci nu-şi vor mai putea permite să-şi arate muşchii. A fost, să ştiţi, o victorie pentru noi. Şi orice victorie are şi probleme…” 

Profesorul Zisopol admite însă: „Există şi forajul orizontal, care înţeapă şi alte pungi. Păi vreţi să vă spun eu de unde a plecat războiul din Golf? Pentru că s-a furat - e vorba despre  Irak şi Arabia Saudită  - s-a forat aici şi au furat din partea cealaltă”.

Teza de doctorat a profesorului este tocmai despre „tubing flexibil” – conducte flexibile, cu care se poate fora şi orizontal…  Şi „o părere personală: dacă n-am fi fost membri UE, mai greu am fi putut să ne luptăm cu asemenea putere. Este un atu mare, chiar dacă ai dreptate, să fii susţinut…”

Citit 2308 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.