Construcţiile gălăţene, eficiente energetic doar pe hârtie

Construcţiile gălăţene, eficiente energetic doar pe hârtie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În tranzacţiile imobliare, certificatul energetic este trecut cu vederea la notariat prin înţelegerea părţilor * La Galaţi, sprijinul pentru proprietarii care vor să-şi reabiliteze energetic locuinţele a rămas în stadiul de proiect * De la taxe şi formalităţi la interesele dezvoltatorilor imobiliari *


Pe principiul vara sanie şi iarna car, românii au copleşit firmele de construcţii cu lucrări de izolaţie termică pentru blocuri. Însăşi România, membră UE, trebuie să implementeze de urgenţă, riscând sancţiuni, prevederile directivei 2010/31/UE privind performanţa energetică a clădirilor.

Pe de altă parte, legislaţia românească existentă în domeniul eficienţei energetice, atâta câtă există, este în mod constant eludată cu largul sprijin al autorităţilor.

Legislaţia existentă - ineficientă, cea viitoare - utopică

Legea 372/2005 a introdus noi repere de eficienţă energetică a clădirilorâ, dar şi obligativitatea certificatului energetic în tranzacţiile imobiliare. Două hotărâri de guvern, 18/2009 şi 69/2010, uşurează finanţarea lucrărilor de reabilitare termică.

Prima din cele două ordonanţe stipulează acordarea de către stat a 80 la sută din suma necesară reabilitării: 50 la sută de la bugetul naţional şi 30 la sută de la cel local. Restul de 20 la sută trebuie acoperiţi de beneficiari. Organizaţi în asociaţii, locatarii pot accesa credite cu dobândă mică şi pe termen suficient de lung. Doar că, fiind la mâna autorităţilor locale, lucrările diferă în funcţie de elanul acestora. În Bucureşti au fost reabilitate ori sunt în curs de reabilitare aproximativ 50 la sută dintre locuinţe. În Galaţi s-au licitat trei blocuri şi nu s-a finalizat vreunul.

Accesarea de credite cu dobândă integral subvenţionată pentru asociaţiile de locatari în vederea reabilitării termice a avut şi mai puţin succes. Este binecunoscută lipsa de eficienţă a asociaţiilor în colectarea plăţilor curente, un credit pentru o reabilitare deja e o utopie...

Nici certificatul energetic n-a avut succes. Cum Legea 372/2005 nu spune CUI prezintă vânzătorul certificatul şi CE se întâmplă altminteri, notarii publici încheie contracte de vânzare-cumpărare şi fără certificat energetic, prevalându-se de înţelegerea părţilor.

Noua legislaţie ce trebuie aprobată prevede că imobilele instituţiilor publice şi cele rezidenţiale vor trebui, până în 2018 respectiv 2020, să ajungă la consum energetic 0, iar statul trebuie să adopte măsuri de stimulare a cercetării şi aplicării treptate a tehnologiilor adecvate acestei ţinte.

Pasul pe loc şi paşi de urmat

Deocamdată, lipsa certificatului energetic nu este un impediment la tranzacţionarea imobiliară.

"Nu sunt suficienţi auditori. Cresc şi costurile tranzacţiei. Pe lângă taxă de cadastru, impozit, comision de agenţie imobiliară şi onorariul notarului, evaluarea energetică e încă 10 la sută. Ca să nu mai vorbim de cât ar însemna pentru proprietăţile din rural, valorând doar o treime faţă de cele din urban", ne-a atras atenţia Lidia Otilia Cilliota, notar public.

La construcţiile noi, autorităţile locale pretind obligatoriu certificat energetic, însă valorile nu au baremuri.

"Actualele locuinţe consumă 500-600 kW/metru pătrat/an" ne explică Gheorghe Pascariu, şeful Patronatului Societăţilor din Construcţii. "Imens. În vest, se consumă în jur de 300 kW/mp/an, iar valoarea ţintită de noua directivă este 120. Întârzierea în aplicarea certificatelor energetice avantajează dezvoltatorii imobiliari cu clădiri pe stoc şi posibile nerespectări ale normativelor... Dacă certificatele energetice ar fi obligatorii, cel puţin 5 la sută ar câştiga la preţ cei care au respectat normele. Şi ar fi un început. Pentru că ţinta fixată de UE va însemna, în timp, o scumpire cu vreo 20 la sută a construcţiilor, dacă nu se ieftinesc tehnologiile."

Evaluatorul energetic Mihai Negru nu e chiar atât de pesimist. "Baremuri de eficienţă energetică au existat dintotdeauna în normative, chiar şi anterior lui '90. Iar fondul actual de locuinţe ar putea fi reabilitat cu succes în decurs de 20 de ani dacă asociaţiile de locatari ar deveni cu adevărat administratori ai bunurilor individuale şi comune, depăşind stadiul de simpli colectori şi contabili ai datoriilor către furnizori."

cilliota-rszpascariu-rszticau-rsz

            Lidia Cilliota - notar             Gheorghe Pascariu - constructor     Adtiana Ţicău - europarlamentar

Armonizarea legislaţiei fără tonul respectării ei

Adriana Ţicău, europarlamentar gălăţean şi raportor al Parlamentului European pe directiva UE privind eficienţa energetică, crede că statul "ar trebui să stimuleze cercetarea şi producţia internă de noi materiale şi tehnologii pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor. Altfel, vom fi obligaţi să importă aceste materiale şi tehnologii, în dauna balanţei de plăţi, dar mai ales a unor locuri de muncă".

Parlamentarul european ne-a mai vorbit şi despre planurile naţionale necesare pentru a atinge ambiţiosul obiectiv al consumului energetic 0. Acestea vor include o definire, inclusiv tehnică, a unor asemenea imobile eficiente, obiective intermediare de atins până la termenul final, dar şi măsuri de stimulare financiară sau coercitive.

Din păcate, proiectul de lege depus la Senatul României pentru a implementa noua directivă europeană prevede doar o nulitate relativă a actelor de tranzacţionare pentru imobilele existente. Deci, din start, certificatul energetic este considerat facultativ, cel puţin pentru fondul de clădiri existent.

În aceste condiţii, va fi foarte interesant de văzut cum se vor implementa noile politici, mai ales cu ţinte atât de ambiţioase în mai puţin de un deceniu, şi anume consumul zero de energie al clădirilor.

 

Citit 3183 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iunie 2012 18:12

7 comentarii

 • postat de anst
  Marți, 26 Iunie 2012 15:48
  Salutare.Ce mi-a placut INTODEAUNA la unii "jurnalisti" ai Vietii Libere(inclusiv semnatarul acestui articol) este faptul ca niciodata nu scriu tot ce ne intereseaza ci arunca un articol in ziar iar noi sarim sa comentam...si comentam....

  DAR nici unul dintre cei care ati comentat si nici semnatarul Mihai Angheluta nu ati dat o cautare in Google si unde ati fi gasit linkul : http://www.fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?eID=11148&t=Stiri .........DAR MAI ALES http://www.administratie.ro/articol.php?id=40252 ( datat 11 IUNIE 2012)
  In acest fel ati fi vazut ca mesajul primarului Marius Stan din campanie este realist: exista posibilitatea de a beneficia de fonduri europene pentru reabilitatea termica a blocurilor.De aceea este nevoie ca departamentul din cadrul Primariei - poate se face si acolo o cat de mica curatenie - sa pregateasca documentatia de accesare a fondurilor.

  Deci se poate .... ce ne lipseste?? .....poate il intrebam vreodata -pana nu este prea tarziu- pe fostul Primar de ce nu s-a incercat pe o alta Axa Prioritara atragerea de fonduri.Si nu numai pentru reabilitarea blocurilor....!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Daniel
  Luni, 25 Iunie 2012 17:23
  Daca vrei sa ti faci termo-izolatie LEGAL la apartamentul de la bloc nu poti decat daca face tot blocul odata cu tine.
  Sunt mii de piedici puse in calea unui proprietar de apartament care vrea sa si faca izolatie si vrea s-o faca LEGAL.
  Am intrebat pe la primarie care ar fi solutia? raspuns naucitor: pai faceti Dvs proiectul pt intreg blocul si apoi recuperati banii de la ceilalti proprietari pe masura ce isi vor face si ei izolatia :)))))))))

  Pe langa asta mai sunt si reclamagii - hoaste de mosi si babe pensionari care se ocupa cu moartea caprei vecinului si te reclama la orice imbunatatire aduci - mai ales la termo-izolatie. Si atunci s ate tii amenzi d ela Inspectia in Constructii, Politia Locala...ce mai... placerea pensionarilor ca au mai doborat un burjui cu bani.

  Deci asteptam de la Dl primar Marius Stan - sa dea macar liber ( bieninteles cu anumite conditii de estetica ) la anveloparea pe cont propriu pentru cetatenii care au posibilitatea si vor sa faca lucrarile in mod LEGAL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Luni, 25 Iunie 2012 15:47
  La asociația mea, s-au strâns acum trei ani câte 100 Ron pentru rerabilitare termică, bani pe care președintele i-a folosit ”cum au vrut mușchii lui”. Atunci, ne-am făcut izolația, numai câțiva de pe scară. Nici deasupra, nici sub mine nu este izolație termică, dar iarna trecută s-a simțit diferența. Am avut 18 grade Celsius numai de la țevile care trec prin apartament (cu excepția lunii februarie, când am tremurat bine cu repartitoarele deschise la maximum). Acum, vara, când este caniculă, am ceva răcoare, se simte izolația. Pentru lucrare, trebuie să stai cu ochii pe executant. Polistiren de 10 cm, prinsă fiecare placă cu 5 cuie-cu-cap-ciupercă, acoperit cu ceresit și un strat alb pe deasupra. După primul an se prezintă bine. Rămâne de văzut, ce se va întâmpla în viitor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Luni, 25 Iunie 2012 14:30
  Nu mai inventati taxe, ne-ati saracit detot. ORICUM BANII DE LA BUGETUL ORASULUI SE FURA APROAPE TOT!
  Puteni inventa mii de taxe, banii tot in buzunarelor alesilor si lipitorilor apropiate ramn!
  Certificatul de izolare (sufleteasca) a cladirilor este o GOGOMANIE exact ca si ASIGURAREA OGLIGATORIE (cred ei) IN CAZ DE DEZASTRE NATURALE (te prinde sotia cu vecina de la 3).
  Izolarea trebuia facuta din fornduri rambursabile UE, intai faceti un plac bine la punct, face contracte cu LICITATIE REALA cu firme mari care produc materiale de calitate, izolati cu vata minerala bazaltica nu pacaleala asta cu polistiren (vedeti la incendii si umezeala in 5-6 ani pe ce ati aruncat banii) SI APOI VORBIM. Adica niciodata. Tot ce e facut cu dezinteres, ramane in cel mau rau caz prost construit si ineficient.
  PS: Exact ca si montarea geamurilor Termopan care aproape nu exista! Cautati pe google.
  Sarlatanii sunt la tot pasul, daca esti atent la detalii castigi daca nu... platesti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de john
  Luni, 25 Iunie 2012 10:59
  Corect
  LOCATÁR, -Ă, locatari, -e, s. m. și f. Persoană care locuiește într-o casă (în calitate de chiriaș). – Din fr. locataire.
  Sursa: DEX '98 (1998)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Laur Doha
  Luni, 25 Iunie 2012 09:42
  Solutie de impacat si capra si varza: puneti impozit la vanzare, respectiv taxe locale diferite in functie de existenta sau nu a certificatului si de gradul de eficienta termica a cladirii.
  Cine are certif sa dea taxe cu 10% mai putin si astfel preturile raman aceleasi
  Cine are 120kW/mp/an sa plateasca taxele locale cu 50% mai mici si acestea sa creasca proportional cu valoare certificatului energetic.
  P.S. metoda asta se poate aplica la multe bube din administratia locala. Poate as vor fi destui fortati sa vanda apartamente cu datorii la intretinere imense si sa se intoarca in satul natal unde de bine de rau vor putea intretine o gospodarie (chef de munca sa fie)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Teo Chirvase
  Luni, 25 Iunie 2012 08:46
  NU sunt locatari, ci PROPRIETATI!
  Asociatiile sunt de Proprietari...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.